Banka za žene koju vode žene otvorena u Indiji

Prva banka za žene otvorena je ovih dana u Indiji.

Banka za žene ženama omogućava pristup kapitalu

Bharatiya Mahila Bank je započela rad sa sedam poslovnica diljem zemlje, s ciljem da taj broj naraste na 25 do kraja ožujka sljedeće godine. Banka će servisirati i muškarce, ali je prvenstveno orjentirana na žene i njihovo financijsko osnaživanje. Zaposlenice su također žene, njih 110,  s osmeročlanom ženskom Upravom.

Jedan od problema koji sprječava žene da dođu do kredita je činjenica da nekretnine u većini slučajeva nisu na njihovo ime, pa ne mogu služiti kao osiguranje kredita. U takvim slučajevima, banka će omogućiti da vlasnik nekretnine bude sudužnik i time jamči povrat kredita. Banka je također lansirala kreditnu liniju za edukaciju mladih žena, bez troškova obrade kredita.

Banka je u državnom vlasništvu koja ju nakon određenog vremena planira izlistati na burzi i povući se iz njenog vlasništva.

Mikro krediti porijeklom iz Indije

Koncept mikro kredita kakve danas poznajemo je i nastao u Indiji. Osmislio ga je Muhammad Yunnus 70-tih godina, a jedan od rezultata njegovog rada je bilo osnivanje Grameen banke. Banka se fokusirala na mikro kredite iznimno siromašnoj populaciji zbog čega je  njen osnivač 2006. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Foto:

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -