Zašto je, pokraj mizoginog Tatea, najveći problem ‘dosadan’ život Grete Thunberg?

Tko se zadnji smije, najslađe se smije. U internetskoj prepirci švedske aktivistice Grete Thunberg i kontroverznog influencera Andrewa Tatea, zadnja se smije Thunberg. Tate je, naime, u videu u kojem vrijeđa mladu aktivisticu nehotice otkrio svoju lokaciju policiji koja ga je zatim uhitila zbog sumnje na trgovinu ljudima i silovanja.

Andrew Tate i Greta Thunberg prepucavaju se danima. Tate je prije nekoliko dana započeo s ruganjem, a nakon što mu ona nije ostala dužna, objavio je video u kojem je nastavio s vrijeđanjem Grete i naškodio sam sebi. Tate je tražio da mu se donese pizza. I kutija ga je odala – riječ je o Jerry’s pizzeriji koja djeluje na području Bukurešta, u Rumunjskoj.

“To se dogodi kad ne recikliraš kutije od pizze”, objavila je Greta nakon što se proširila vijest o uhićenju kontroverznog Tatea, koji je ovog ljeta plovio hrvatskom obalom u društvu domaćih influencerica.

Andrew Tate i Greta Thunberg: on zna što je ‘pravi muškarac’

No, posebno je zanimljivo da u cijeloj “drami” koja je nastala između Tatea i Thunberg, ‘”dežurni Facebook komentatori” našli su povoda da vrijeđaju – nju. Kako, zašto, kojim povodom… Sve je, zapravo, vrlo smiješno. Tragikomično, bolje reći. Za one koji ne znaju, Greta Thunberg je aktivistica koja se bori protiv klimatskih promjena. Danas ima 19 godina, a još 2018. inicirala je “Školski štrajk za klimu”, koji je privukao pažnju svjetskih medija. Nakon toga postala je jedna od vodećih figura svjetskog pokreta za zaštitu okoliša, osobito u pogledu teme klimatskog globalnog zatopljenja.

S druge strane imamo Andrewa Tatea, 36-godišnjeg Amerikanca koji je poznat po svojim mizoginim stavovima. Tate smatra da su žene vlasništvo muškaraca, nije mu strano govoriti niti o nasilju nad ženama. Tate je, zapravo, primjer toksičnog muškarca. On govori o tome kako bi se “pravi muškarac” trebao ponašati i, između ostalog, tvrdi da bi pravi muškarac trebao piti samo običnu vodu jer mjehurići u piću nisu dovoljno muževni. Influencer je 2016. izbačen iz Big Brother kuće. Diskvalificiran je jer je u javnost izašao video u kojem se vidi da tuče ženu remenom.

Na društvenim mrežama, koje su mu bile i ukinute, prate ga uglavnom mladi, djeca i tinejdžeri. A ujedno je i jedna od najguglanijih osoba na svijetu, pretraživan je više nego Donald Trumpa i Kim Kardashian. Oni koji se ne slažu s njegovim seksističkim i mizoginim stavovima vole reći da ga prate samo “inceli” (involutary celibate – osobe muškog spola koje su u celibatu jer su zaključili da ih zbog velike ružnoće niti jedna žena ne želi) i muškarci koji mrze žene.


Pročitajte više: Znate li kakav sadržaj vaša djeca konzumiraju i čemu ih ‘uče’ influenceri? Slučaj Andrew Tate


‘Mala nema život’

I kako sada ‘hejtati’ Gretu, a ne njega? To se i ja pitam. Ovu mladu aktivisticu nerijetko se vrijeđa na društvenim mrežama. Greti pišu da je nebitna, da je previše mlada da bi bila toliko ogorčena, da si treba nabaviti život, da joj je dosadno u životu… Nerijetko joj se ruga na temelju njezine bolesti, mlada aktivistica ima Aspergerov sindrom, što je dijagnoza iz autističnog spektra. U njezinu je slučaju relevantan opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP), što pridonosi njezinoj intenzivnoj i nepopustljivoj usredotočenosti u vezi s klimatskim promjenama.

Dakle, ova 19-godišnjakinja posvetila je svoj život borbi za ono što smatra ispravnim. Njezina borba primjer je cijelom svijetu i svojim činovima radi dobro za čitav svijet. Neupitno je da od klimatskog napredovanja svi imamo koristi. Definitivno ne može učiniti zlo time što poziva na recikliranje, smanjenje CO2 emisije i odgovorno ponašanje prema planetu na kojem živimo. Ipak, redovito je ispod objava o Greti i njezinim akcijama brdo negativnih komentara. Znatno više nego pozitivnih.

Nakon što je Tate na svom Twitter profilu objavio dio popisa svojih automobila i tražio Gretu da mu da svoju e-mail adresu da bi joj poslao cijeli popis od 33 automobila kao i specifikacije koliko zagađuju okoliš, ona mu je odgovorila: “Da, molim te, prosvijetli me. Pošalji na [email protected]“. Mediji su popratili njihovo prepucavanje, a zatim je uslijedila lavina komentara. Komentara koji su vrijeđali Gretu. Ne muškarca koji promiče nasilje nad ženama i smatra da žene nisu ‘ista liga’ kao muškarci, muškarca kojeg se sumnjiči za trgovanje ljudima i silovanja, muškarca koji takve stavove širi dalje djeci koja ga prate… Ne, pretežno se komentiralo ‘dosadnu’, ‘beživotnu’ Gretu.


Pročitajte više: Greta Thunberg proglašena osobom godine


Univerzalno rješenje za žene sa stavom

U sjećanje mi se posebno urezao jedan komentar, naravno napisao ga je stariji muškarac, koji je Greti poručio da je mlada i da se ode seksati, umjesto da se tu dosađuje i prepucava na internetu. Dakle – nema ona tu što suprotstavljati se mizoginom seksistu koji ju proziva na internetu, nema se ona što boriti za tamo neke klimatske promjene. Na njoj je da ode i ‘živi život’, seksa se i uživa.

Jeste li primijetili da je to, zapravo, univerzalno rješenje koje muškarci ponude ženama koje imaju svoj stav, koje se gorljivo za nešto bore, koje ne daju da ih se gazi? Uvijek je komentar da je nedoj*****. Ili ako žena ostari bez da se udala uvijek je na njoj etiketa “stare cure “i nedoj***** babe koja nema svoj život. Muškarci su, s druge strane, neženje. Čujte kako to dobro zvuči. Reći će se tu-i-tamo “stari dečko”, ali rijetko će kada to imati istu težinu negativnih konotacija koju nosi “stara cura”.

Eto, Greta, pusti klimatske promjene, lako za njih – pobrini se ti da ne budeš stara cura i seksaj se dok si mlada. To ti je, izgleda, najpametnije.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Apsolutno je gadljivo i pokvareno vrijeđanje i diskriminiranje ovog lika jedne osobe poput Grete na temelju navedenih stvari, tim više jer ona uopće nije kriva niti može utjecati na zdravstvene probleme koje ima. Već tu bi mogla početi i prestati svaka priča. A on ne zaslužuje drugo nego da bude savršen materijal i predmet za sprdnju i razvaljivanje ironijom.

    *Jeste li primijetili da je to, zapravo, univerzalno rješenje koje muškarci ponude ženama koje imaju svoj stav, koje se gorljivo za nešto bore, koje ne daju da ih se gazi? Uvijek je komentar da je nedoj*****. Ili ako žena ostari bez da se udala uvijek je na njoj etiketa “stare cure “i nedoj***** babe koja nema svoj život. Muškarci su, s druge strane, neženje. Čujte kako to dobro zvuči. Reći će se tu-i-tamo “stari dečko”, ali rijetko će kada to imati istu težinu negativnih konotacija koju nosi “stara cura”.*

    Ovo je ishitrena psihološka generalizacija. Pa nije taj fićfirić univerzalna paradigma apsolutno svakog muškarca na svijetu. Svijet je daleko pluralniji od toga To što postoje takvi retardi koji ženama upućuju takve besmislene komentare ne znači da su svi takvi. Isto tako, trivijalna je činjenica da postoje žene (ne sve, nego određeni dio) koje u raznim kontekstima raznim profilima muškaraca znaju reći da su “nejebi”, “drkajlije”, da nemaju ženu ni curu jer “ništa ne vrijede” i svakakve gadarije istog ili sličnog oblika. I osobno sam doživio slične gadarije od komentara iz usta ženske osobe samo zato što sam pred njom rekao da nemam već duže vrijeme seksualne odnose jer sam solo i jer nisam kurviš, na što je ona gadljivo odgovorila “prestani filozofirat i počni *ebat više”. (Ja sam primjetio da takvi komentari dolaze uglavnom od žena koje su potpune mediokritetke.) Također je trivijalna činjenica da postoje žene koje čak drugim ženama znaju upućivati gadljive, pogrdne i negativne komentare (“bolje da se *ebe, nego što čita i uči toliko” je još jedan od komentara od strane ženske osobe upućene drugoj ženskoj osobi). Kao što je trivijalna činjenica da postoje i žene i muškarci koji zbog nedojebanosti i frustracija na tom planu rade svašta i ponašaju se na svakakve načine.

    S obzirom kakvi profili muškaraca i žena prave djecu, prije bi ženi rekao da što prije abortira ako je neki luzer napumpa i ne donosi nove retarde na svijet, jer takva kakva je, i on takav kakav jest, su krš od gena za evoluciju inteligencije, lol.
    P. S. A propos seksizma, tu sam pesimističan i nihilističan. Ne vjerujem baš da ćemo ikad dosegnuti razinu gdje će on biti sveden na minimun, ako već ne u potpunosti nestati. Toliko je seksizma sa obje strane, kod oba spola, toliko licemjerstva u raznim oblicima kod oba spola, da mi se to čini čistom utopijom. Ljudi ostaju glupe životinje, atomsko-molekularni isprdci, kojima upravljaju nagoni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -