Angela Ahrendts -najviše plaćeni britanski CEO prihvaća novi izazov

Angela Ahrendts, Burberry CEO, od sredine sljedeće godine prelazi na poziciju starije potpredsjednice za online i maloprodaju tehnološke kompanije Apple.

Angela Ahrendts najviše plaćeni  FTSE CEO prošle godine

Do sada, Velika Britanija je imala svega 3 žene CEO-a, osim Ahrendts: Alison Cooper iz  Imperial Tobacco i Carolyn McCall iz zrakoplovne kompanije EasyJet. Angela Ahrendts je prošle godine ujedno bila i najviše plaćeni CEO  u Velikoj  Britaniji, te prva žena koja je to postigla.

Buberryu se pridružila prije 7 godina i zaslužna je za njegov rebranding, od kompanije čiji je imidž bio poljuljan u vodeći luksuzni brand  sa snažnom online prisutnošću. Brand star 150 godina uspjela je približiti milenijskoj generaciji koja komunicira online.

Burberry je danas lider među modnim kompanijama u kreiranju digitalnog sadržaja i korištenju društvenih mreža za njegovu distribuciju. Jedan od ključnih poteza koji je napravila pri transformaciji Burberrya je zapošljavanje mladog kreativnog direktora Chritophera Baileya koji je postao most između starog branda i milenijske generacije kojoj on pripada. Bailey, koji će zamijeniti Angelu Ahrends na CEO poziciji, je uz pomoć live-streaminga i društvenih mreža distriburao modne revije potrošačima koji su odmah mogli naručiti željene komade mjesecima prije nego dođu u trgovine.

Izazovi glavni kriterij za upravljanje karijerom

Prije prelaska u Burberry, radila je za  Donnu Karan. Kada su joj ponudili poziciju u Burberryu, prvo ju je odbila jer je živjela u New Yorku sa obitelji i kao što kaže, konačno imala ravnotežu privatnog i poslovnog života. Tek nakon drugog poziva pristala je na sastanak. Vidjela je gdje je tada Burberry bio, i vidjela gdje može biti, izvukla djecu iz škole, muža s posla i preselili su se u London. Od njenog dolaska 2006, prihodi su se utrostručili do skoro 3,1 milijarde dolara, a cijene dionica su konstantno bile iznad FTSE indeksa.

Ogromno maloprodajno iskustvo kao i iskustvo širenja u Aziju su glavne kvalitete koje su privukle Apple.

Angela Ahrendts razbija ustaljeni obrazac da je  sve u tituli. Ostavlja CEO poziciju (iako vjerojatno ne ide na manju plaću) i odlazi na poziciju u upravi gdje će odgovarati CEO-u. Odlazi na” manju” poziciju jer vidi nove izazove, a ne zato što je smijenjena ili je morala otići, što je potez vrijedan divljenja.

Jedina s devet muškaraca u upravi

Apple, kao i većina ostalih tehnoloških kompanija, nema puno žena na vodećim pozicijama. Angela Ahrendts će biti jedina žena od 9 članova uprave. Nadzorni odbor ima jednu ženu – Andreu Young, bivšu CEO Avona. Na pozicijama potpredsjednika žene su nešto bolje zastupljene.

Ahrendst je protivnica kvota za žene.

Foto: Flickr/Fortune live media

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više