Ana Ivančić: “Stakleni strop se probija svjesnim preuzimanjem rizika”

Ana Ivančić je CEO BNP Cardif Osiguranja, a do te pozicije nije došla slučajno. Gledajući njen karijerni put vrlo jasno se vidi što je potrebno da bi se probio stakleni strop i došlo do vrha. Tijekom cijele karijere radila je ono od čega mnoge žene zaziru- preuzimala je rizik. I to puno puta.

Ana Ivančić – pri svakoj promjeni posla sam se preispitivala

Diplomirala je pravo i odmah na samom početku karijere krenula u drugom smjeru. Zaposlila se je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj i u 3 godine napredovala do razine odmah ispod uprave. Nakon što je poziciju izvršne direktorice obnašala punih 5 godina, otvoreno joj je rečeno da u upravu ne može bez političke potpore, zbog čega je prihvatila ponudu Erste banke i EBRD-a da dođe na čelnu poziciju njihovog mirovinskog fonda.

To je bio veliki izazov jer je to bilo vrijeme mirovinske reforme i gradilo se tržište novih financijskih institucija.  Na toj poziciji se zadržala svega 3 godine, sama je otišla s pozicije jer je ostala trudna s trećim djetetom i i bila na dugom porodiljnom dopustu, svjesna da ne može očekivati da ju pozicija čeka.

Kad je odlučila da je vrijeme za povratak, novi izazov je bio izlazak iz financijske industrije u duhansku, točnije Philip Morris, koji je tada tek počinjao s poslovanjem u Hrvatskoj.

Prije 8 godina prihvatila je poziciju predsjednice Uprave BNP Paribas Cardif osiguranja, gdje je nekoliko godina ujedno bila i regionalni manager za područje bivše Jugoslavije..

„Još tijekom školovanja sam tražila nešto dodatno, nešto više, tako da me to vjerojatno prati kao karakterna osobina. A uvijek je prvi put najteže.“ Kaže Ana.

Prihvaćanje novih izazova u karijeri za žene je veliki rizik na koji se rijetko odlučuju. Pri razmišljanju o prihvaćanju nove, izazovne pozicije, prijavi na interesantan oglas, žene će si pronaći sve razloge zašto ne zadovoljavaju kriterije, dok je za muškarce dovoljno onih nekoliko koje zadovoljavaju, da bi se odvažili prihvatiti izazov.

„Svaki put sam se preispitivala i razmišljala da li ja to zapravo mogu. I unutar HRBOR-a, budući da sam tamo počela kao pripravnik. Svaki put kad bi bila pred imenovanjem za funkciju, nisam mogla spavati, Ničemu nisam pristupala olako, ali je puno lakše postalo kasnije, kad sam imala više iskustva.“

Ana_Ivančić_0

Rano majčinstvo može biti dobro za karijeru

Ana ima troje djece: dvije kćerke koje su danas obje na fakultetu, te sina od 10 godina. Prvu kćerku je rodila s 24 godine, odmah nakon fakulteta, a drugu kad je u HBOR-u bila već dosta visoko, na poziciji Predstojnice Ureda Predsjednika Uprave . Kratko nakon drugog porodiljnog dopusta napredovala je na poziciju starije izvršne direktorice te tamo ostala 5 godina.

Sina je rodila s 35 godina. „Ako je ikako moguće, mislim da je bolje prvo „riješiti“ djecu pa se onda  posvetiti karijeri. Kod prvog djeteta uopće nisam bila svjesna rizika, niti što me čeka. Drugo sam rodila kad sam radila u HBOR-u i to je već bio porodiljni dopust, već je bilo drugačije i bila sam puno svjesnija rizika poroda.

A treće dijete s 35 je opet bilo potpuno druga priča. Ja sad imam dvije velike djevojke, uvijek sam imala puno poslovnih putovanja, i puno je lakše putovati kad su djeca već velika i samostalnija. Sina smo već dosta osamostalili, mada mu je i sad teško kad mi se zaredaju putovanja.“ kaže ona.

 MBA, troje djece i novi posao

Ana je bila dobitnica pune Cotrugli Executive MBA stipendije. „ Naravno da sam si tipično ženski razmišljala zašto bih baš ja dobila tu stipendiju, ali sam opet mislila ako se neću prijaviti na natječaj, neću ju sigurno niti dobiti…“priča ona.  Od svih MBA studija na raspolaganju, odlučila se za Cotrugli jer si s troje djece nije mogla dopustiti putovanja na predavanja i ispite. Tadašnji poslodavac kod kojeg je radila kad je dobila stipendiju nije pokazao nikakvo razumijevanje za slobodne dane, što joj je bio jedan od poticaja za promjenu posla kad su joj se headhunteri javili da traže osobu koja će pokrenuti Cardif osiguranje u Hrvatskoj.

„Našla sam se u situaciji da sam započela s MBA , da sam bila prvi zaposlenik u BNP Cardif osiguranju i da sam pokretala tu cijelu priču. Uspjela sam to nekako izgurati, taj period je trajao negdje dvije godine, uz učenje vikendima, noćima, jedno dosta izazovno razdoblje. MBA sam završila za sebe jer sam smatralo da mi to treba da bi bila kompletan manager.“ kaže Ana.

CEO na porodiljnom dopustu

Ana je poziciju u upravi Erste mirovinskog fonda napustila kad je ostala trudna s trećim djetetom jer nije očekivala da će ju pozicija čekati kad se vrati s porodiljnog dopusta. Smatra da je jako teško biti u Upravi i biti istovremeno na porodiljnom dopustu, osobito u financijskoj industriji koja je vrlo regulirana.

BNP Cardif posluje u 38 zemalja svijeta, a ima svega 4 žene na čelu pojedine zemlje, te je uz veliku regulativu i konzervativnu prirodu industrije jako teško očekivati da će se stvari tako skoro mijenjati u pravcu veće fleksibilnosti, iako smo u Hrvatskoj u drugim osiguravateljskim kućama imali takvih primjera.

Foto: BNP Cardiff press

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -