Margarita Maruškić Kulaš: ‘U tri tjedna ostvarili smo godišnji cilj posjetitelja’

Smješten na slikovitom spoju četiri rijeke – Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre – Karlovac je grad bogate povijesti, kulturne baštine i prirodnih ljepota. Danas je poznat po svojoj zvjezdastoj jezgri, impresivnoj tvrđavi i predivnim parkovima koji mu daju poseban šarm. Karlovac je grad u kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost, stari mostovi koji premošćuju rijeke i moderni mostovi koji spajaju ljude. To je mjesto gdje se tradicija susreće s inovacijom, a priroda s urbanim životom. Grad koji otvorenih ruku prima svakoga. Pa tako i Margaritu Maruškić Kulaš, ravnateljicu slatkovodnog akvarija Aquatika.

Margarita je slanu vodu zamijenila onom slatkom. Naime, Ova Istrijanka svoju je karijeru započela u turizmu za koji kaže da je njezin cijeli život. Rođena je u Puli, a prve turističke korake napravila u Poreču, prijestolnici turizma Istre. Turistička strast u njoj se ukorijenila od malih nogu.

“Mi smo kao klinci već od svoje 15. godine pa nadalje radili sezone u Poreču, kod barbe u dućanu”, prisjeća se Maruškić Kulaš, stručnjakinja u destinacijskom managementu s više od 20 godina iskustva u receptivnim turističkim agencijama.

„Nikad mi nije bio cilj prodati proizvod, već iskustvo“, naglašava ravnateljica Aquatike, turističke atrakcije koja nudi jedinstven doživljaj podvodnog svijeta tipične krške rijeke.

Kako je more zamijenila s četiri rijeke?

Nakon završetka gimnazije u Puli, Margarita Maruškić Kulaš upisala je fakultet hotelijerstva u Opatiji. Već po završetku fakulteta, stekla je deset sezona iskustva, za nije čudo da je brzo napredovala u izletničkom turizmu kad se zaposlila u agenciji Atlas. Tako se vrlo brzo odmaknula od hotelijerstva, ali od turizma nije mogla – a niti htjela – pobjeći. More je uskoro zamijenila zagrebačkim asfaltom, a nakon 12 godina u Zagrebu i rada u velikim korporacijama sve je izgubilo smisao, priča.

„I samo je ljubav zapravo imala smisla“, smije se Margarita, i dalje do ušiju zaljubljena.

Zaljubila se u jednog Karlovčanina i preselila se u njegov rodni Karlovac, grad na četiri rijeke. Selidba iz Zagreba u Karlovac nije bila samo geografski pomak, već i životni preokret ispunjen ljubavlju, strašću i poduzetničkim duhom. Unatoč primamljivim prilikama za odlazak u inozemstvo i nastavak građenja korporativne karijere u turizmu, Margarita je ipak odabrala da je njezin put u revitalizaciji turističkog potencijala u Karlovcu.

“Bila sam cijenjena u tvrtki, mijenjala pozicije, radila razne proizvode, bila u marketingu i  svi su me direktori cijenili i poticali na napredak. Međutim ja tu nisam vidjela smisla jer sam htjela zadržati jednu normalnu i zdravu životnu okolinu i sredinu”.

To je pronašla u Karlovcu. Nekad ‘njegovom’ gradu, a danas – svom.


Pročitajte više: Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni dan


U 8 dana do 12.000 posjetitelja

Otvaranje Aquatike bila je jedna od njezinih najvećih i najambicioznijih inicijativa. Dobivena sredstva od Europske unije pomogla su u stvaranju nove turističke atrakcije koja bi potaknula razvoj turizma u Karlovcu i okolici.

„Grad je dugo i predugo bio turistički nerazvijena destinacija s reputacijom od vojnog preko obrtničkog do industrijskog grada. Turizma pak među epitetima nije bilo“, ističe.

I tako je ona – „padobranka i dotepenka“ – dobila priliku razvijati karlovački turizam i privlačiti posjetitelje u Karlovac. I nije na tom putu bila sama jer Karlovčani su ovakve prilike otvorenih ruku dočekali. Raditi na projektu poput Aquatike nije bio samo posao, već i strast. Margarita je, zajedno s kolegama, uložila ogroman trud i energiju kako bi stvorila nešto što će biti ne samo atrakcija za turiste, već i ponos Karlovca.

“Ostvarili smo iznimne rezultate odmah po samom otvaranju ustanove”, hvali se Margarita. Naime, u prva 3 tjedna privukli su onaj broj koji je planiran da Aquatiku dođe u godinu dana. Kad su raspisivali projekt, planirano je da će dolaziti 12.000 posjetitelja godišnje i oni su dvadeseti dan po otvaranju zabilježili taj broj.

„Već se tada vidjelo da će taj projekt biti zaista vrlo atraktivan”.


Pročitajte više: Možemo li odgovoriti na najveće izazove hrvatskog turizma?


Za uspjeh potrebna originalnost, autentičnost i hrabrost

Ulaskom u projekt Aquatike Margarita je po prvi put u životu ušla u javni sektor. Do tad je, smije se,  uvijek radila “za kapital i kapitalizam”. Rad u javnom sektoru smatra izazovnim, ali joj on istovremeno donosi veliko zadovoljstvo.

“Svi mi koji smo radili u privatnom sektoru i onda ušli u javni sektor, znamo da je to neka sasvim druga priča“. Objašnjava da je javni sektor u Hrvatskoj prilično kompliciran i opterećen administracijom koja često usporava rad. No i to daje priliku da se ambiciozni i promjena željni pojedinci probiju, isprofiliraju i zaista naprave razliku u prilično tromom i birokratskom sustavu.

“Ako imate u sebi taj unutarnji poriv da volite stvarati i raditi, ako volite raditi u svojoj struci, onda vas ništa ne može u tome spriječiti”, poručuje Margarita. Zaključuje da uvijek i zauvijek ostaje činjenica da je za uspjeh potrebna originalnost, autentičnost i hrabrost.

Autorica: Ivana Vukelić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -