Air Serbia nedavno odradila svoj prvi let s kompletno ženskom posadom

Srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia nedavno je ispisala povijest kad je u Pariz uzletio prvi avion s kompletno ženskom posadom.

Žene „vladale nebom“

Avion JU314 krenuo je iz Beograda za Pariz 10. svibnja u 17 sati i pet minuta s kapetanicom Vesnom Aleksić i kopilotkinjom Mirjanom Stojilković u kokpitu.

ženska posada

Vesna je pilotsku karijeru započela 2007. godine kao instruktorica letenja i stažista u Jatovoj pilotskoj akademiji u Vršcu, a te iste godine dobila je posao kopilota u Montenegro Airlines.

Početkom 2012. pridružila se mađarskom Wizz Airu, gdje 2014. postaje kapetanica na A320 avionu, a od 2016. prelazi u AiR Serbiu.

Kako je kazala u intervjuu za AiR Serbiu, nikada nije imala neugodno iskustvo zbog toga što je žena, a reakcije su uglavnom pozitivne, uz dosta podrške drugih žena. A s njom se slaže i Mirjana, koja kaže kako u Air Serbia vlada izuzetno poštovanje i kako je radna atmosfera vrlo ugodna.

ženska posada

Mirjana ima više od 20 iskustva u letenju te je radila u nekoliko europskih zemalja.

Osim njih, članice kabinske posade bile su voditeljica Mirjana Popović te stjuardese Silvija Madić, Elena Ljubojević i Tanja Stanković.

Iako je ovo prvi let s isključivo ženskom posadom, Air Serbia snažno podupire načelo jednakosti, pa tako žene čine gotovo 49 posto od ukupnog broja zaposlenih u okviru Air Serbie, Air Serbia cateringa i Air Serbia Ground Servicesa.

ženska posada

Foto: Air Serbia

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više