Angela Ahrendts – zašto je obitelj važna za poslovni uspjeh?

Angela Ahrendts potpredsjednica je maloprodaje i online prodaje u Appleu. Prije prelaska u Apple 2013. godine, Ahrendts je bila radila na poziciji izvršne direktorice engleske modne kompanije Burberry, a tijekom njenog upravljanja Burberryjem tvrtka je utrostručila svoje prihode, a ime Burberry je danas poznato u cijelom svijetu.

Angela Ahrendts – od djevojke iz malog grada do uspješne poslovne žene

Angela Ahrendts je odrastala u malom farmerskom gradiću u Indiani, SAD. Oduvijek je voljela modu i uvijek je mislila da će se jednog dana baviti dizajnom. Iako je upisala Ball State University s namjerom da završi modni dizajn, jedna joj je profesorica savjetovala ipak nešto drugačije, rekla je Ahrendts u intervjuu za Makers.

Kako je shvatila da ipak postoje mnogi kreativniji ljudi od nje, upisala je marketing i prodaju, što joj je ležalo, budući da je uvijek bila puna ideja kako bi se nešto trebalo napraviti te kako poboljšati neki proizvod ili uslugu. Nakon završetka fakulteta počela je raditi u raznim modnim kompanijama, a u svakoj je, kaže Ahrendts, naučila nešto novo. Tako je radila kao predsjednica tvrtke Donna Karan International, a zatim kao izvršna zamjenica direktora u tvrtki Liz Claiborne Inc.

2005. godine joj je tadašnja izvršna direktorica engleske kompanije Burberry ponudila svoj posao, a Angela Ahrendts se našla pred teškom odlukom. Naposljetku, bila je sretna gdje je bila tada – postigla je što je htjela i uspostavila je ravnotežu između obitelji i posla. Morala je misliti na svog supruga i djecu i na ono što je najbolje za njih. Nakon dužeg razmišljanja, Ahrendts je prihvatila posao i s obitelji preselila u London.

Nakon dolaska u London ušla je u par Burberryjevih dućana i nije joj se svidjelo što je vidjela. Burberry je preko 100 godina star engleski brand, kojeg je Angela Ahrendts, zajedno s Christopherom Baileyjem, glavnim kreativnim direktorom, odlučila podići iz ‘prašine’ u kojoj se tada nalazio.

Najteže je bilo, kaže, osmisliti nešto novo. No, tada su ona i Bailey odlučili da neće napraviti novi proizvod, već da će od starog napraviti svjetski prepoznatljiv brand. Novim dizajnom uspjeli su od balonera napraviti uspjeh, a i dan danas je baloner najpoznatiji komad odjeće branda Burberry.

„Moj je zadatak kao lidera uvijek misliti na ono što je najbolje za kompaniju. Uvijek se pitajte što je najbolje za kompaniju i uvijek ćete donijeti najbolju odluku“, rekla je Ahrendts.

Ahrendts je 2013. godine najavila svoj odlazak na poziciju potpredsjednice maloprodaje u Appleu.

Obitelj kao prioritet

Kada je Ahrendts prihvatila posao u Burberryju, šokirala se kada su joj rekli da je rad subotama sasvim normalna stvar. Kako je Ahrendts imala subote rezervirane za obitelj, odbijala je raditi subotama, pa je tako i uvela neradne subote u kompaniji. Osim toga, povećala je zaposlenicima broj neradnih dana za vrijeme blagdana te uvela besplatan obrok na poslu.

„Mislim da bi prioritet svake žene trebala biti njezina djeca. Jer ako sam ja bolja mama i sretna žena, biti ću i bolja direktorica“, rekla je Ahrendts.

Njezin suprug Gregg je „stay at home dad“, odnosno on je taj koji se brine za djecu. Odrekao se svoje građevinske kompanije u New Yorku kako bi se s Angelom i djecom preselio u London.

„Moj suprug radi i više sati od mene. On i jest zaposleni otac, samo što sve radi od kuće – plaća račune, brine se o djeci i sve ostalo. Radi sve kako bi se ja mogla koncentrirati na posao“, kazala je Angela Ahrendts.

Svim ženama koje ulaze u modnu industriju Ahrendts savjetuje da prvo spoznaju tko su. U modnoj industriji ima mnogo grana, uključujući i dizajn, marketing i slično, kaže Ahrendts, i tek kada mlade žene spoznaju tko su – svoje potencijale u određenom području, tek tada mogu biti sigurne da će uspjeti i napredovati.

Foto: Makers Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...