Amal Alamuddin – vrhunska odvjetnica udala se za glumca

Poznati i slavni okupirali su Veneciju tijekom vikenda ne bi li prisustvovali jednom od najiščekivanijih vjenčanja ove godine. Uz goste poput Cindy Crawford, Matta Damona i Bonoa, jasno je da se ne radi o običnom vjenčanju.

Jedan od najpoželjnijih neženja u glumačkim redovima, George Clooney ipak je pokleknuo i oženio Amal Alamuddin. No, tko je ta fatalna žena koja je osvojila godinama neosvojivo srce američkog glumca?

Ugledna odvjetnica sa zavidnim životopisom

Amal Alamuddin je 36-godišnja Britanka libanonskog podrijetla. Nakon studija na uglednom Sveučilištu Oxford i Pravnom fakultetu u New Yorku bavi se odvjetništvom i u rodnoj Velikoj Britaniji i u SAD-u.

Osim engleskog, tečno govori i arapski i francuski jezik, a upravo su joj njeno podrijetlo i poznavanje stranih jezika omogućili da svoju međunarodnu odvjetničku karijeru potvrdi imenovanjem na mjesto savjetnice bivšem glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Koffiju Annanu.

Osim za Annana, Amal Alamuddin je u svojoj karijeri međunarodne odvjetnice za ljudska prava radila i na Međunarodnom sudu pravde, Uredu tužitelja pri UN-ovom posebnom sudu za Libanon te Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju gdje je bila asistentica tužitelju na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Veliku je pozornost privukla kada je odlučila sudjelovati u inicijativi koju je pokrenuo bivši britanski ministar vanjskih poslova, William Hague, a koja je okupljala ugledne svjetske stručnjake koji su pokušali prikupiti dokaze o seksualnim zločinima u ratnim zonama.

Posljednjih godina radi kao odvjetnica u uglednoj londonskoj odvjetničkoj tvrtki, intenzivno se bavi zaštitom ljudskih prava pa tako kao svoje klijente može navesti najpoznatijeg svjetskog zviždača i osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea te bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko.

I učenjak i odvjetnik

Profesor William Schabas, koji je surađivao s Amal Alamuddin rekao je kako ‘ima oko za kompleksne situacije te je sposobna pratiti velike količine informacija istovremeno’. Najbolji kompliment koji joj je mogao dati bio je da je ona ‘i učenjak i odvjetnik’.

Koliko se cijeni njeno poznavanje međunarodnog prava i njena angažiranost u obrani ljudskih prava najbolje govori činjenica da je bila nominirana za člana komisije Ujedinjenih naroda koja bi trebala istražiti da li je u sukobu u Gazi bilo povrede ratnog prava.

No, Amal Alamuddin odbila je tu nominaciju istaknuvši kako je užasnuta cijelom situacijom u pojasu Gaze, pogotovo ljudskim žrtvama, ali da zbog poslovnih (a u tom trenutku vjerojatno i privatnih obaveza) jednostavno nije u mogućnosti prihvatiti ponudu.

Kako će udaja za poznatog glumca utjecati na njenu karijeru?

Glavno pitanje koje se postavlja nakon njene medijski veoma praćene udaje za Georgea Clooneya je – hoće li se moći nastaviti baviti pravom?

Naime, zbog svog poznatog supruga postala je zanimljiva novinarima i paparazzima koji ju u posljednje vrijeme prate u stopu.

Neki tvrde kako bi Amal Alamuddin mogla iskoristiti cijelu medijsku pompu da privuče pozornost javnosti prema određenim humanitarnim i pitanjima ljudskih prava koja su joj veoma bliska. Drugi pak nagađaju da zbog velike pozornosti medija neće moći prihvaćati osjetljivije slučajeve.

Svakako ćemo ju imati na oku.

Foto: sawhd.com wallpaper

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...