Anela Bušljeta i Iva Lesjak u 10 godina postale desna ruka talijanskih investitora u Hrvatskoj kojima su pomogle realizirati 15,5 milijuna eura investicija

Poduzetnička priča Anele Bušljete i Ive Lesjak započela je u Rijeci prije 12 godina. Danas prijateljice i kume, ove uspješne poslovne partnerice upoznale su se 2001. godine radeći u firmi u kojoj su bile zadužene za poslovno savjetovanje i knjigovodstvo preko 100 različitih klijenata. Kasnije zajedno nakratko nastavljaju karijeru u još jednoj tvrtci. Istovremeno, zasićene prekovremenim radom za druge, došle su na ideju da samostalno nastave poslovni put.

Tako je nastao B.L. Consulting za poslovno savjetovanje i računovodstvo. Tijekom posljednjih desetak godina, njihova je tvrtka postala etablirana i cijenjena, njihov tim stručan i educiran, a klijenti sve brojniji. Zajedno s klijentima, od kojih je oko 90% stranaca, rastu, razvijaju se i nižu značajne poslovne uspjehe.

U poduzetništvo u dvadesetima, bez novca i plana

Bilo je to 2006. godine kada su obje bile još u dvadesetima. Kako i same kažu, njihov početak poduzetništva razlikuje se od početaka o kojima najčešće slušamo.

„Uglavnom se radi o  ženama u 30-ima i 40-ima koje su radile u velikim firmama pa su se odlučile na ovakav korak. One su imale jasan i razrađen plan. Mi smo imale 26 godina i nismo znale u što se upuštamo. Nismo se bojale i nismo sumnjale u sebe, iako nismo imale novca ni da započnemo posao, već smo ga posudile.“

Iako su bile vrlo mlade, Anela je tada imala već  5 godina radnog iskustva, a Iva čak 8. Krenule su s pet klijenata, a njihov broj do danas ne prestaje rasti. Naglašavaju da su ostale u fer odnosima s bivšim poslodavcem i da nisu sa sobom htjele povući klijente s kojima su do tada radile. Ipak, stari klijenti su im se sami počeli javljati, tražeći  da im Iva i Anela vode knjige. Upravo su putem usmenih preporuka počele dobivati nove klijente i posao je polagano rastao. U počecima su sve radile same. Djelomično i zbog toga što je bilo teško naći kvalitetnu radnu snagu.

Strateški zaokret prema stranim klijentima

To je ujedno bilo i vrijeme kada su odlučile da će se specijalizirati u određenom smjeru. „Specijalizirale smo rad sa pravnim osobama i rad sa strancima, koji sada čine 90% naših klijenata. Iva je tada napravila velik korak za B.L.Consulting. Otišla je u Italiju i dodatno se educirala za poreznog savjetnika na talijanskom jeziku.Tako se mogla još više približiti talijanskim klijentima i sve im objasniti na način koji je njima blizak.“

Na pitanje kako se Talijani nose s hrvatskom birokracijom, Iva i Anela jednoglasno odgovaraju: „Nikako jer se mi nosimo umjesto njih!“ Svojim klijentima nude kompletnu uslugu. „ Mi radimo all inclusive. Kod nas nema nepredviđenih dodatnih troškova.“

Danas, osim Talijana, B.L.Consulting surađuje i s Nijemcima, Švicarcima, Poljacima, klijentima iz Velike Britanije, u pregovorima su i s Norvežanima…Oni nisu fizički tu i za njih doista treba obavljati sve. „Oni moraju raditi svoj posao, a mi sve drugo i to na način da ni ne osjete eventualne prepreke“, složne su Anela i Iva.

Zbog naše birokracije bilo je i odustajanja od talijanskih investicija u Hrvatsku, ali, kako kažu naše sugovornice, više su odustajali zato što nisu mogli pronaći adekvatan prostor ili adekvatne kadrove.

B.L. Consulting

Ekspanzija nakon pada

Sa ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju u ljeto 2013., događa se ekspanzija njihovog poslovanja. „Tada smo krenule sa oglašavanjem, novom web stranicom i općenito ulaganjem u marketing. Došlo je do porasta prihoda koji su nas vrlo ugodno iznenadili. Kasnije smo kupile i ured. Poslovanje smo dovele do jedne razine na kojoj sve možemo održavati i pružati kvalitetnu uslugu.“

Naravno, da bi se ovo dogodilo, morale su proći i neke teške poslovne godine. Za njih je to bila 2011. godina.

„Nama su Talijani još 2009. godine govorili da je kriza, a mi smo se pitale: „Ma, kakva kriza? Nama je odlično!“ Već na prijelazu s 2010. na 2011. godinu smo tu krizu osjetile i na svojoj koži. Dosta klijenata je propalo. Točnije, propale su majke u Italiji, pa su ovdje propale i firme kćeri. Sve se lančano povezalo i s nama. Izvuklo nas je to što smo tada dobile puno hrvatskih klijenata.“

Razlike hrvatskih i talijanskih poduzetnika

Razlike su, kažu, velike. „Hrvatske klijente smo morale naučiti da postanu poduzetnici. Mi nažalost nismo imali od koga to naučiti, s obzirom da su nam roditelji rođeni u nekom drugom sustavu. Od naših smo klijenata stranaca dobili znanja o poduzetništvu i ta znanja želimo prenijeti na domaće klijente.“

„Dat ću vam vlastiti primjer. Moj suprug radi u policiji, pa moj tata svima priča kako njegov zet radi u policiji. A kćer? Kćer ima firmu…Ponosan je on na mene, ali zet ipak radi u državnoj službi“, govori Anela kroz smijeh objašnjavajući hrvatski mentalitet.

„Što se tiče domaćih klijenata, morali smo im pokazati da je važno prikazati točne rezultate i stvari kakve doista jesu. Hrvati su još uvijek malo tvrdi po tom pitanju. Imaju onaj „neće meni nitko govoriti kako ću ja raditi“ stav. Mi ne želimo klijente koji ne posluju prema pravilima. Ako žele da im pronalazimo rupe u zakonu, a takvih kod nas ima, mi im se zahvalimo i ne surađujemo s njima.“

Razlika je i u tome što je stranim klijentima izuzetno važno da surađuju s nekim tko je obrazovan i stručan u području knjigovodstva jer se danas, pričaju naše sugovornice, svatko naziva knjigovođom. „Talijanima je to broj 1. Kvaliteta i educiranost im zaista puno znače.“

100%-tna učinkovitost u povlačenju poticaja

Klijenti B.L. Consultinga su dobitnici brojnih nagrada i priznanja, ali i bespovratnih sredstava, koje su dobili upravo zahvaljujući Ivi i Aneli. One, naime, s puno uspjeha za svoje klijente izrađuju projektne prijedloge i kompletnu natječajnu dokumentaciju za dodjelu bespovratnih sredstava EU.

„Sve što smo mogle pokupiti za naše klijente, mi smo pokupile“, govore uz osmijeh.

Promet roba i usluga ostvaren u 2016. godini od svih njihovih trenutnih klijenata  iznosi 22,9 milijuna eura, a ostvarena dobit u istoj godini je preko 2 milijuna eura. Kako napominju, ova je godina za većinu klijenata B.L.Consultinga bila i uspješnija.

Godinu 2014. ove će žene zapamtiti po jednom važnom događaju, osnivanju Udruge talijanskih poduzetnika kojoj su se aktivno pridružile od samog početka. „U upravnom odboru su Zagrebačka banka, Privredna banka, Benetton, Calzedonia i mi. Već dva mandata, odnosno četiri godine smo s njima“, govore ponosno. Udruga ima stotinjak članova, a Iva i Anela su joj dale veliki obol. Rad za udrugu je pro bono.

B.L. Consulting

Velik potencijal za nova ulaganja iz Italije

Brojke dosadašnjeg ulaganja njihovih stranih klijenata u Hrvatsku govore same za sebe. Radi se o čak 15,5 milijuna eura. Kažu kako je potencijal za dodatna talijanska ulaganja u Hrvatsku velik i da ih kontinuirano primaju upite iz Italije. „Imaju mnogo ideja i žele se maknuti iz Italije jer su tamo suočeni s velikim fiskalnim pritiskom. Tko god može, na njihovu žalost i našu sreću, bježi iz Italije. Mi smo im relativno blizu. U sjevernoj Italiji ima i više poduzetnika nego na jugu, a njima ne predstavlja nikakav problem za par sati doći do Hrvatske. Ovdje otvaraju i trgovine i proizvodnju“, priča nam Iva.

Ulaganje u  savršen tim se isplati

Danas u B.L.Consultingu radi sedam žena. Nekad ih je bilo i više, ali su vidjeli da u manjem timu bolje funkcioniraju. Anela i Iva znaju da je kvalitetan tim od krucijalne važnosti i zato ulažu u vlastiti napredak, ali i u napredak svojih zaposlenica. „Od nas sedam, svaka se educira i specijalizira na nekom polju“, govori Anela. „Imamo odličan tim na koji smo ponosne. Sve cure imaju završene fakultete, a neke imaju i dva fakulteta. Neke još nešto dodatno studiraju. Danas ljudi imaju mnogo problema s kadrovima, ali mi smo jako zadovoljne“, dodaje.

„S obzirom da znamo koliko je teško naći dobar tim jer smo se tijekom godina namučile za njega, svojim curama sada zaista damo sve. Ako im treba slobodan dan, one ga dobiju.  Ipak, kada vide da treba stisnuti, one ostaju dok ne odrade posao do kraja“, nadovezala se Iva.

 S lakoćom kroz sve obaveze i probleme

Anela je majka dvoje, a Iva troje djece. Od kolegica s posla, postale su prijateljice, zatim i poslovne partnerice te kume. Na pitanje kako je to biti majka poduzetnica, Anela spremno odgovara:

„Fora!“ Dodala je kako su se njihova djeca već naviknula na njihov tempo rada i sve što takav posao donosi. „Naučeni su i na blagodati i na teške strane ovog posla.“ A teške strane su, kažu, samo prekovremeni radni sati. „U poduzetništvu nema radnog vremena. Radimo i po 20 sati dnevno, a često su nam i vikendi radni.“

Ipak, kažu, nikad nisu požalile što su se s 26 odlučile na zaista velik i hrabar korak i što ne rade za neku veliku tvrtku.

Što se tiče poslovnih neslugasica, one su tijekom svih ovih godina bile gotovo nepostojeće. „Evo, koliko se sad mogu sjetiti, samo smo dvaput imale različito mišljenje“, govori Iva, a Anela dodaje: „A ja se mogu sjetiti samo jednog puta!“ Imaju isti cilj i viziju i smatraju da ne bi mogle same proći kroz sve što su zajedno prošle. Zbog toga im, kažu, okolina stalno govori kako su baš imale sreću što su se upoznale.

Planovi za budućnost su im brojni i optimistični. Žele promicati računovodstvo kao standardiziranu uslugu koja mora doći do neke više razine. Također, žele promicati žensko poduzetništvo i decentralizirati ga te završiti željene fakultete i edukacije. Anela za poreznog savjetnika, a Iva, uz zadnji ispit na fakultetu, još i za sudskog tumača.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više