Postoji li korporativan život nakon burnouta?

Kako (ne) pregorjeti u poslu, pa čak i vlastitom biznisu, ispričali su na jučerašnjem 58. Business Cafeu u Zagrebu gosti Aljoša Bagola, Biljana Ignatovska, Krešo Rogoz te Dario Bujas. Event se održao u Hotelu Diplomat gdje je Business Cafe, sa svojom osnivačicom Kristinom Ercegović, tom prilikom proslavio i svoj deseti rođendan.

Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke?

Aljoša Bagola, slovenski autor knjige Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke ispričao je kako se on nosio s burnoutom. Naveo je kako je sindrom ustvari posljedica karijernog brutalizma: Kad napravimo inventuru onoga što nam je zaista važno – shvatimo da većinu svog života živimo prema tuđim očekivanjima. Dok gazimo svoje vrijednosti, kad-tad ćemo izgorjeti. Aljoša je nakon burnouta počeo raditi ono što ga zaista ispunjava te je postao i kreativni direktor desetljeća. Zaključio je kako treba imati povjerenja u život i najviše u sebe. A do povjerenja ćemo doći vlastitim svjesnim odlukama, a ne nametanjem poslušnosti, multitaskinga i sličnog koji su postali, kako on navodi, medalje uspjeha današnjeg svijeta. Pod svaku cijenu imitiramo tuđi uspjeh, a kapitalističke norme uspjeha postale su društveno prihvatljive, no ne i zdrave, norme.


Pročitajte više: Ivana Blažoti Mijoč: “Nakon burnouta konačno mi je dijagnosticiran opsesivno-kompulzivni poremećaj!”


Biljana Ignatovska

Biljana Ignatovska, vlasnica prve poliklinike za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj, Poliklinike Arcadia Daruvar, objasnila nam je i fizičke manifestacije burnouta. Stres je prirodna obrambena reakcija organizma na neki vanjski podražaj, no do problema dolazi ako je podražaj konstantno na visokoj razini. Zato ljudi obolijevaju od primjerice gastritisa, astme itd. Ja sam htjela imati ‘pet’ iz svega u životu. Svi na ovaj ili onaj način zakrpavamo rane i osjećaj manje vrijednosti, rekla je Biljana. Zaključila je kako je najvažnije prihvatiti odgovornost za svoj život.

Vlasnik turističke agencije za adrenalinske ture Croatia Open Land, Krešo Rogoz, kaže kako još nije izgorio, no smatra kako je to jer radi ono što voli – boravi u prirodi koja za njega liječi. Naveo je da sami sebe, bez obzira na sve, morao poštivati i udovoljiti si s vremena na vrijeme. Svatko si treba pronaći aktivnosti koje ga usrećuju. Za Krešu su to ronjenje, rafting, a publici je predložio boravak kod rijeke ili vode – jer smatra kako ona pročišćava.


Pročitajte više: Kako je HR managerica Hana Naoulo Bego kroz burn out shvatila što je potrebno mijenjati u odnosima na poslu?


Zadnji gost, Dario Bujas, vlasnik Nila Media Group i firme Kuća zdravlja, povezao je ono fizičko u nama s duhovnošću. Objasnio je da svatko ima drugačiju perspektivu na život, a svima nam je primaran cilj, kako ne bismo izgorjeli, pročistiti vlastiti um. Čišćenje uma navodi kao prvi način liječenja bolesti. Život nas stalno baca, kao kad smo na divljem konju. Na nama je da ga zauzdamo i uživamo gdje će nas odvesti. Najlakše je odustati, zaključio je Dario.

Svi su gosti, zajedno s publikom, zaključili kako treba uključiti sve aspekte života, vidjeti gdje igramo po tuđim pravilima i napokon shvatiti da smo sami sebi važni. Kristina Ercegović zaključila je da ne postoji čarobna formula oporavka od izgaranja, no zasigurno će posljedice sindroma mnogima osvijestiti što su do sad radili krivo, odnosno gdje su to gazili vlastite vrijednosti i živjeli život onako kako je društveno prihvatljivo, no ne i zdravo za ljudsko tijelo, um i dušu.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -