Borba za majčinstvo i karijeru – Olimpijska pobjednica Allyson Felix o ‘poljupcu smrti’ u sportu

Američka atletičarka Allyson Felix u svojem Ted talku ispričala je s čim se sve morala nositi kada je kao profesionalna atletičarka 2018. odlučila postati majka. Jedna od najtrofejnijih sportašica na svijetu, šesterostruka osvajačica olimpijskih medalja i svjetska prvakinja u atletici čak 11 puta, govorila je o profesionalnim sportašicama, kakva je i sama i stvarima s kojima se borila kada ju je njezin sponzor nakon što je zatrudnjela odlučio financijski kazniti.

Majčinstvo i sportska karijera ruku pod ruku

„Kad sam bila trudna, odlučila sam trenirati po mraku, u četiri sata ujutro kako me neki fotograf, obožavatelj ili netko drugi ne bi vidio i fotografirao jer bih u tom slučaju tvrtka koja me sponzorira promijenila uvjete ugovora sa mnom, a možda ga i raskinula,“ otkriva Felix. Takva situacija u kojoj aktivna profesionalna sportašica odluči postati majka naziva se i „poljubac smrti“ jer je to znak da će njezina sportska karijera uskoro završiti.

Do  tada je praksa velikih sportskih tvrtki, sponzora atletičarki i drugih profesionalnih sportašica bila da svima nakon što zatrudne, financijski kažnjavaju smanjenjem financijskih sredstava za 70 posto.


Pročitajte više: Žene vode promjene u svijetu: Mlade sportašice prve su ukazale na problem mentalnog zdravlja sportaša na vrhuncu karijere


Borba za prava majki sportašica

Nakon što se nakon poroda vratila na sportski teren, sponzor joj je smanjio iznos ugovora. „Ako ja, kao jedna od Nikeovih marketinški najznačajnijih sportašica, ne mogu osigurati zaštitu trudnoće, tko onda može?“, postavila je pravo pitanje cijeloj javnosti, ali i pokazala svijest o vlastitoj snazi i ustrajnosti da, kao majka male djevojčice, ne prihvati nepravdu. Nakon dugih pregovora s Nikeom, u listopadu 2019. Felix se uspjela izboriti za sve buduće sportašice koje odluče za vrijeme aktivne sportske karijere postati majke više zbog toga ne budu penalizirane i da imaju veću zaštitu.


Pročitajte više: 7 lekcija koje su nas naučile sportašice na Olimpijskim igrama u Tokiju


Svatko od nas može se kladiti na sebe

Podsjetila je da se 2010. odlučila na suradnju s Nikeom upravo jer su joj predstavili njihovu sponzorsku inicijativu koja je promicala djevojčice kao ključ globalnog razvoja. Tada su joj rekli da bi i ona osobno mogla pomoći u osnaživanju djevojčica ako se pridruži Nikeu. Ovo načelo prevagnulo je kao razlog zašto je potpisala ugovor s njima i odbila druge koji su nudili više novca.

Njezina poruka i borba su dokaz moći vjerovanja u sebe i zalaganja za sebe i druge. “Ne morate biti olimpijac da biste stvorili promjenu za sebe i druge”, kaže ona. „Svatko od nas može se kladiti na sebe.“

 Svojom ustrajnošću uspjela je promijeniti nepravednu praksu prema ženama sportašicama. “Naš glas ima moć. Nike će odsad ugovorno štititi sportašice koje sponzorira i postanu majke. To znači da više nijedna sportašica neće biti financijski kažnjena zato što je odlučila roditi“, kazala je Felix.

Foto: Allyson Felix Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -