KRISTINA ANDROLIĆ SVOJU FIRMU ZA EU KONZALTING U PET GODINA DOVELA DO NOVE RAZINE

Statistike su neumoljive te u prvih pet godina posustane, odustane, propadne preko 80% poduzetnika početnika. Ipak, onih 20% nastavlja dalje. Takav slučaj je i s Kristinom Androlić čija tvrtka Androlić konzalting već petu godinu polako, ali sigurno raste.

Androlić konzalting bavi se izradom poslovnih planova, investicijskih studija, marketing planova, edukacijama te najviše izradom projektnih prijava na EU fondove te različite natječaje i pozive hrvatskih ministarstava i jedinica lokalne samouprave. Najviše rade upravo s mikro i malim poduzećima te poljoprivrednicima i općinama.

Investiranje u vlastito znanje – nikad nije bačen novac

Nakon skoro pet godina poslovanja, što biste rekli sama sebi da krećete ispočetka?

Samo hrabro. Kreni, a sve ostalo ćeš naučiti po putu. Možeš više nego što misliš!
Ponekad je bolje da ne znate sve na samom početku jer bi vjerojatno odmah odustali. Ovako krenete, pa naučite usput sve što još trebate i savladavate prepreku po prepreku.

Kako su izgledali Vaši počeci?

“Krenula sam s poticajima za samozapošljavanje od HZZ-a u iznosu od 25.000 kuna. Većim dijelom sam ih iskoristila za edukaciju, upravo u području EU fondova i to je bila dobra odluka. Investicija u sebe i svoje znanje nije nikad bačen novac. Upravo na temelju novih znanja i vještina dobila sam prve poslove izrade poslovnih planova, analiza tržišta i izrade projektnih prijava za bespovratna sredstva iz EU fondova.”

Prve poslove dobila sam kroz umrežavanje putem Business Cafe-a, Women in Adria, Poslovnog uzlet-a, Poduzetničkog impuls-a te pružanje besplatnih edukacija na Regionalnim danima EU fondova. Kasnije vas ljudi počnu sami preporučivati, pa lakše dolazite do novih klijenata.

Velike investicije donose pozitivne rezultate

Koliko ste uspješni u svojim prijavama?

Dosad smo pripremali i sudjelovali u preko 80 projektnih prijava, projekata, a prolaznost naših projekata je preko 80%. Ukupna vrijednost projekata na kojima smo dali svoj doprinos, radili prijavu, provodili ili savjetovali poduzetnika, preko 40 milijuna kuna. Iako te brojke nekima izgledaju male, ako pogledate koliko je projekata pokrenuto, koliko poduzetnika je imalo korist od naših usluga te benefite od provedbe tih projekata, učinci su višestruko veći.

Kakve su trenutno mogućnosti za poduzetnike? Znamo da se operativno razdoblje bliži kraju, što poduzetnici ove godine mogu koristiti?

Da, operativno razdoblje 2014. – 2020. ide svom kraju, neke prioritetne osi su potrošene i to većim dijelom one „poduzetničke“, tako da ove godine nema puno prilika za poduzetnike, no ipak postoje. Poduzetnici mogu koristiti poticajne zajmove kod HAMAG BICRO, moguće je ostvariti 50.000 EUR-a kredita uz povoljne kamate do 1,5%, HBOR-kredite za rast i razvoj, javiti se na različite natječaje naših ministarstava te pojedinih lokalnih samouprava koje potiču poduzetnike bespovratnim sredstvima.

“Što se tiče bespovratnih sredstava iz EU fondova upravo je otvoren Poziv Inovacije u S3 područjima, a u najavi za poduzetnike ove godine su još: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II, Jačanje međusobne povezanosti (klasteri) i Integrator (Transfer tehnologija i novih inovativnih proizvoda MSP-ova u okviru strateških partnerstva među poduzećima), a objavljeno je i Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza, namijenjen ustanovama.”

Nakon odobrenja projekta – počinje pravi posao

Osim izrade projektnih prijava bavite se i provedbom sufinanciranih projekata?

Tako je. Sama prijava na neki od poziva je zahtjevna te može potrajati i mjesec, dva, no nakon što projekt bude odobren pravi posao tek počinje jer je potrebno provesti projekt sukladno zadanim pravilima, poštivati pravila nabava itd.

“Ovdje pružamo pomoć kod provedbe jednostavnih postupaka nabave po Pravilniku za neobveznike o javnoj nabavi te javnih nabava male vrijednosti po Zakonu o javnoj nabavi te izradom kvartalnih izvještaja i popratne dokumentacije prema posredničkim tijelima. U nedostatku novih poziva, ove godine ćemo se više baviti upravo provedbama odobrenih projekata.”

Što biste istaknuli kao nedostatke sufinanciranja poduzetničkih projekata kroz EU fondove?

Rekla bih da je to još uvijek preduga obrada projektnih prijava jer čekati na odluku šest mjeseci do godine dana je poprilično dug period za jednog poduzetnika. U međuvremenu se puno toga promijeni, pa onda krenu i problemi u provedbi te izmjene projekta.

Novo operativno razdoblje predviđa rast poslovanja

Koliko Vas je danas u timu?

Danas nas je dvoje stalno zaposlenih. Oboje smo certificirani Voditelji pripreme i provedbe EU projekata. Veći rast poslovanja i daljnje zapošljavanje predviđam dolaskom novog operativnog razdoblja kad će se i obujam posla bitno povećati. Kod većih poslova ili u nedostatku kapaciteta, prema potrebi angažiramo i vanjske stručnjake.

Prošle godine pokrenuli ste i portal mentorica.biz, kome je on namijenjen?

Mentorica.biz portal je za poduzetnike za kojeg smo ostvarili sufinanciranje iz EU fondova. Plasiramo informacije upravo iz područja poduzetništva, mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata, aktualnosti iz poslovnog svijeta i slično.

“Također, poduzetnici nam mogu postavljati pitanja te potpuno besplatno pretraživati postojeću bazu pitanja i odgovora, kako bi si olakšali svoj poduzetnički put. Odgovore spremaju stručnjaci iz različitih područja poslovanja.”

Krenite, ako vjerujete u sebe

Što biste preporučili nekim novim poduzetnicima koji upravo ovih dana kreću u svijet poduzetništva?

Krenite, ako vjerujete u sebe, ako imate neka specifična znanja, želju, ideju i strast prema onom čime ćete se baviti. Usput učite, čitajte, pratite druge poduzetnike, družite se, učlanite se u poslovna udruženja jer u suradnji i kroz komunikaciju s drugim poduzetnicima možete lakše ići naprijed i nemojte odustati dok niste iskoristili sve opcije.

Što Vas motivira u poslu?

Mene osobno veseli razrađivati ideju, detaljizirati priču, analizirati i istraživati za projekt te na taj način dati svoj doprinos stvaranju novih vrijednosti, novih radnih mjesta, razvoju novih proizvoda, a kada dobijemo pozitivnu odluku za neki projekt, veselim se valjda više od samog prijavitelja.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -