Ashley Judd – glumica, borac za prava žena i sportski fan

Ashley Judd, rođena kao Ashley Tyler Ciminella, poznata je američka glumica i politička aktivistica. Iako je najpoznatija po glumačkoj karijeri, Ashley je aktivna i u humanitarnom radu.

Bogata glumačka karijera

Ashley Judd, rođena u Kaliforniji, odrastala je u siromaštvu. Nakon razvoda roditelja, Judd se često seli tako da je do upisa na fakultet promijenila 13 škola. Dolazi iz glazbene obitelji – majka, Naomi Judd i sestra Wynonna Judd, poznate su američke pjevačice country glazbe. No, Ashley je ipak odlučila krenuti putem drugačije vrste umjetnosti. Tako je iza Ashley bogata glumačka karijera, ali i pokoja predstava na Broadwayu.

Iako je glumila u brojnim filmovima, uključujući i nedavnom velikom hitu Različita, u javnosti je manje poznata po svom humanitarnom radu i političkom aktivizmu s kojima je započela još za vrijeme studija na Sveučilištu u Kentuckyju.

Humanitarni rad

Humanitarni rad Ashley Judd je došao u pozornost javnosti kada je postala ambasadorica za YouthAIDS – program neprofitne organizacije Population Services International. Judd je u sklopu programa YouthAIDS putovala cijelim svijetom, posjećujući mjesta koja su pogođena bolešću i siromaštvom, poput Kambodže, Kenije i dr.

Judd je aktivna i u brojnim organizacijama koje se bave s pravima žena – Women for Women International, Women Thrive Worldwide, NARAL i sl., a u medijima često zagovara prava žena na jednakost.

Ashley Judd 1

Politička aktivistica

Judd je također veoma aktivna i po političkim pitanjima. 2010. godine je za CNN dala intervju o svojoj humanitarnoj misiji u Kongu u sklopu projekta „Enough“ koji želi stati na kraj genocidu i zločinima protiv čovječanstva. Iste je godine CNN objavio članak pod nazivom “Ashley Judd: Electronics fuel unspeakable violence” u kojem govori o vezi između mobitela, laptopa i MP3 playera i kontinuiranog silovanja i seksualnog nasilja u Kongu.

Iako je preko Twittera, 2013. godine, najavila da će se možda kandidirati za Senat, kasnije je tu mogućnost kandidature ipak povukla.

Seksizam u Hollywoodu

Kao glumica po zanimanju javne nastupe koristi kako bi ukazala na mizoginiju i seksizam u Hollywoodu.

U prošlogodišnjem intervjuu za HitFlix, u kojem je govorila o svom filmu “Priča o dupinu 2“, iskoristila je priliku da ukaže na mizoginiju s kojom se ona susretala na setovima u svojoj glumačkoj karijeri. Kada ju je voditelj upitao da li se ona sama susrela sa seksizmom na setu, Judd je odgovorila kako je znala primiti seksualno neprimjerne komentare od redatelja, ali se s vremenom naučila postaviti tako da je u takvim situacijama uvijek istakla da komentari tog tipa nisu primjereni radnom mjestu. Judd je također naglasila važnost saveza među ženama koje se susreću s takvim komentarima, ali i nadodala: “Mislim da je vladajući patrijarhizam jednako uvredljiv prema dječacima i muškarcima, kao što je prema djevojčicama i ženama te ograničava samu definiciju toga tko smo i kakvi bismo trebali biti”.

Nasilje nad ženama zbog sporta

Osim što se bavi humanitarnim radom i političkim aktivizmom, Judd je i velika obožavateljica sporta, konkretno košarkaškog tima „Divlje mačke“ sa Sveučilišta u Kentuckyju. Tako je nakon jedne košarkaške utakmice Judd izrazila svoje nezadovoljstvo s rezultatom utakmice sugerirajući da je suparnički tim igrao “prljavo”. Nakon njenog tvita, koji je kasnije bio obrisan, Judd se susrela s lavinom negativnih komentara i vrijeđanja – velikim dijelom seksualnog tipa- od strane korisnika ove društvene mreže. Kako se nosila s ovim komentarima, Judd je objasnila u intervjuu za MSNBC.

“Način na koji se stvari odvijaju na društvenim mrežama je toliko uvredljiv. Mislim da bi svi trebali preuzeti odgovornost za ono što pišu i prestati dopuštati da se ovakva kriva tumačenja i kultura vrijeđanja na društvenim mrežama i dalje nastave”, izjavila je Judd.

Ashley Judd 0

Kao žena koja se bavi humanitarnim radom i pravima žena, rekla je da ne želi dopustiti da to utječe na nju, ali i da razmišlja o pokretanju tužbi.

“Nivo rodnog nasilja koje sam iskusila je nevjerojatan. Velik dio današnjeg dana će mi biti ispunjen prijavama policiji zbog rodnog nasilja koje je bilo usmjereno protiv mene na društvenim mrežama”, rekla je Judd.

Judd u ovom problemu nije sama. Nakon što se pročulo za negativne komentare upućene protiv Judd, javile su se brojne žene koje se susreću s istim problemom – ne samo na društvenim mrežama, već i izvan virtualnog svijeta.

Foto: službena stranica Ashley Judd

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...