Aida Hadžialić – od izbjeglice do švedske ministrice

27-godišnja Alida Hadžialić, porijeklom iz Bosne, imenovana je ministricom prosvjete u novoj švedskoj vladi u kojoj polovicu čine žene. Ona je ujedno i najmlađa osoba ikada imenovana u švedsku vladu.

Aida Hadžialić-u politici od rane mladosti

Prema portalu Klix.ba, Alida je sa svega pet godina s obitelji pobjegla iz Foče u Bosni. “Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe – kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku”, napisala je Hadžialić na svom blogu. Članovi njene obitelji nedugo nakon dolaska u Švedsku dobili su smještaj i posao, a Aida je krenula u školu.

Već se je sa 16 godina politički aktivirala u Švedskoj socijaldemokratskoj uniji u Haldmstadu, gdje živi. “Ona je iznimno fokusirana, talentirala i svestrana”. kaže Stefan Hansson, predsjednik gradskog ogranka njene stranke.

Srednju školu je završila s odličnim uspjehom, a njeni učitelji imaju samo riječi hvale za nju. “Jako sam ponosna da je bila moja učenica. Bila je jako, jako angažirana i zainteresirana. Općenito, sve što je radila radila je s potpunom posvećenošću” kaže njena profesorica švedskog jezika Annette Simonsson, te kaže da se ne čudi da je otišla u politiku jer je imala jasne stavove, ali je bila spremna za diskusiju.

2010. je završila pravni fakultet i iste godine je imenovana zamjenicom gradonačelnika Halmstada. Nakon što na izborima nije uspjela ući u parlament, iznenadio ju je premijerov poziv da se pridruži njegovoj vladi.

Stefan Hansson vjeruje da joj nova pozicija izvrsno odgovara. “Obrazovanje je njena strast i često hvali švedski obrazovni sustav jer je ona živi primjer prilika koje daje švedsko društvo. Kao socijaldemokratkinja smatra da se stanje pogoršalo, odlučna je u želji da ga popravi.”

U intervjuu koji je dala u proljeće švedskim novinama Hallandsposten rekla je da je osjetila potrebu da ide u smjeru akademske karijere, ali ne žali što je odabrala pravo i konačno politiku. U istom intervjuu je pričala o svojim političkim ambicijama i kako želi da Švedska ima najbolji školski sustav. “Sva istraživanja pokazuju da su dobri učitelji ključ znanja i dobrih rezultata. Zato moramo obrazovati dobre učitelje i dati im dobre prilike da prenesu svoje znanje.”

Čak je i politički protivnici hvale. “Pametna je i politiku shvaća ozbiljno. Nisam mislila da će postati ministrica, ali nisam niti iznenađena jer je stvarno pametna, a tako je mlada.” kaže Ann-Charlotte Westlund, gradonačelnica Halmstada.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -