Ariana Vela autorica prve domaće knjige o pripremi projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova

Recenzenti knjige koja daje teoretsku podlogu, objašnjava kompletan sustav, a sadrži i praktične primjere i savjete u pripremi i provedbi projekata, su Zvonimir Savić iz HGK, Daniel Mondekar, zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke i Kristina Ercegović, poznata domaća poduzetnica. Izdavač je Školska knjiga.

Predstavljena knjiga o pripremi projekata iz ESI fondova

U sklopu Interlibera, na štandu izdavača Školske knjige, predstavljena je ovaj vikend prva sveobuhvatna domaća knjiga o pripremi projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova pod nazivom “Menadžment ESI fondova – Priručnik o pripremi i provedbi projekata financiranih iz ESI fondova u financijskoj perspektivi 2014. – 2020.“, autorice Ariane Vele, jedne od vodećih hrvatskih konzultantica za EU fondove, strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata, vlasnice obrta EU PROJEKTI i Učilišta EU PROJEKTI.

Promociju knjige koja daje teoretsku podlogu, objašnjava kompletan sustav, ali sadrži i vrlo praktične primjere i savjete u pripremi i provedbi projekata financiranih iz strukturnih fondova EU, podržali su Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Daniel Mondekar, zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke i Kristina Ercegović, poznata domaća poduzetnica, a svi su ujedno i recenzenti knjige.

Recenzenti su naglasili da knjiga izlazi upravo u pravom trenutku jer će nam, s obzirom na dinamiku realizacije projekata iz strukturnih fondova, sada trebati sve više i više stručnjaka koji imaju dovoljno znanja i iskustva za pripremu i provedbu projekata.

Dok je Hrvatska u pretpristupnim fondovima na raspolaganju godišnje imala oko 150 milijuna eura, sada u financijskoj perspektivi na raspolaganju ima 11,69 milijardi eura, a koliko ćemo od tog novca iskoristiti ovisi velikim dijelom i o kvaliteti stručnjaka koje smo izgradili za pripremu i provedbu projekata. Dobro je da smo u čitavom procesu zapravo na početku – iako su neki projekti u tijeku putem posebnih pravila i specijalnih odobrenja protekle Vlade RH, ozbiljna realizacija ugovora tek predstoji.

”Iznimno sam ponosna na ovu knjigu jer sam u njoj uspjela strukturirati velik dio znanja i iskustva koje sam stekla u godinama rada na pripremi i realizaciji projekata financiranih iz EU fondova. Ono što uvijek ponavljam je da ovaj posao zahtijeva odlično upravljanje projektima, a to se odnosi i na fazu pripreme projekata, ali posebno na fazu provedbe projekata o kojoj često domaći korisnici ne razmišljaju, a ona je iznimno kompleksna i zapravo presudna za opravdanje dobivenih sredstava i uspješnu realizaciju kompletnog projekta. Knjiga je pisana tako da bude poučno i zanimljivo štivo svima koji se žele profesionalno baviti savjetovanjem o EU fondovima, ali i svima onima koji rade u organizacijama, bilo državnim ili privatnim, koje su zainteresirane za financiranje projekata iz EU fondova”, izjavila je autorica knjige Ariana Vela.

Knjiga se sastoji od četiri dijela. U prvom dijelu je detaljno objašnjeno kakve projekte podupire Europska unija, što su fondovi EU–a  i što su ESI fondovi. Drugi dio objašnjava što su projekti i koje vrste projekata postoje. Treći dio detaljno razrađuje metodologiju pripreme projekata, a četvrti nova pravila provedbe projekata i javnu nabavu.

Svaka faza pripreme i provedbe projekta je detaljno opisana, a posebna vrijednost knjige je i online dokumentacija koju možete pronaći na dva portala; portalu Školske knjige i prvom hrvatskom portalu o fondovima EU-a, EU-PROJEKTI.INFO.

Foto: privatna arhiva Ariane Vele

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više