Australska političarka otvoreno progovorila o odrastanju uz nasilje u obitelji

Australska parlamentarka i članica Laburističke stranke Emma Husar održala je emotivan govor posvećen svim žrtvama obiteljskog nasilja i njihovim obiteljima povodom obilježavanja Dana bijele vrpce.

„Trebalo mi je puno vremena da prevladam tu traumu, kako bih došla do toga gdje sam danas“, rekla je australska političarka koja je i zaplakala opisujući situacije s kojima se susrela. Od svojih 36 godina 29 je provela uz nasilje u obitelji.

Političarka progovorila o nasilju u obitelji kako bi ohrabrila druge žrtve da prestanu šutjeti

Njen otac bio je sin njemačkog vojnika koji je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu i koji je bio nasilan prema ženi i djeci.  Kako je odrastao u kući u kojoj je nasilje bila prihvaćena norma i koja se tada smatrala privatnom stvari, i sam je postao takav prema njenoj majci, rekla je Husar drhtavim glasom.

Također, dodala je kako je otac bio sklon alkoholu. Iako bi se uvijek ispričao i obećavao kako se to više neće dogoditi, nasilje bi se stalno ponavljalo. Zbog toga su Husar, njezina sestra i majka bježale u obližnja skloništa za žene, no otac bi ih tamo pronašao. Ponekad bi morala intervenirati i policija. No, njena bi se majka uvijek vraćala kući.

“Znamo da mnoge žene vraćaju kući uvijek iznova, čak i kada su njihovi životi i životi njihove djece masovno uništavani“.

Husar je istaknula kako se nada da će ovim govorom pomoći drugim ženama da prestanu šutjeti o nasilju u obitelji.

„Uglavnom žrtve ne govore o nasilju u obitelji jer drugi ne govore o tome“.

Ni njoj samoj nije bilo lako govoriti o tome, dugi niz godina bilo joj je neugodno i bila je posramljena, iako zna da to ne bi trebala biti. Svoj govor završila je u suzama, a mnogi su joj zastupnici dali podršku, zagrlili je te zapljeskali na hrabrosti.

Pogledajte i sami taj emotivan govor.

https://www.youtube.com/watch?v=8N0dlYHOa6U

 

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...