Apple posjetila Majka Priroda. Greenwashing ili inovativnost?

Prije nešto više od tjedan dana Apple je izbacio izvještaj o održivosti. I to ne bilo kakav – uz ‘običan’ pisani izvještaj izbacili su i petominutni ‘film’ u kojem glumi dobitnica Oscara Octavia Spencer. Spencer glumi Majku Prirodu koja dolazi u Apple kako bi provjerila što su do sada učinili i što planiraju učiniti po pitanju smanjenja svog ugljičnog otiska.

Apple izvještaj o održivosti: Pozicionirali se kao zelena tvrtka

Majka Priroda dolazi u Appleov ured sumnjičava, a odlazi – ponosna. Ostaje impresionirana koracima koje je kompanija poduzela. Doznajemo tako u ovih 5 minuta da Appleovi uredi, trgovine i data centri operiraju na 100 posto zelenoj energiji. Također, svi Apple uredi već su ugljično neutralni. Pohvalili su se Majci Prirodi i da transport sve više vrše vodom (brodovima) umjesto zrakom (zrakoplovima). Time su emisije stakleničkih plinova koje proizvedu transportom smanjili za 95 posto. Uz to, potrošnju vode smanjili su za 63 milijarde galona.

Osim toga, plan je da do 2023. svi Apple uređaji budu neutralni, odnosno nemaju negativnog utjecaja na klimu. Kad Majka Priroda sve to čuje – odlazi ponosna i zadovoljna.

Tema održivosti prilično je teška i javnosti još uvijek ne sasvim jasna. Apple je napravio baš dobar marketinški trik kojim sebe pozicioniraju kao zelenu tvrtku, a javnosti na lak način objašnjavaju zašto je briga o održivom poslovanju bitna”, smatra Petra Boić Petrač iz WWF Adria.


Pročitajte više: Ako ne želimo požare i oluje kao u srpnju, zaista je 5 do 12 za reakcije


Približili održivost širim masama

Boić Petrač navodi da je osnovna Appleova prednost što imaju popriličan marketinški budžet koji im je dozvolio visokobudžetni video koji uključuje i svjetski poznatu Octaviju Spencer u glavnoj ulozi.

“No da se osvrnem i na prave prednosti: ESG je teška tema, neki je doživljavaju kao tri slova, neki razumiju dva od tri, a treće malo tko. Nije Apple uspio to u cijelosti približiti ljudima. Ipak, vjerujem da će veći broj ljudi pročitati cijeli Appleov izvještaj o održivosti, u usporedbi s prošlogodišnjim”, navodi Boić Petrač. Nedostatak bi, dodaje, vjerojatno bio taj da se sam pojam održivosti predstavljen kroz pet minuta banalizira.

“No ja ga ne bih gledala kao nedostatak, već ponovno kao prednost – mene prvu zanima što još imaju za reći”, ističe. Dodaje da je ovo idealan način da se svakom Apple kupcu, koji uglavnom plaća više od onih koji koriste proizvode drugih proizvođača, pokaže zašto o plaćaju više, a i da ih manje boli kad idući put odluče zamijeniti proizvod novim.


Pročitajte više: EU bi ublažila pravila izvještavanja o održivosti. Mazars: Nije jednostavno


Dali živost ‘dosadnim’ izvještajima

Marina Bolanča Radunović, direktorica agencije Abeceda komunikacije, također pohvaljuje ovakav Appleov pristup izvještavanju koji je stranice i stranice izvještaja ‘crno na bijelo’ pretočio u zabavni petominutni video.

Tema koja možda nije svima razumljiva i jasna ispričala se na šarmantan, pomalo duhovit, a opet jasan i egzaktan način“, tvrdi stručnjakinja za komunikaciju.

Objašnjava da PR i marketing često traže inovativne puteve kojima žele ispričati priče o dobrim praksama, a to nije uvijek lako.

“Iako će mnogi reći, ali to je Apple. I bit će u pravu jer od Applea se i očekuje da osim u inovativnim proizvodima budu inovativni i u komunikaciji, na svima nama koji se bavimo komunikacijom je zadatak da nađemo kreativno rješenje koje će produbiti pažnju javnosti. Zato, Apple, kapa dolje”, ističe Bolanča Radunović.

Provjerili smo i misli li da ovakav nesvakidašnji pristup izvještavanja, uz naravno pisani izvještaj, može privući pažnju javnost i potaknuti da se više posveti pitanjima održivosti.

“Nedavno sam na jednoj konferenciji čula kako su teme održivosti dosadne. Apsolutno se s time ne slažem. Kada čujete koje sve inovativne prakse postoje, koliko je strateškog promišljanja iza njih, to nikako ne može biti dosadno. Ovaj primjer izvještavanja svakako pokazuje kako se kreativno i zanimljivo mogu ispričati ove, za našu budućnost, iznimno važne teme“, zaključuje stručnjakinja.


Pročitajte više: Anita Penić Knep: U održivosti naši postupci govore puno više od riječi


Samohvala, bez samokritičnosti

Ipak, Vali Marszalek, ESG direktorica kompanije Mazars, ostala je razočarana Appleovim video-izvještajem.

“Čula sam o ovom videu prije nego sam ga vidjela”, kaže nam Marszalek. Dodaje da je uglavnom sve redom čula pohvale na nov i inovativan način komuniciranja izvješća o održivosti. Komentari su se uglavnom odnosili na ‘sjajnu ideju’ posjeta Majke Prirode Appleovom vodstvu kako bi preispitala napore kompanije na putu klimatske neutralnosti.

“Zvučalo je dobro pa su i moja očekivanja bila velika”, ističe.

Očekivala sam svakako poneko ‘špotanje’ od strane Majke Prirode i barem malo preispitivanja od strane vodstva Applea, a definitivno da ću u videu vidjeti preuzimanje odgovornosti za negativne utjecaje na okoliš od strane kompanije, a ne tek samo-pohvale. Tako ja zamišljam posjet Majke Prirode bilo kome od nas”, objašnjava Marszalek

No – ništa od toga nije dobila pa je bila prilično razočarana.


Pročitajte više: Održivost nije samo pitanje ekologije. Održivost ljudstva dolazi u prvi plan


Nije izvještaj o održivosti već – greenwashing?

“Razumijem da je intencija bila doprijeti do širih masa, približiti javnosti napore Applea u postizanju klimatske neutralnosti, ali izjave poput ‘Cilj nam je eliminirati CO2 iz atmosfere’ u gledatelju samo mogu pobuditi sumnju na greenwashing“, upozorila je ESG direktorica.

Posebno ju je negativno iznenadilo kada je na kraju videa ugledala Appleovog CEO-a kako Majci Prirodi pokazuje liniju održivih satova. Time se cijela priča odjednom pretvara u reklamu. Posebno kad uzmemo u obzir da je Apple otprilike u isto vrijeme lansirao svoje najnovije modele iPhonea i Apple Watcha, upozorava.

“Ako je cilj bio na inovativan način komunicirati napore kompanije prema klimatskoj neutralnosti, mislim da su se te poruke izgubile u filmskom scenariju i lošem tajmingu”, zaključuje Marszalek.

Tko ima više koristi od ovog videa – Apple ili majka priroda upitali smo Marinu Bolanča Radunović iz Abeceda komunikacija.

“Priroda nema koristi od komunikacije, za nju su važna samo djela. No, sva djela koja je kompanija napravila kako bi pomogla prirodi svakako će joj učiniti dobro. Brand će svakako imati koristi od ove komunikacije, pozitivne naravno. Doseg na YouTubeu koliko vidim raste, krenut će i shaeranje. Tako da će vidljivost branda biti povećana, kao i vjerodostojna komunikacija koja prati inovativnost same kompanije”, istaknula je Bolanča Radunović.

Foto: Canva / Privatna arhiva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -