Kako nam aromaterapija može pomoći na poslu?

Bočica pravilno odabranog esencijalnog ulja u uredu može pomoći prilikom boljeg fokusiranja na posao, uklanjanja umora te obavljanja svakodnevnih obveza na radnom mjestu. Sjetimo se da su esencijalna ulja zapravo nemasne tekućine, visoko koncentrirane i mirisne, stoga je ponekad dovoljna jedna kapljica za željeni učinak.

Aromaterapija na poslu

Svjetska praksa upotrebe eteričnih ulja u poslovanju postoji više od desetljeća.  Japanci  su poznati po korištenju eteričnih ulja u uredima, pogotovo limuna. Naime, koriste esencijalno ulje usplođa limuna u raspršivače koji utječe na raspoloženje i fokusiranost zaposlenika. Rezultat kontinuiranog korištenja bio je povećan radni elan zaposlenika, smanjen broj pogrešaka i broj dana provedenih na bolovanju!

Amerikanci koriste u restoranima i trgovinama eterična ulja slatke naranče i mandarine da bi stvorili atmosferu u kojoj će se klijenti dobro osjećati, duže ostati i više potrošiti.

Mirisna svjetiljka ili difuzer u uredu

Mirisna animacija radnog prostora  može stvoriti ugodno ozračje. Lampicu ili difuzer možete postaviti u urede, na recepciju, u sale za sastanke i slično.

Ako se odlučite za korištenje aroma lampice u uredu, dobro je odabrati onu koja ima posudicu s dubokim dnom u koje stane najmanje 1 dcl vode. U vodu dodajte 15-ak kapi eteričnih ulja:

Odlična kombinacija za poticanje koncentracije je:

➤ 10 kapi eteričnog ulja limuna

➤ 5 kapi eteričnog ulja eukaliputsa globulusa ili paprene metvice

Pomoću difuzera eterična ulja se raspršuju po prostoru, pročišćavaju zrak i djeluju na raspoloženje.  U difuzer možete također staviti kombinaciju paprene metvice, eukaliptusa i limuna.

Kada je u pitanju mirisna animacija ureda, malu prednost dajem difuzeru zato što je njegova primjena jednostavnija, ne treba nadzor zbog vatre poput lampice a i eterična ulja se ne zagrijavaju prilikom raspršivanja po zraku.

Eterična ulja na sastancima

Eterična ulja mogu potaknuti lijepo raspoloženje i pomoći nam da se opustimo. Stoga ih je dobro koristiti za mirisnu animaciju prostora za vrijeme trajanja sastanaka, pogotovo ako su teme izazovne i osjetljive. Uz eterična ulja koja potiču koncentraciju dobro je kombinirati eterična ulja slatke naranče i mandarine koje djeluju pozitivno na raspoloženje. Eukaliptus, grejp i limun će pomoći okupljenima pri fokusiranju na bitno , osvježit će i pročistiti zrak.

Difuzer ili lampica:

  • 5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa globulusa
  • 5 kapi eteričnog ulja limuna ili grejpa
  • 5 kapi eteričnog ulja mandarine ili slatke naranče

Namirišite prostor neposredno prije sastanka. Dobro je postaviti difuzer ili lampu pored ulaza, tako da prilikom dolaska zaposlenici osjete „mirisnu dobrodošlicu“.

aromaterapija na poslu

Aromamasaža za radnim stolom

Najjednostavniji način inhalacije eteričnih ulja u uredu je jednostavna suha inhalacija. Na papirantu maramicu nakapate 5-6 kapi eteričnog ulja limuna ili metvice ili eukaliptusa ili ružmarina (ili kombinaciju) potom odložite maramicu na radni stol. Svaki put kad osjetite napetost, umor ili kad vam padne koncentracija, posegnite za maramicom i nekoliko puta duboko udahnite.

Esencijalna ulja su nemasne, visoke koncentracije biljaka i ponekad samo jedna kap može učiniti puno!

Ovo je sjajan trik, koji pomaže kad osjetimo bolove u vratnom dijelu kralješnice.

Utrljajte 1 kap paprene metvice među dlanove i izmasirajte bolna područja u vratnom dijelu kralješnice. Na kraju prinesite dlanove licu i inhalirajte. Ne morate se bojati da ćete zamastiti odjeću jer se radi o nemasnim ekstraktima. Nakon ove masaže osjećat ćete se potpuno revitalizirano!

Strah od javnog nastupa

Ako vas prije prezentacije, govora ili drugog javnog nastupa uhvate strah i panika, dobro je posegnuti za bočicom eteričnog ulja bergamota na način da utrljamo jednu do dvije kapljice među dlanove, dlanove prinesemo licu, zatvorimo oči i duboko udahnem na nos, izdahnemo na usta. Ponovite nekoliko puta prije samog izlaska pred publiku.

Još jedan od zabavnih načina primjene aromaterapije je izrada spreja za osvježenje prostora. Možete se skupiti s kolegicama pa zajedno sudjelovati u kreiranju osvježivača prostora, što može biti mini team building! Trebat će vam sprej bočica od 100 ml (1dcl), voda, malo alkohola i eterična ulja. Možete koristiti dolje navedena eterična ulja ili pak ona koja su navedena dolje kao poželjna u uredu.

Sprej za osvježenje prostora u uredu:

➤ ½ male žličice alkohola
➤ 50 kapi limuna ili grejpa
➤ 20 kapi lovora ili paprene metvice ili eukaliptus globulusa
➤ 100 ml vode

Pomiješajte sastojke u bočici, dobro protresite prije uporabe i koristite umjesto osvježivača sa sintetskim mirisima.

Da u uredu:

Limun i grejp: potiču koncentraciju, pročišćavju zrak u prostoru
Paprena metvica: protiv umora i glavobolje
Mandarina i naranča: za smijeh i radost u uredu
Eukaliptus globulus i radiata, bosiljak: za koncentraciju

Ne u uredu:

Lavanda prava: spušta tlak, uspavljuje, opušta
Geranij: dobar za opuštanje nakon posla, lagano spušta tlak
Ylang ylang: spušta tlak, opušta

Savjeti se odnose isključivo na primjenu pravih, certificiranih esencijalnih (eteričnih) ulja. Esencija, srž biljke ekstrahirana na pravilan način zadržava svoja ljekovita svojstva koja nam mogu pomoći pri vraćanju vitalnosti i poljuljane ravnoteže. Isto nažalost ne vrijedi za sintetske mirise.

Autor: Anamarija Pažin Morović, spa manager i aromaterapeut

Anamarija Pažan Morović je spa manager i aromaterapeut u Laurus Slow Spa koji organizira radionice aromaterapije za zaposlenike. Više informacija o radionicama  možete dobiti na adresi [email protected]

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

luksuzna poslovna odjeća

Izvukle smo prijedloge za proljeće i ljeto luksuznih modnih brendova

Be your own boss odnosno budi sama svoja šefica, poručio je Hugo Boss u svojoj najnovijoj kolekciji. Reviju kojom je predstavljana...
- Advertisment -