Kako graditi karijeru i vezu koja ju podržava?

Promjenom društvenog konteksta mladim ženama sve se više otvara prilika da se profesionalno istaknu. Istovremeno, one nemaju priliku saznati na koji način da ostvare zahtjevnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

O tome kako ostvariti sve svoje karijerne ambicije, a uz to razviti kvalitetan partnerski odnos, popričali smo s terapeutkinjom i poduzetnicom Adelom Franceković.

Prihvatite svoju kompleksnost

Žene u svojim dvadesetim godinama danas često osjećaju sram ako imaju želju za partnerskom vezom. Zato ne ulažu jednako vrijeme i energiju u taj dio života kao u onaj povezan sa poslovnim nastojanjima.

Potpuno je normalno imati istovremenu želju za uspješnom karijerom i partnerstvom, odnosno za samostalnošću i ljudskim osloncem. Žene trebaju odbaciti koncept odabira samo jedne mogućnosti i prigrliti svoju kompleksnost, ali i onu situacije s kojom se suočavaju. Nije potrebno uskraćivati si ono što želite, ali važno je u životu zadržati onu osobu koja prihvaća vaše sve strane.

balans poslovnog i privatnog

„Žene poduzetnice nažalost su često u situaciji da nemaju pravu, već deklarativnu podršku partnera. To znači da partneri ponekad “pričuvaju djecu” i formalno podržavaju njihovu karijeru, no čim ta ista karijera zahtijeva po njihovom mišljenju previše rada, putovanja i edukacija, nastaju problemi, a prava podrška izostaje“, ističe Adela.

Uložite u odnose s ljudima koji vas vide kao kompleksnu osobu s više slojeva i koji su zainteresirani baviti se svim vašim stranama te ih zanimaju vaše želje i snovi.

„Nema univerzalnog rješenja za ovakve izazove. Najvažnije je da smo svjesne svoje pozicije kao žena poduzetnica, da ne odustajemo od sebe, svojih vrijednosti i snova te da znamo dovoljno cijeniti sebe i očekivati isto od drugih.“

Osim poduzetnica, s ovim se zahtjevima suočavaju i žene koje rade u korporativnom sektoru.

„Žene koje rade u korporacijama imaju manje slobode i teško usklađuju privatni i poslovni život. Sloboda se često u tom slučaju mijenja za sigurnost i stabilne te veće prihode. Sada već mnoge korporacije imaju vrtiće unutar firme, ali takav rad donosi manje fleksibilnosti i više obaveza i putovanja pa stoga iziskuje i veću potporu partnera“, naglašava Adela.

Možemo li imati baš sve?

Kada uđete u vezu, budite iskrene o svojim poslovnim ambicijama i dopustite si da budete ranjive. Ne možete uvijek imati sve pod kontrolom. Važno je riskirati, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Ljudski odnosi su prebitni da u njih ne ulažete ništa.

„Svom partneru sa stavom i uvjerenjem objasnite zašto radite svoj posao i zbog čega vam je on važan. Podsjetite se da je ljubav obostrana. Važno je znati svoj i partnerov jezik ljubavi. Ako se ne razumijemo, bitno je pitati, poslušati i postupiti na način da se partner osjeća voljenim.“

Zapamtite, ne možete zaista imati baš sve. Ako sve znači karijera koja uključuje bezbroj prekovremenih radnih sati, konstantna putovanja u kombinaciji s intenzivnim roditeljstvom koje označava aktivnu participaciju u svim aktivnostima vaše djece.

To ipak ne znači da žene ne mogu imati i karijeru i obitelj. Samo se mora osvijestiti da su vrijeme i energija ograničeni, koliko god se pravili da to nije tako.

Sve se češće može čuti kako balans poslovnog i privatnog ne postoji. Te dvije sfere ne moraju se gledati odvojeno. One zapravo sačinjavaju kompletnu osobu. Nije potrebno dijeliti sebe u dva dijela, već je bolje biti iskren o svojem ulaganju u njih.

Dajte si priliku

Odbacite vlastita i tuđa ograničenja i pokušajte ostvariti sve želje, koliko god bile proturječne.

„Žene kad žele mogu sve. Važno je samo dozvoliti si sanjati i uspjeti. Sve je zapravo vrlo jednostavno, samo trebamo donijeti odluku i poduzeti akciju. Sretno na putu sretnih veza! “, poručuje Adela.

Foto: Unsplash

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...