Ana Košutić poduzetnički je nagon osjetila s 27. Nekoliko godina kasnije već je gradila stambeno-poslovni objekt

“Sve je počelo davne 2004.godine, kada sam kao vrlo mlada, ali i vrlo perspektivna 27-godišnja djevojka odlučila  pokrenuti vlastiti obrt i to netom po završenom studiju Turističkog menadžmenta”, rekla je Ana, i ostavila nas bez teksta. Tim više što je njezina prva firma odmah postigla ogroman uspjeh, a turistička agencija u Privlaci, Accommodation Adria, već joj je druga uspješnica u nizu.

Ana Košutić mogla bi se opisati kao jedna od serijskih poduzetnica. Prvu je firmu za prodaju nekretnina otvorila prije 30-te, prije 40-te se bacila u turistički biznis, a što će se dogoditi prije 50-te? Još uvijek ne zna no sigurna je da će se baviti nečim potpuno drugačijim.


Pročitajte još: Mlada riječka dizajnerica Andrea Anić Dokmanović u tri godine izgradila brand koji obožavaju samouvjerene žene


Mladenački, ali izbrušen, poduzetnički instinkt

Te je 2004. mlada Ana osjetila da se na tržištu nekretnina u Dalmaciji stvara jedan novi trend. Naglo je porasla potražnja za starim kamenim kućama, a ona je shvatila da se na pravo vrijeme nalazi na pravom mjestu.

“Pratila sam što se događa u datom momentu oko mene. Nisam više htjela raditi za druge, htjela sam otvoriti nešto svoje, čekala sam taj jedan klik da vidim što će to moje biti. U malom mjestu pored Zadra, odakle je inače moj otac, bila je samo jedna registrirana agencija za nekretnine. Ja sam znala i dosta starijih ljudi koji su imali kamene kuće, i to je krenulo kao ludo. To je bio taj period 2005. – 2006. godine kada su se kamene kuće masovno kupovale od strane kontinentalaca. Neke od njih sada i iznajmljujem”, prisjeća se Ana.

Počela je raditi u jednoj maloj prostoriji, a biznis je brzo procvjetao te se razvila i potreba za većim uredom. Svega par godina od otvaranja svoje prve firme, Ana je kupila zemljište pored kuće svojih roditelja i krenula u izgradnju stambeno-poslovnog prostora. Tako je ubrzo u malom dalmatinskom mjestu izvan velikog grada i centra, izgrađena prekrasna moderna zgradica s dva poslovna prostora i tri stana za najam.


Pročitajte još: Mlada arhitektica Marija Šarušić preko noći krenula u vlastiti biznis i više ne može zamisliti raditi za druge!


Accommodation Adria bio je hrabar potez koji je prkosio Booking-u

A onda slijedi zaokret. 2013. godine, Ana iznenada odlučuje kompletan posao s nekretninama prepustiti sestri i krenuti ispočetka. Položila je ispite za voditeljicu agencije i krenula u novu pustolovinu. U prizemlju svoje zgrade uredila je turističku agenciju Accommodation Adria, a taj zaokret nametnuo se i kao logičan slijed njezinog obrazovnog puta.

“Uistinu prava pustolovina, u kojoj sam s lakoćom uživala gradeći iz temelja ovo što danas imam. U međuvremenu sam se udala i dobila dva sina, koji su naravno moj centar svijeta! Agencija je bazirana na posredovanje u popunjavanju smještajnih jedinica, organizacija jednodnevnih izleta, vrhunskih gastro i ostalih tura, s tendencijom rasta i razvoja ponude iz godine u godinu”, rekla je Ana.

Te je, 2013. godine, booking.com doživio pravi uzlet i mnogi su se vlasnici turističkih agencija bojali za svoj opstanak. No, Ana nam priča kako uopće nije razmišljala o tome, zacrtala je otvaranje agencije i, kako kaže, doslovno se bacila na glavu. Njezin odličan poduzetnički instinkt ponovo je nije prevario, a poslovanje sada počinje širiti i izvan granica svoje županije.

“Najprije sam imala par objekata, ovdje lokalnih, i nakon toga je sve krenulo, uz preporuke i zadovoljstvo klijenata. Sada već i biramo što ćemo imati u ponudi, ne uzimamo svašta”, kaže.

‘I od bure treba znati napraviti atrakciju’

A kako ni tu nije kraj njezinom nemirnom duhu, zajedno sa suprugom odlučila se na gradnju vlastite kuće za odmor. U njoj posljednje četiri godine ugošćuju ljude iz svih krajeva svijeta, i to u svim sezonskim periodima.


Pročitajte još: Dok njezine vršnjakinje traže posao, Patricia Ćurković je uz fakultet pokrenula pilates studio i danas iz njega predvodi inovacije u fitness industriji


“Ideja u samom startu je bila ta, da kuća ima sve što je gostu potrebno u zimskom periodu, kada sunce i more nisu primarni razlog dolaska. U početku su me svi pitali: ‘Što će stranac raditi ovdje kada puše bura?’ Ja sam odgovarala da i buru treba pretvoriti u priču i od nje napraviti atrakciju. Osim toga, kuću zimi često posjećuju i Hrvati”, rekla je.

U svojoj su kući napravili unutarnji wellness, a ovaj je dodatak omogućio da sezonu produže na čitavu godinu. Iz wellnessa pogled seže do mora, ali i do Velebita, što se na kraju pokazalo kao posebna atrakcija.

“Usklađivanje poslovnog i privatnog života za mene i moju obitelj je veliki izazov, a ono što bih naglasila kao veliku pomoć je rad na sebi, kroz treninge. Moj dan započinje u 6:30 ujutro, treningom u teretani. O tome sam ovisnik, a bez toga mi je sve teže, trening mi pomaže u poslovnom i privatnom  životu”, rekla nam je za kraj ova neumorna poduzetnica.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -