Angelina Jolie uklonila i jajnike kako bi izbjegla rak

Svakog mjeseca u Hrvatskoj od raka dojke umire 80 žena, a broj novooboljelih mogao bi uskoro dosegnuti više od dvije i pol tisuće. Stanje nije ništa bolje ni kad se govori o raku jajnika od kojeg svakog mjeseca oboli 48 žena.

Iako je rak dojke moguće otkriti redovitim pregledima i mamografijom, rak jajnika podmukla je vrsta raka koja se najčešće otkriva u uznapredovalom stadiju.

Žene koje u svojoj obitelji već imaju slučajeve raka u većoj su opasnosti od oboljenja od drugih žena. A rak ne pita za godine i može se pojaviti i kod žena u dvadesetima.

Angelina Jolie uklonila i jajnike kako bi izbjegla rak

Prije dvije godine američka glumica i redateljica Angelina Jolie šokirala je svijet svojom osobnom ispovijesti u obliku teksta objavljenog u New York Timesu. U tom je tekstu veoma otvoreno progovorila o svojoj odluci da obavi preventivnu duplu mastektomiju – uklanjanje dojki.

Naime, testiranjem je otkriveno kako nosi mutaciju BRCA1 gena zbog koje ima 87 postotnu šansu za rak dojke odnosno 50 postotnu šansu za rak jajnika. Kako su žene u njenoj obitelji (majka, teta i baka) umrle od raka, Angelina Jolie donijela je odluku koja nije bila ni laka ni jednostavna.

Dvije godine kasnije ponovno je objavila sličan tekst u kojem je u detalje opisala zašto se odlučila na još jednu operaciju – odstranjenje jajnika i jajovoda.

U tekstu Angelina Jolie opisuje, korak po korak, koje je sve pretrage prošla, s kim se konzultirala i zašto se odlučila na potez zbog kojeg će s 39 godina ući u ranu menopauzu.

“Prošla sam kroz ono kroz što prolaze i tisuće drugih žena. Rekla sam sama sebi da ostanem mirna, budem jaka i da ne postoji razlog zbog kojeg bi trebala misliti da neću doživjeti da vidim svoju djecu kako odrastaju i upoznajem svoje unuke”, napisala je u New York Timesu.

Iako su testovi koje je prošla pokazali kako za sad nema tragova tumora, ipak se odlučila na operaciju.

“Nisam to učinila samo zato što nosim mutaciju BRCA1 gena i želim da to i druge žene čuju. Pozitivan BRCA test ne znači da morate odmah na operaciju. Razgovarala sam s brojnim doktorima, kirurzima i naturopatima. Postoje i druge mogućnosti. Neke žene koriste hormonalne pilule ili se oslanjanju na alternativne lijekove koje kombiniraju s čestim kontrolama. Postoje različiti načini za suočavanje s bilo kojim zdravstvenim problemom. Najvažnije je da saznate koje su vam mogućnosti i odaberete ono što je najbolje za vas”, poručila je Angelina Jolie.

Unatoč operaciji, svjesna je da to ne znači i da je izbjegla rak. Zbog svojih gena ona je i dalje u rizičnoj skupini, no svoj će imunitet i zdravstveno stanje pokušati jačati zdravim životom i prirodnim pripravcima.

“Nije jednostavno donijeti ovakve odluke. Ali moguće je preuzeti kontrolu i suočiti se s bilo kakvim zdravstvenim problemom. Možete potražiti savjet, informirati se o mogućnostima i odabrati rješenje koje je ispravno za vas. Znanje je moć”, završava na kraju Angelina Jolie.

Angelina Jolie 1

A kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Slučaj Angeline Jolie i činjenica da je o svojim odabirima javno progovorila pokrenula je rasprave među stručnjacima, ali i običnim ženama koje nemaju na raspolaganju toliko stručnjaka koliko možda Angelina Jolie ima.

I žene u Hrvatskoj imaju mogućnost preventivnog uklanjanja jajnika i jajovoda. Odluka o takvoj operaciji donosi se nakon cjelokupne procedure i obrade u koju su uključeni tim liječnika, radiologa i kirurga.

U cijelom nizu pretraga obavlja se i genetičko testiranje na nasljednu sklonost za rak dojke i jajnika. Testiranje se provodi na Institutu Ruđer Bošković i stoji 8800 kuna. Ako se utvrdi da nose mutirane gene te da im je rizik za pojavu raka jajnika i dojke veći, žene mogu obaviti operaciju preventivnog uklanjanja ili se odlučiti na intenzivnije praćenje stanja.

Mogućnost dakle postoji, no u praksi se žene, pogotovo mlađe, teško odlučuju na uklanjanje jajnika i jajovoda jer to znači da ulaze u menopauzu i više ne mogu imati djecu. Neke žene riskiraju i uklanjaju samo jajovode zadržavajući tako mogućnost da uz umjetnu oplodnju ipak postanu majke. Druge se odlučuju na zamrzavanje jajnih stanica u nadi da će do djeteta moći doći pomoću surogat majke.

Liječnici u Hrvatskoj ističu kako je češći slučaj da se kod žena kod kojih je već otkriven rak dojke, preventivno uklanjaju i jajnici te jajovodi.

Rak ne pita za ime ili položaj

S rakom dojke i jajnika borile su se brojne poznate Hrvatice.

Novinarka i urednica Hloverka Novak-Srzić često otvoreno govori o svom iskustvu i uključuje se u različite akcije za podizanje svijesti o nužnosti redovitih pregleda.

Naša poznata dizajnerica Ivana Popović o svojoj borbi s karcinomom dojke otvoreno je govorila od prvog dana. Svoje je gorko iskustvo borbe s karcinomom pretočila u performans i izložbu “Moje cice” kojom je željela skinuti stigmu s raka dojke i pobuditi svijest među ženama.

I poznata aktivistica i predsjednica Udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka otvoreno govori o raku dojke i činjenici da joj je odstranjena jedna dojka.

Nedavno je i voditeljica i spisateljica Josipa Pavičić Berardini otvoreno progovorila o svojoj odluci da se podvrgne dvostrukoj mastektomiji i tako smanji rizik od ponovnog oboljenja od raka dojke koji je već jednom preboljela. I ona je prije operacije obavila genetsko testiranje i otkrila kako postoji visok rizik za ponovno oboljenje.

Angelina Jolie 2

Važno je reagirati na vrijeme

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju. Iako se rak dojke u Hrvatskoj najčešće javlja kod žena starijih od 50 godina, može se pojaviti i kod puno mlađih žena.

U Hrvatskoj se već godinama provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim su obuhvaćene sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa ženama se pruža mogućnost obavljanja besplatnog mamografskog pregleda svake dvije godine.

Međutim, liječnici ističu kako bi svaka žena svoj prvi mamografski pregled trebala napraviti između 38. i 40. godine života, a čak i ranije ako je u njenoj obitelji bilo slučajeva raka dojke. Naravno, samopregled dojki trebalo bi početi obavljati i mnogo prije i odmah reagirati na bilo kakve promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice. Što se rak dojke otkrije u ranijoj fazi, veće su šanse za izlječenje.

Kako je rak jajnika još teže otkriti nego rak dojke, važno je da žene redovito odlaze na godišnje preglede te obavljaju dodatne preglede i testiranja ako u obitelji imaju povijest oboljenja od raka dojke i raka jajnika.

Angelina Jolie otvoreno je progovorila o svojoj borbi i teškim odlukama koje je morala donijeti. Najmanje što možete napraviti je da redovito odlazite na kontrole i preglede. Ako ne zbog sebe, onda zbog svih onih ljudi koji vas vole i žele imati što dulje uz sebe.

Foto: Flickr/Gage SkidmoreForeign and Commonwealth Office

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više