Ambicioznost žena na radnom mjestu ugrožava njihove muške kolege

Ambiciozne žene koje žele izgraditi karijeru, često se bore s predrasudama, a najteže je onima koje žele izgraditi karijeru u industrijama u kojima dominiraju pretežito muškarci.

Žene bi trebale biti asertivnije, oslanjati se na druge žene, trebale bi imati više samopouzdanja i slično. No, što ako su neke predrasude toliko ukorijenjene u naše društvo da bi takvi postupci zapravo mogli ugroziti vodeću poziciju na kojoj se nalaze?

Ukorijenjene predrasude o ambicioznim ženama

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu „Personality and Social Psychology Bulletin“ pokazalo je da su predrasude o ženskim šefovima kod nekih muškaraca toliko ukorijenjene da se čak osjećaju ugroženima od strane svoje šefice, što rezultira njihovim agresivnijim ponašanjem i željom za ostvarenjem vlastitih interesa.

Kako bi otkrili ima li spol nadređenog kakav utjecaj na njihovo ponašanje, istraživači su proveli „test implicitnih asocijacija“ te su kod muških ispitanika ustanovili vezu između povezivanja negativnih riječi (poput prijetnja i rizik) s nadređenom ženom.

Što se tiče pregovora oko plaće, istraživanje je pokazalo da muškarci zahtijevaju veću plaću kada je traže od nadređene žene, nego kada je traže od nadređenog muškarca. Dok s druge strane, žene uvijek pristaju na manju ponudu, bez obzira na spol nadređenog.

„Veliki broj muškaraca vjeruje u rodnu jednakost, ali se svejedno osjećaju ugroženima. Kada su zamišljali svoju budućnost u kompaniji, vjerojatno nisu zamišljali da će im nadređeni biti žena. Moguće da zbog toga osjećaju prijetnju koju ne žele osjećati“, rekla je koautorica istraživanja Leah Sheppard.

Istraživači su također htjeli vidjeti osjećaju li se muškarci ugroženima kada žene pokazuju ambiciju za napredovanjem. Nažalost, rezultati su potvrdili da se ta kvaliteta kod žena na neki način kažnjava.

Žene koje pokazuju ambicioznost također izazivaju veću razinu asertivnosti kod muškaraca, za razliku od žena koje „samo rade svoj posao“.

Kvalitete koje su kod žena uvijek cijenjene, bez obzira na kojoj se poziciji nalazile, su brižnost i susretljivost. Te se kvalitete u konkurentnom svijetu biznisa također kažnjavaju i to mišljenjem da su brižne i susretljive žene zapravo nesposobne.

No, valja imati na umu da su ove predrasude o ženama na radnom mjestu duboko ukorijenjene u naše društvo i da su asertivne reakcije koje muškarci imaju na nadređenu ženu ili ambicioznu kolegicu gotovo nesvjesne.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više