Ariana Vela autorica prve domaće knjige o pripremi projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova

Recenzenti knjige koja daje teoretsku podlogu, objašnjava kompletan sustav, a sadrži i praktične primjere i savjete u pripremi i provedbi projekata, su Zvonimir Savić iz HGK, Daniel Mondekar, zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke i Kristina Ercegović, poznata domaća poduzetnica. Izdavač je Školska knjiga.

Predstavljena knjiga o pripremi projekata iz ESI fondova

U sklopu Interlibera, na štandu izdavača Školske knjige, predstavljena je ovaj vikend prva sveobuhvatna domaća knjiga o pripremi projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova pod nazivom “Menadžment ESI fondova – Priručnik o pripremi i provedbi projekata financiranih iz ESI fondova u financijskoj perspektivi 2014. – 2020.“, autorice Ariane Vele, jedne od vodećih hrvatskih konzultantica za EU fondove, strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata, vlasnice obrta EU PROJEKTI i Učilišta EU PROJEKTI.

Promociju knjige koja daje teoretsku podlogu, objašnjava kompletan sustav, ali sadrži i vrlo praktične primjere i savjete u pripremi i provedbi projekata financiranih iz strukturnih fondova EU, podržali su Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Daniel Mondekar, zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke i Kristina Ercegović, poznata domaća poduzetnica, a svi su ujedno i recenzenti knjige.

Recenzenti su naglasili da knjiga izlazi upravo u pravom trenutku jer će nam, s obzirom na dinamiku realizacije projekata iz strukturnih fondova, sada trebati sve više i više stručnjaka koji imaju dovoljno znanja i iskustva za pripremu i provedbu projekata.

Dok je Hrvatska u pretpristupnim fondovima na raspolaganju godišnje imala oko 150 milijuna eura, sada u financijskoj perspektivi na raspolaganju ima 11,69 milijardi eura, a koliko ćemo od tog novca iskoristiti ovisi velikim dijelom i o kvaliteti stručnjaka koje smo izgradili za pripremu i provedbu projekata. Dobro je da smo u čitavom procesu zapravo na početku – iako su neki projekti u tijeku putem posebnih pravila i specijalnih odobrenja protekle Vlade RH, ozbiljna realizacija ugovora tek predstoji.

”Iznimno sam ponosna na ovu knjigu jer sam u njoj uspjela strukturirati velik dio znanja i iskustva koje sam stekla u godinama rada na pripremi i realizaciji projekata financiranih iz EU fondova. Ono što uvijek ponavljam je da ovaj posao zahtijeva odlično upravljanje projektima, a to se odnosi i na fazu pripreme projekata, ali posebno na fazu provedbe projekata o kojoj često domaći korisnici ne razmišljaju, a ona je iznimno kompleksna i zapravo presudna za opravdanje dobivenih sredstava i uspješnu realizaciju kompletnog projekta. Knjiga je pisana tako da bude poučno i zanimljivo štivo svima koji se žele profesionalno baviti savjetovanjem o EU fondovima, ali i svima onima koji rade u organizacijama, bilo državnim ili privatnim, koje su zainteresirane za financiranje projekata iz EU fondova”, izjavila je autorica knjige Ariana Vela.

Knjiga se sastoji od četiri dijela. U prvom dijelu je detaljno objašnjeno kakve projekte podupire Europska unija, što su fondovi EU–a  i što su ESI fondovi. Drugi dio objašnjava što su projekti i koje vrste projekata postoje. Treći dio detaljno razrađuje metodologiju pripreme projekata, a četvrti nova pravila provedbe projekata i javnu nabavu.

Svaka faza pripreme i provedbe projekta je detaljno opisana, a posebna vrijednost knjige je i online dokumentacija koju možete pronaći na dva portala; portalu Školske knjige i prvom hrvatskom portalu o fondovima EU-a, EU-PROJEKTI.INFO.

Foto: privatna arhiva Ariane Vele

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...