A zašto ne bi išli biciklom na posao?

Početkom mjeseca započela je kampanja “Biciklom na posao” u organizaciji Udruge Sindikat biciklista, a kojom se želi potaknuti korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva. Kako ističu iz Udruge, kampanjom se “želi osnažiti kultura bicikliranja među zaposlenicima”, a poslodavci mogu kontaktirati Udrugu i potražiti savjete vezane za parkirališna mjesta, ulaze i garderobe.

A zašto i vi ne biste limenog ljubimca na četiri kotača ili javni prijevoz zamijenili biciklom? Iako se ideja svima sviđa, teško se prebaciti u taj ‘mood’.  Možda se nakon ovog članka odvažite na taj potez.

Koristi su višestruke

Stigli su nam lijepi dani tako da kišu i ružno vrijeme više ne možete koristiti kao izgovor da ne možete na posao biciklom. Cijene goriva su ionako previsoke, tako da je ovo idealna prilika za uštedu i povećanje kućnog budžeta. A svi vi koji putujete javnim prijevozom, pomislite samo kako bi bilo divno izbjeći sve one gužve po tramvajima i autobusima. Dan bi vam odmah ljepše započeo, pa čak i nesretni ponedjeljak.

Adrijana Kureljušić iz Zagreba, menadžerica u financijskoj industriji, na posao je išla biciklom sve dok nije promijenila posao.

“Dvije godine sam išla biciklom na posao, sezona nije bila jedino prosinac i siječanj. Super je bio osjećaj juriti kroz gradsku vrevu dok auti stoje na zelenom valu”, kaže Adrijana.

Neka istraživanja pokazuju kako se vožnjom bicikla povećava razina energije za 20%, a smanjuje zamor za čak 65 %. Korist bicikliranja je i u tome da dok vozite bicikl, ujedno i vježbate, a to svakako dobro dođe nakon cijelog radnog dana kojeg ste proveli sjedeći. Ujedno, pedaliranjem podižete tonus nogu čime one postaju vretenastijeg izgleda i sagorijevate više kalorija. Studije također pokazuju kako vožnja bicikla smanjuje mogućnost srčanog udara, snizuje visoki krvni tlak i kolesterol. Najveća motivacija možda bi ipak bila ta da vožnja bicikla povećava produktivnost na poslu za oko 15%.

Ne smijemo zaboraviti ni važnu komponentu vezanu za ovo prijevozno sredstvo, a to je da ne zagađuje okoliš. Sve se više povećava svijest o potrebi brige za okolišem i sve se više prihvaća ovaj način prijevoza.

Biciklom_na_posao_2

Negativne strane

Mnogo je pozitivnih strana bicikla kao prijevoznog sredstva, ali što je s ‘nuspojavama’ bicikliranja? Pri tome mislimo na znojenje, što baš i nije ugodno za vas, a ni za okolinu u kojoj radite. Naročito ako imate planirane važne poslovne sastanke na kojima bi se bilo nezgodno pojaviti s mrljom ispod pazuha ili širiti neugodne mirise. Stižu vrućine i ljetni dani te je znojenje neizbježno, pogotovo pri fizičkoj aktivnosti.

Rješenje bi moglo biti krenuti ranije na posao i polaganije voziti bicikl. Trebali biste se što laganije odjenuti i ne nositi previše tereta kako bi vam pedaliranje bilo što lakše. Adrijana kaže kako s tim nije imala problema.

“Jurila sam biciklističkim stazama i Zrinjevcem, torba u košari, vjetar u kosi. Treba izbjegavati skupe torbe ili ih stavljati u neku zaštitnu pamučnu vrećicu jer se unište. Što se tiče znojenja, nisam imala problema s tim jer mi je tura bila prekratka, svega desetak minuta”, objašnjava Adrijana.

Busy Basket

Ukoliko na posao nosite laptop ili aktovku, oduševit će vas Busy Basket – košara za bicikl koju je osmislila inovatorica Diana Pečkaj Vuković. Košara je izrađena od čelične žice i namijenjena je prijenosu bilo koje četvrtaste torbe. Dimenzije se mogu modificirati, a postavlja se na upravljač. Osim što je praktična, niste ograničeni ni bojom jer se proizvodi u više boja. Ove inovativne košare za bicikle mogu se kupiti u Ciklo Centru, Pelotonu i Protei Jaska.

Važno je i tijekom vožnje piti dovoljno tekućine kako ne biste dehidrirali. Ako ništa od ovoga ne ‘pali’, možete ponijeti košulju ili majicu i presvući se na poslu, a do posla i nazad biciklirati u ‘casual’ varijanti.

A što je s visokim petama? Također, možete pedalirati u tenisicama ili nečemu udobnijem, a štikle ponijeti ili jednostavno ostaviti u uredu. Adrijanu bicikl nije sprječavao da se odrekne elegantnog stila.

“Vozila sam i u haljinama i u suknjama, balerinkama i platformama, a najmanje u hlačama. U čizmama svih visina potpetica, dugoj, nepromočivoj jakni do koljena i mantilima svih boja.  Nisam se morala presvlačiti na poslu. Ponekad su čarape nastradale, ali sam zato znala ispod obući tanke tajice. Nisam sportski tip i nisam se dala natjerati u neki sportski đir samo radi vožnje. Elegancija mi je i dalje bila važna i ljudi su me znali zaustaviti i reći da sam im uljepšala grad.”

Biciklom_na_posao_1

Nepredvidljivost vremena

Jedna od negativnih strana je i nepredvidljivost vremena. Ujutro kada krećete na posao može biti savršeno sunčano, a za vrijeme radnog vremena sve se može promijeniti i početi padati kiša. Kako onda kući biciklom?

Ako je u pitanju samo prolazan pljusak, sjednite u obližnji kafić i pričekajte dok prođe ili ostanite u uredu i napravite ono što ste ostavili za neki drugi dan – bar ćete sutra imati više vremena. Ukoliko ste imali peh i kiša nikako ne prolazi, ne preostaje vam ništa drugo nego zvati nekoga da dođe po vas i bicikl ili se na neki drugi način snaći s prijevozom kući.

“Pratila sam prognozu i prilagođavala se vremenu. Na sic treba staviti zaštitnu navlaku ili plastičnu vrećicu protiv kiše”, objašnjava Adrijana.

Bitna stavka putovanja na posao biciklom je i ta imate li na poslu sigurno mjesto gdje možete ostaviti svoj bicikl. Danas je krađa ovog prijevoznog sredstva postala svakodnevica, a ne pomažu ni skupi lokoti. Zasigurno se o tome ne želite brinuti tokom cijelog radnog vremena i svako malo provjeravati je li na mjestu, pa je ovo možda jedan od najbitnijih uvjeta za ‘prebacivanje’ s auta na bicikl.

“Jedino su mi svijetla znala nestati s bicikla”, govori o svojem iskustvu Adrijana.

Veliki faktor igra i udaljenost do posla. Ako je razdaljina između vašeg stana i ureda prevelika te zahtjeva vožnju dulju od sat vremena, vjerojatno na putovanje ne biste htjeli trošiti dva sata dnevno.

“Odlično je bilo i još mi sad nedostaje, osobito po pitanju celulita. Još i sad nekad prelazim zebru po crvenoj stazi za bicikle, iako sam zadnjih mjeseci pješak jer mi je posao još bliže”, kaže Adrijana.

Kada se razmotre sve pozitivne i negativne strane, ove pozitivne ipak prevladavaju jer koliko god možda neke stvari bile ograničavajuće, za sve postoji rješenje. Naravno, bitna je samo volja i navika.

Foto: Diana Pečkaj Vuković, 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...