Ana Gašparović kreativnim idejama vodi turističku agenciju Insula tours

Iako je studirala u Pragu i to međunarodne odnose, a potom je dvije godine provela u Berlinu na postdiplomskom studiju Srednje i Istočne Europe, Ana Gašparović po završetku studija počinje raditi kao turistički vodič u obiteljskoj tvrtki Insula tours, osnovanoj još 1999. godine.

Insula tours preuzela spletom nesretnih okolnosti

Nikada se nije, priznala nam je, opterećivala što ne radi u onoj branši za koju se školovala, jer turizam pruža beskrajne mogućnosti i omogućuje joj da vidi stvari i ljude koje kao „obični smrtnik“ možda ili vjerojatno nikada ne bi susrela ili iskusila. Usto, studij međunarodnih odnosa na području Europe, zajedno s kontaktima koje je stekla, pokazali su se izvrsnima za implementiranje u već čvrstu bazu koju je imala na području turizma. Svoja znanja i vještine mogla je dakle provoditi i u obiteljskoj tvrtki.

Konce tvrtke Ana, koja je do tada radila kao voditeljica prodaje i organizatorica tura u potpunosti preuzima u lipnju ove godine i to spletom nesretnih okolnosti kada ostaje bez oca koji je do tada vodio Insulu.

„Nije bilo nimalo lako jer sam do tada vodila samo određeni segment tvrtke, a sada me je zatekla jedna razina više gdje su me čekali poslovi uprave, računovodstva i financija. Srećom, moja majka vodi ugostiteljski posao na istoj adresi, ima više iskustva pa mi je pomogla da prebrodimo to prijelazno razdoblje“, ispričala je.

Tvrtka Insula tours bazira se na tri polja djelovanja s područja turizma, a to su obrazovni turizam, kulturni turizam baziran na lokacijama i ponudi srednje i istočne Europe te putovanja za žene.

Njihova posebnost je u stvaranju originalnih aranžmana, pa tako svake godine kreiraju kompletno nove programe i ponude vezane uz aktualna događanja.

Iako je turističkih agencija sve više, Ana vjeruje kako uz kvalitetan rad i raznovrsnu ponudu ima dovoljno posla za sve koji se žele baviti turizmom.

„Posla ima ako ste kreativni i ne nudite šprance jer ćete uhodanim šprancama teško pridobiti nove kupce. Morate pokazati da vaše putovanje ima dodanu vrijednost za razliku od ostalih. U turizmu još nije sve otkriveno i ima puno niša u koje možete zaći i noviteta koje možete ponuditi. Neki grad ste možda posjetili već pet puta, ali uvijek se u njemu da nešto novo istražiti i upravo to nudimo u našim aranžmanima. Tu vidim i prednost male agencije koja je fleksibilnija od velikog sustava, koji kada formira neki katalog mora se tog programa i držati, dok mi mali poduzetnici možemo brže reagirati na promjene“, objasnila je Ana, dodajući kako najveći dio posla Insula toursa ide na putovanja po narudžbi, skrojena da odgovaraju posebnim željama i preferencijama gostiju kao što su specijalizirana društva, tipa botaničari, kulturne organizacije i slična udruženja.

Putovanja za žene sve popularnija

Putovanja za žene nova su, a ujedno i stara ponuda ove agencije koja je osmišljena još 2010. godine, kao dio Aninog istraživačkog projekta na postdiplomskom studiju o ženskim interesima u slobodno vrijeme.

No zbog njezine trudnoće i obaveza oko toga, ali i nepostojanja ženskog poduzetništva i isticanja ženskih interesa u to doba, projekt je malo gurnula na stranu.

S vremenom su ideja i Ana sazrele te je u ponudi došlo do određenih promjena.

„To su putovanja osmišljena da idu u dva smjera. Jedan obuhvaća Hrvatice koje žele putovati na neku destinaciju u inozemstvu u društvu prijateljica ili kolegica. Putovanje je zamišljeno kao aktivni vikend s interaktivnim pristupom cijelom boravku jer žene svoj odmor zamišljaju i provode malo drugačije nego muškarci. Drugi smjer je dolazak stranih gošći u Hrvatsku koji obuhvaća sve od beauty tretmana do gastro ture i privatne edukacije. Sve ono što bi žene željele imati na svom odmoru, osim odmora samog. Tu su uključene i posjete određenim udrugama, jer postoje žene koje uz posjetu žele i nekom pomoći, fizičkim radom ili novčano“, kazala je Ana.

S obzirom na to da prije 5 godina žensko tržište nije imalo jaku reakciju na ženska putovanja, ona će nove aranžmane predstaviti u 2016. godini kada se nada da će imati bolji odjek.

Insula_tours_1

Sve se češće traži organizacija obiteljskih putovanja

Iako tvrtku vodi u Ivanić Gradu, najveći broj rezervacija i poslovanja Ana vodi putem interneta i društvenih mreža, pri čemu koristi personalizirani pristup svakom klijentu. Takav pristup je zahtjevniji, ali je klijent njime i zadovoljniji jer postoji manja mogućnost iznenađenja ili eventualnog nezadovoljstva. Samim time, vjerojatno će istog operatora kontaktirati i za iduću turu.

U zadnje vrijeme, otkriva Ana, u njenoj agenciji pojavila se potreba za uslugom organizacije obiteljskih putovanja, godišnjih odmora ili bračnih putovanja, jer mnogi znaju koje destinacije odlično poznaje pa se obraćaju za savjet i organizaciju.

„Obiteljima je nerijetko potrebna stručna pomoć jer se izgube u masi ponuda i podataka i ne znaju pronaći ono što ih u stvari zanima ili jednostavno za to nemaju vremena. Stručna osoba će im pri tome uštedjeti i novac i vrijeme i pronaći dodatne sadržaje koji ih na tom putovanju mogu zanimati“, pojasnila je.

Uz vođenje turističke tvrtke i obavljanje ovog dinamičnog posla, Ana je i majka dvogodišnje djevojčice. Do dva mjeseca prije samog poroda radila je na terenu i vodila grupe, a nakon poroda bio je veliki pritisak za povratak na posao jer su se klijenti naviknuli na njezin stil organizacije i rada. A kada klijenti ne dobiju ono što žele, potraže drugog partnera, pa se Ana ubrzo nakon poroda vratila uredskim dužnostima, a kada je kćerkica imala pet mjeseci, i ostalim redovnim aktivnostima.

„Prednost maloga grada je što su vam svi blizu, pa tako su bili i moji i suprugovi roditelji koji su uskakali za čuvanje, a sada kćer ide u vrtić. U cijeloj toj situaciji i aktivna uloga oca u odgoju kćeri je izuzetno važna jer ja često izbivam iz kuće i suprug je preuzeo dosta obiteljskih obaveza.“

Danas uz internet i mobilnost, smatra, žene puno lakše obavljaju posao u turizmu nego muški kolege, ako imaju podršku obitelji. I sama je nailazila na pitanja „Tko vam čuva dijete kada ste na putu“,  jer kada ljudi vide ženu koja je ujedno i majka na turističkoj turi, smatraju da se otišla „zabavljati“, dok očevi „samo odrađuju svoj posao“.

Bavljenje turizmom je konstantan rad na sebi

No, unatoč svim preprekama i ponekad zahtjevnom balansiranju između privatnog i poslovnog života, Ana se oko svoje karijere ne predomišlja. Osim toga, već dugi niz godina aktivna je u civilnom društvu svoje lokalne zajednice i sudjeluje u izradi i provedbi kulturnih projekata, kampanjama osvješćivanja lokalnog stanovništva o važnosti kulturne baštine i edukacijama mladih kao potpredsjednica udruge „Prijatelji baštine“.

„Turizam je industrija sreće, a naš je posao slobodno vrijeme klijenata učiniti ugodnim i svatko tko se time želi baviti mora to imati na umu. S druge strane, uživam u tome što i privatno dosta putujem i istražujem novitete kako bih klijentima znala preporučiti što je novo u destinaciji koja baš njih zanima. Bavljenje turizmom je pak konstantan rad na sebi i na to morate biti spremni – moraju se pratiti trendovi od kojih nastaje složen i originalan turistički proizvod“, objasnila je.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Ane Gašparović

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više