Golemi uspjeh agronomkinje startupa čiju polovicu čine žene

Tanja Folnović je generalna menadžerica odjela agrokulture u najuspješnijem hrvatskom agri-tech startupu Agriviju. Startup timu se pridružila 2014. godine kao druga zaposlena jer joj se svidjela vizija startupa – promjena načina na koji se proizvodi hrana. Tanja je jedna je od deset europskih finalistica nagrade Booking.com-a nazvane Technology Playmaker Awards. Evo što nam je Tanja ispričala radu u vrlo uspješnom startupu čiju polovicu čine žene, samoj aplikaciji Agrivi i spomenutoj nagradi.

Startup otvorio urede u Londonu i Varšavi

Kako je po struci magistra agronomije, Tanjin posao je od samih početaka vezan za poljoprivredni segment Agrivi softvera. To uključuje pisanje blogova o Agrivi sustavu i raznih poljoprivrednih članaka te kreiranje baze znanja koja je velika vrijednost Agrivi aplikacije.

„Također, bitan segment mog posla jest i testiranje kompletne web i mobilne aplikacije, kako bismo našim korisnicima omogućili besprijekoran rad i nesmetano korištenje Agrivija“, objašnjava Tanja te dodaje:

„Zapravo, mnogo je tu još dodatnih zadataka koji mi ispunjavaju radni dan i koje je uz pomoć mog agro tima mnogo lakše izvršiti. Iako se svakodnevno susrećem s novim poslovnim  izazovima, radeći u opuštenoj atmosferi svaki zadatak čini jednostavnim.“

Agrivi se sastoji od mladog tima koji ima znanja i iskustva u ICT-u, poslovnom razvoju i agronomiji. Trenutno imaju otvorene urede u Hrvatskoj (Kutina i Zagreb), Ujedinjenom Kraljevstvu (London) i Poljskoj (Varšava).

Polovicu zaposlenih čine žene

Agrivi je hrvatski tehnološki startup koji razvija softverska rješenja za poljoprivrednike svih veličina, kooperacije, otkupljivače, prehrambenu industriju, razvojne organizacije i sve sudionike koji su zainteresirani za kontrolu i sljedivost proizvodnog procesa u poljoprivredi.

U Agriviju je zaposleno oko 30 ljudi, od čega polovicu čine žene. Ova IT tvrtka zapošljava mlade i ambiciozne osobe koje imaju znanja, iskustva i žele biti dio globalno priznate tvrtke. Kod onih koji se žele dodatn  razvijati u svojoj poslovnoj karijeri, spol nije bitan.

„Iako se smatra da je IT industrija namijenjena isključivo muškarcima, u zadnjih se nekoliko godina ta situacija polako mijenja. Kažem polako jer još uvijek prevladava uvriježeno mišljenje kako žene nisu sposobne raditi u toj industriji.”

Srećom, žene 21. stoljeća su svjesne svojih mogućnosti i doprinosa u poslu te ne prezaju ni pred kakvim stereotipima. To im i omogućuje postizanje zacrtanih ciljeva.

„Znam iz vlastitog iskustva jer kao agronomka u IT industriji najvažnije mi je biti fokusirana na svoje poslovne ciljeve i ne razmišljati o preprekama.“

Od samog početka nižu uspjehe

Od samog početka Agrivi je bilježio brojne uspjehe. Nedugo nakon osnivanja osvojili su prvu nagradu na Svjetskom natjecanju startup projekata koje se održalo u studenom 2014. godine u Seoulu, Južnoj Koreji. Nagrađen je kao projekt s potencijalno najvećim globalnim utjecajem.

U Agrivi su na početku investirali privatni investitori jer su vidjeli potencijal tvrtke za rastom. Vjerovali su da tim ljudi koji je u tvrtci može ostvariti zacrtane ciljeve. South Central Venturesa (Enterprise Innovation Fund – ENIF) investirao je u Agrivi u ljeto 2016. godine iznos od čak 1 milijun eura.

Agrivijev softver koristi više od 40 000 svjetskih poljoprivrednika

Agrivi je osnovan s misijom da se riješe neka od ključnih globalnih problema kroz pomoć poljoprivrednoj industriji na način da postane naprednija i efikasnija.

„Budući da je danas Agrivi globalno prepoznat softver kojeg koristi preko 40 000 poljoprivrednika diljem svijeta, naš cilj se polako ostvaruje. Mijenjamo način na koji proizvodi hrana dajući poljoprivredicima alat za povećavanje produktivnosti svoje poljoprivredne proizvodnje.”

U sljedećem razdoblju fokus cijelog tima je na povećavanje tržišnog udjela u ključnim poljoprivrednim EU zemljama i pozicioniranje kao lidera u agrotehnološkoj industriji.

Pišu blogove koji su među 10 najboljih agro blogova u svijetu

Ono po čemu se Agrivi softver razlikuje od drugih jest baza znanja. Ona poljoprivrednicima daje znanja o najboljim poljoprivrednim praksama koje trebaju primijeniti za postizanje željene produktivnosti i profitabilnosti. Tu su i već spomenuti blogovi o raznim poljoprivrednim temama. O njihovoj kvaliteti govori činjenica da su svrstani u 10 najboljih blogova u svijetu za promicanje održive poljoprivredne proizvodnje.

U društvu najuspješnijih žena iz svijeta tehnologije

Tanja nam je rekla i nešto više o Tech Playmaker Awards natjecanju. Na natjecanje ju je bez njezinog znanja prijavio njezin direktor Matija Žulj. Danas mu je, vjerujemo, i više nego zahvalna.

„Tech Playmaker Awards je natjecanje kojeg organizira Booking.com. U 9 kategorija biraju se vodeće žene u svijetu tehnologije. Kako pišem blogove poljoprivredne tematike, koji su svrstani u 10 najboljih blogova u svijetu, Matija me odlučio prijaviti za nagradu upravo u kategoriji Sustainability Innovator of the Year.

Posebno joj je, kaže, drago što ju je prijavio upravo direktor i osnivač Agrivija, jer joj to govori koliko cijeni njezin rad, ali i rad njezinog agro tima.

„To mi je samo znak da sam na pravom putu u svojoj karijeri i dodatni poticaj da tako nastavim i dalje.“

Povodom proglašenja pobjednice, u Londonu je organizirana gala večera. Glavna gošća događanja je Randi Zuckerberg.

„O njezinim poslovnim uspjesima sam čitala na raznim portalima, no sada ću je imati priliku i upoznati.  Rand je iznimna žena s mnogo iskustva u biznisu i smatram da će nam dati dosta savjeta kako biti još uspješnije. Veselim se njezinu govoru.”

Foto: privatna arhiva Agrivija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -