Jednostavna aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa koja će vas oduševiti

aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

Mašinerija je IT tvrtka koju su osnovali Lora i Zoran Pleško te Ivana Rast, a razvija korisnička rješenja za internetske i nativne mobilne platforme – iOS i Android. Mašinerija okuplja tim stručnjaka koji pokrivaju cijeli proces izrade digitalnog proizvoda – od poslovne analize, korisničkog testa, dizajna, programiranja, testiranja i finalne implementacije.

Tvrtka radi u najnovijim tehnologijama, a fokus je na izradi sustava po narudžbi, što uključuje razvoj backend sustava, API-ja, web frontenda i mobilnih aplikacija. Način rada je po principu kombinacije predvidljive i agilne metodologije vođenja projekata s čestim iteracijama i retrospektivama obavljenih poslovnih segmenata što cijelom timu omogućava da pravovremeno izrazi svoje mišljenje i upozori na probleme.

Aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

Mašinerija je nedavno razvila aplikaciju za sve žene koje žele pratiti svoj menstrualni ciklus, a u potrazi su za jednostavnom aplikacijom koja će im olakšati život.

Simple Cycle omogućava vrlo jednostavno bilježenje i praćenje ciklusa i seksualnih aktivnosti te namjerno izbjegava korištenje pregršt opcija. Nema korisničkog računa, nema lozinke, nema pitanja o glavoboljama, raspoloženju, iscjetku, nadutosti itd. – u aplikaciji je ostalo samo ono što je bitno.

aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

Aplikacija nudi jednostavnu statistiku, opcionalne notifikacije za bitnije dane u ciklusu, a prilikom prvog ulaska u Simple Cycle aplikaciju, korisnica odabire planira li ostati u drugom stanju ili ne, pa aplikacija prilagođava komunikaciju tom odabiru.

Na pitanje kako se rodila ideja za ovu vrstu aplikacija, Lora Pleško odgovara:

“Cilj izrade aplikacije bio je višestruk. Kako smo ponajprije fokusirani na razvoj mobilnih aplikacija i držimo se “mobile-first” pristupa kod razvijanja projekata, htjeli smo isprobati relativno novu tehnologiju React Native čija je prednost ta da se jednim kodom pokrivaju i iOS i Android platforme. S obzirom da nam je dizajn dosta bitan, htjeli smo vidjeti hoćemo li moći izvesti sve što smo zamislili, pogotovo s animacijama. Rezultat nas je dosta razveselio, a prednost takvog razvoja je što se može izbjeći razvijanje posebno aplikacije za iPhone i posebno za Android platformu što naravno zahtijeva duplo više vremena jer se razvoj radi u dva potpuno različita programska jezika.”

Drugi razlog za izradu aplikacije za praćenje ciklusa bila je osobna frustracija ženskog dijela tima, a to je da postojeće aplikacije nisu zadovoljavale njihove potrebe. Ili su komplicirane, ili nisu lijepe, ili zahtijevaju previše informacija i imaju previše opcija.

Zato su u Mašineriji odlučiti razviti aplikaciju koja bi bila i lijepa, a i vrlo jednostavna za korištenje. Simple Cycle ima samo one opcije koje su ispitanice u istraživanju navele kao najbitnije.

Privlačan dizajn i jednostavne funkcije

aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

“Većina aplikacija za praćenje menstrualnih ciklusa u svom dizajnu pretpostavljaju rozu boju, cvjetiće i slike maca i psića na što su nam se požalile ispitanice prilikom našeg istraživanja tržišta”, ističe Lora.

Također, sve takve aplikacije trude se pokriti što širi spektar svega povezanog s ženinim mjesečnim ciklusom – tako mnoge aplikacije ispituju o svakodnevnom općem stanju žene, od toga ima li glavobolju, kolika joj je temperatura, osjeća li se naduto, kakva joj je stolica, iscjedak, kako se osjeća, a neke aplikacije ulaze i u sferu općih zdravstvenih ili sportskih aplikacija te prate kilažu, broje korake i slično.

U njihovom istraživanju, 70% žena je navelo kako redovito koristi neku aplikaciju za praćenje menstrualnih ciklusa. Od tih 70%, njih čak 94% je reklo da ih uopće ne zanimaju te popratne stvari, već ih samo zanima izračun kada će dobiti sljedeću menstruaciju, radi lakšeg planiranja bilo događanja ili putovanja ili same pripreme za dolazak menstruacije.
To istraživanje potvrdilo je pretpostavku da su postojeće aplikacije prekomplicirane, zahtjevaju kreiranje korisničkog računa što znači da svoje podatke pohranjujete na internetu, te su oni onda dostupni za razne analize.

Muški dio tima zaslužan za razvoj aplikacije

aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

“Mi nismo htjeli nametati korisnicama tu obvezu, već se sve vrši na njihovom pametnom telefonu i nikada se ne šalje na interent i ne čuva ni u kakvim drugim bazama osim njihovog vlastitog telefona”, tvrdi Lora.

Ideja o stvaranju aplikacije ovog tipa nije iznenadila ni muške kolege u timu. Reagirali su jako dobro, a aplikacija je nekako i nastala od muškog dijela tima. Naime, prilikom zadnjeg proširenja dizajnerskog tima, zadatak za kandidate koji su se prijavili bio je napraviti dva točno specificirana ekrana upravo za aplikaciju za praćenje ciklusa. Iako se obično na oglas javi više dizajnerica, ovoga puta najbolje rješenje zadatka ponudio je dizajner Goran, kojega su na kraju i zaposlili. Njegovo rješenje svidjelo jer je bilo drugačije od drugih, a opet je točno pokrivalo sve što je bilo zadano u zadatku.

Vrijeme i trud uloženo u razvoj Simple Cycle aplikacije

aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

Kod Simple Cycle aplikacije tim je proveo njihov uobičajen proces; prvo su odradili istraživanje tržišta, zatim smo skicirali osnovne funkcionalnosti aplikacije koje su dalje razradili u wireframove. Od wireframova se napravi prototip i šalje se na korisnički test.

Na osnovu povratnih informacija se koncept korigira. Kada su zadovoljni s konceptom, tada se prelazi na vizualni dizajn, odnosno dizajniranje korisničkog sučelja. Nakon toga se opet radi prototip i šalje na korisnički test. Tek kada je dizajn u potpunosti definiran, kreće se s razvojem, s kojim ukorak ide i test.

Naravno, sve te stvari oduzimaju vrijeme i u Mašineriji su naučili da nikada nije dobro uzimati prečace. Na kraju ostaje marketing, a ovog puta su se primili i toga. Uz klijentski posao, potrebno je oko 4 do 5 mjeseci za objavljivanje aplikacije.

Pozitivne reakcije i planovi za budućnost

aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

Iako na zasićenom tržištu ima mnogo aplikacija ove vrste, Simple Cycle se pokazao kao pun pogodak.

“Simple Cycle nije nužno za svaku ženu, ali je za mnoge – za one koje znaju što žele i koje svoje dnevne zadatka i probleme rješavaju brzo i efikasno. Simple Cycle napravljen je tako da je sve nadohvat ruke i da se jednim klikom brzo može unijeti novi podatak. Ukoliko vam je stalo samo do praćenja ciklusa (i seksualnih aktivnosti) i brzog pristupa informacijama o ciklusu, vjerojatno će vam se Simple Cycle svidjeti. Dizajnom je prilagođen odraslim ženama, ali imamo informacije da ju koriste i tinejdžerke koje misle da je ovakav dizajn baš kul! To nam je valjda najveća potvrda koju smo mogli dobiti”, ističe Lora.

U Mašineriji će unaprijeđivati aplikaciju na osnovu informacija korisnica koje dobivaju, a zatim prelaze na novi projekt. Riječ je o aplikaciji za praćenje rođendana i pomoć pri kupnji poklona. Neće se raditi o “masovnoj” aplikaciji u koju ćete “naštancati” sve ljude koje znate, već o intimnoj aplikaciji u kojoj ćete čuvati bliski krug obitelji i prijatelja do kojih vam je zaista stalo da im poklonite nešto što će ih uistinu veseliti.

Foto: Mašinerija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -