Anita Cvetić Oreščanin i Lidija Karaga osvajaju klijente diljem svijeta

Iako ICT (neopravdano) slovi kao muško područje, Hrvatska se može pohvaliti brojnim uspješnim ženama koje ruše taj mit i postavljaju nove standarde. Dvije takve žene svakako su i Anita Cvetić Oreščanin te Lidija Karaga, koje su s Draženom Oreščaninom suvlasnice Poslovne inteligencije, tvrtke koja se bavi strateškim ICT konzaltingom.

Spoj marketinga, ekonomije i informatike pokazao se kao dobitna kombinacija

Anita Cvetić Oreščanin započela je svoju karijeru još prije nego je stekla diplomu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao istraživačica u Centru za istraživanje marketinga, a kako je vrlo brzo pokazala odlične rezultate, bila je unaprijeđena u voditeljicu projekata. Time je stekla relevantno iskustvo koje joj je kasnije poslužilo kao podloga za dobivanje pozicije voditeljice marketinga i PR-a u McDonald’su. Radila je na relacijama Beč – Zagreb – Budimpešta, a bila je zadužena za kreiranje kampanja i komunikacijske strategije.

U vrijeme kada je Zagrebačka banka još bila u većinskom hrvatskom vlasništvu, bila je njezina direktorica marketinga, a već su se u to vrijeme počele rađati ideje o osnivanju vlastite tvrtke, zajedno sa suprugom i kolegicom Lidijom Karagom.

Lidija je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Poslovna informatika, a još je tijekom studentskih dana shvatila da se želi baviti onim poslom koji u sebi objedinjuje njezine dvije ljubavi – biznis i IT.

Brzo nakon stjecanja diplome Lidija je pronašla svoj prvi posao u struci, a smatra kako je jedan poseban trenutak odredio njezinu karijeru.

„U to vrijeme u Zagrebu su bile rijetke knjižare sa stranom literaturom, a jedna od njih bila je u zagrebačkoj Gajevoj ulici. Na policama sam sasvim slučajno primijetila knjigu koja je obrađivala tematiku skladištenja podataka i sustava za potporu odlučivanju, koja me zainteresirala. Dražen Oreščanin u to je vrijeme bio potpredsjednik za informacijsku tehnologiju u jednoj banci i splet okolnosti je htio da apliciram za posao pripravnika upravo ondje. S obzirom da sam poznavala navedenu tematiku, o kojoj su me i ispitivali na razgovoru, dobila sam posao“, nadovezuje se Lidija

Godinu dana kasnije karijeru je nastavila u Agrokoru na poslovima projektantice informatičkih sustava pa u SAS-u Hrvatska, koji je u to doba tek osnivao ured u Hrvatskoj.

Od ideje na kavi do tvrtke koja uspješno posluje 15 godina

Cijelo vrijeme svoje karijere Lidija se susretala s istim problemom kao i njezin kolega Dražen pa je tako sasvim spontano na jednoj kavi nastala ideja o osnivanju vlastite tvrtke.

„Oboje smo se na svojim prijašnjim poslovima susretali s konzultantima od kojih nismo dobili ono što smo očekivali. Zato smo dobili ideju napraviti tvrtku koja će imati takvu ekipu i takve konzultante kakve smo mi oduvijek htjeli imati na svojim radnim mjestima. Petnaest godina kasnije naša tvrtka pod nazivom Poslovna inteligencija još uvijek uspješno posluje“, govori Lidija Karaga.

Anita je u to vrijeme već bila u braku s Draženom Oreščaninom, a kako je svaki početak pokretanja vlastitog biznisa rizičan i nimalo jednostavan, još je neko vrijeme ostala raditi u banci kako bi obitelji omogućila financijsku podršku u slučaju da što krene neželjenim tokom s Poslovnom inteligencijom.

Poslovna_inteligencija
Lidija Karaga

Jedan veliki klijent dao im je potreban vjetar u leđa

S obzirom da su zaista prepoznali potrebe tržišta i okretanje poslovnoj inteligenciji koja podrazumijeva skup metodologija i koncepata za prikupljanje, analizu i eksploataciju informacija uz pomoć različitih softverskih alata, brzo su ih prepoznali i klijenti iako su počeci bili vrlo skromni.

„U vrijeme kada je Anita još radila u banci, bilo nas je samo dvoje u cijeloj tvrtki. Imali smo dva računala i dva mobitela. Osim toga, sustavi s kojima radimo te davne 2002. godine nisu bili lako dostupni i jednostavni za izvesti pa su potencijalni klijenti uglavnom tražili velike i moćne konzultantske kuće kojima bi povjerili taj zadatak. Srećom, našu veliku predanost i želju za radom prepoznao je Dukat, čiji su predstavnici imali dovoljno povjerenja zajedno s nama krenuti u implementaciju prvog sveobuhvatnog sustava za podršku poslovnom odlučivnju u Hrvatskoj“, nadovezuje se Lidija.

Nakon toga su krenule suradnje i s drugim velikim imenima. Danas Poslovna inteligencija broji 104 zaposlenika, a osim u Zagrebu,  urede ima i u Beogradu, Podgorici, Sarajevu, Ljubljani i Londonu.

Bogatom paletom usluga pomažu tvrtkama u njihovom poslovanju

Svi njihovi zaposlenici, kako u centralnom uredu, tako i u tvrtkama kćerima u drugim navedenim gradovima, čiji  je većinski vlasnik Poslovna inteligencija,  predano rade na uslugama koje tvrtka nudi.

„Nudimo cijelu paletu rješenja za pomoć u poslovnom odlučivanju, od podatkovne integracije, analitičkih i izvještajnih sustava do BSC-a, izračuna profitabilnosti i slično“, govori nam Anita

Konkretnije, nude usluge implementacije skladišta podataka, analitike velikih podataka, integracije podataka, rudarenja podataka, planiranja i budžetiranja, financijske konsolidacije, upravljanja rezultatima poslovanja, upravljanja rizikom i upravljanja matičnim podacima.

Ono što ih izdvaja na tržištu je ponuda raznovrsnih analitičkih rješenja, a za mnoge od njih bili su pioniri na tržištu. Tako je bilo i s analitikom velikih podataka (tzv.Big Data), na čijem području imaju realiziran veliki projekt i nekoliko njih u tijeku. Osim toga, razvijaju i vlastita rješenja, poput modela za skladištenje podataka u telekomima, bankama i osiguravateljskim kućama, data masking rješenje i rješenje za izračun profitabilnosti koja prodaju na inozemnim tržištima samostalno i kroz mrežu partnera.

Posljednjih nekoliko godina bilježe i stalni porast prihoda iz inozemstva koji danas čini čak 70% ukupnih prihoda. Riječ je o zemljama Centralne i Zapadne Europe, Amerike, dijelu Sjeverne Afrike i državama Azije.

I Anita i Lidija su iznimno ponosne na takav uspjeh, a najviše ih veseli što su tvrtke iz navedenih zemalja prepoznale kvalitetu njihovih stručnjaka.

 Žene čine 54% ukupnog broja zaposlenika njihove tvrtke

Ono što je posebno zanimljivo kada je riječ o vrhunskom kadru koji radi kod njih, jest to što 54% ukupnih zaposlenika čine žene.

„Dvije trećine vlasništva tvrtke posjeduju žene, ujedno dvije trećine žena čini i Upravni odbor, 50% ukupnog menadžmenta čine žene, a gledajući ukupnu brojku zaposlenih, 54% njih su žene“, govori nam Anita.

Iako bi se ovakvo stanje odnosa zaposlenih trebalo smatrati sasvim normalnim u 21. stoljeću, ove dvije poduzetnice ne kriju da se često susreću s pitanjima zašto preferiraju žene.

„Ne preferiramo ni žene ni muškarce, nego one koji su u datom trenutku bolji. Osim toga, žene ionako čine većinu svjetske populacije pa ne vidimo ništa čudno u tome što one prevladavaju i u našoj IT tvrtki. To je jednostavno odraz odnosa ukupne populacije, a ne muško-ženskih pitanja“, odlučne su Anita i Lidija.

Iako su se već brojne hrvatske žene dokazale u zanimanjima koje je šira zajednica smatrala ili još uvijek smatra „muškima“, pitanje spola u ICT sektoru još uvijek povremeno izlazi na vidjelo, no Lidija i Anita uspješno rješavaju takve situacije. Za to je ponajprije zaslužna njihova stručnost i predanost poslu.

„Iako smo dio ICT svijeta, uvjerile smo se da ljudi općenito vole raditi sa ženama jer žene jako dobro znaju slušati i analizirati ono što je važno u djelatnosti kojom se bave. Kada se prelomi taj prvi led predrasuda, dalje nema problema. Nema veze kojeg smo spola. Svi smo mi stručnjaci i želimo najbolje za klijenta, a to se i prepoznaje“, nastavlja Anita.

Da je često upravo društvo to koje stvara mitove o predrasudama u muško-ženskom poslovnom svijetu, svjedoči i Lidija.

„Zaista ne mogu reći da sam ikada u karijeri doživjela bilo kakav oblik diskriminacije zato jer sam žena. Sjećam se nekih sastanaka sa samog početka karijere tijekom kojih sam ja držala predavanja pred punom sobom muškaraca i kroz glavu su mi tada prolazile misli poput ‘Uf, ja sada njima govorim o IT-u!’ Zapravo je to više bila moja predrasuda nego njihova. Kada se i mi riješimo takvih predrasuda, riješit će ih se i društvo u cjelini“, nadovezuje  se Lidija.

U prilog njihovim tvrdnjama idu i ranije spomenuti podaci o zaposlenicama Poslovne inteligencije. Jedna od njih je i Jelena Malnar,koja je bila proglašena ovogodišnjom pobjednicom u sklopu natječaja  Future Leaders za područje konzaltinga, koji je organizirao Women in Adria.

Održavanjem edukacija do novih članova tima

Jelena i njezini suradnici predano rade i na edukacijama koje organizira ova tvrtka. Iako često organiziraju radionice i predavanja za vlastite klijente i partnere, najponosniji su na svoju BIRD akademiju (Business Intelligence Research & Development).

Riječ je o specijalističkom programu uvođenja novih zaposlenika u Poslovnu ineligenciju, a namijenjen je onima koji su pred dobivanjem diplome ili su pak nedavno diplomirali. Stažisti u tri mjeseca prolaze poslovnu i specijalističku tehničku edukaciju iz područja podatkovne integracije i upravljanja performansama uz podršku i nadzor predavača i mentora, direktora konzaltinga i vodećih konzultanata u Poslovnoj inteligenciji, vrhunskih stručnjaka u svojim područjima s dugogodišnjim iskustvom.

„Ponekad nam je teško odbiti neke kandidate jer primamo prijave zaista divnih i pametnih mladih ljudi, no mjesta su nam ograničena. Pripremamo i redizajniranu verziju spomenute Akademije koju ćemo ponuditi na tržištu kao program namijenjen onima koji su zainteresirani za ovakav način educiranja i budućih djelatnika“, objašnjava Anita.

„Globalna dominacija naš je sljedeći cilj“

Kako kažu ove dvije vrsne stručnjakinje, ne misle tako skoro stati s daljnjim razvojem Poslovne inteligencije. Osim što jedinstvenim selekcijskim postupkom uvijek nanovo pronalaze najbolje stručnjake i stručnjakinje na tržištu, planiraju se i širiti.

„Onog trena kada shvatite da vam je potencijalno tržište cijeli svijet, zaista ne postoje ograničenja. Samo nebo nam je granica u budućim pothvatima“, ističe Anita.

Da se s time slaže i ostatak tvrtke, potvrđuje i Lidija koja govori kako je među zaposlenicima iskovan termin „globalna dominacija“, koja im je sljedeći clj.

Tome što su njihovi zaposlenici zaista predani svome poslu i zajednički planiraju širenje tvrtke, uvelike doprinosi i odnos koji vlasnici imaju s njima.

„Osim s našim korisnicima, svakodnevno smo u interakciji is našim konzultantima i svim drugim djelatnicima. Presretni smo kada vidimo onaj njihov sjaj u očima tijekom zajedničkih projekata i kada primjetimo da su zaista sretni što rade u Poslovnoj inteligenciji. Uvijek svakome pristupamo individualno, a njihov napredak i razvoj  i naš je uspjeh“, zaključuje Anita.

Sigurni smo da su pred ovim ženskim tandemom još brojni uspjesi, a onaj najveći su već dobrano odradile – uspješno ruše mitove o ženama u ICT svijetu i otvaraju vrata budućim generacijama mladih stručnjakinja.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

My Sensees

Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan...

Zagađeni zrak je 'nevidljivi ubojica' te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost...
- Advertisment -