Financijski razvod: Zajednički ili odvojeni bankovni računi?

Bankovni računi odnosno financije su uzrok problema u brakovima u istraživanjima provedenim diljem svijeta. Neki financijski savjetnici predlažu: Zašto jednostavno ne maknuti novac iz braka, odnosno prekinuti financijsku vezu?

Bankovni račun muškarca nije financijski plan

Potplaćenost žena tijekom radnog vijeka se kumulira u manje mirovine. I to nije jedina razlika, dodatno, postoji i razlika u financijskoj pismenosti između muškaraca i žena, naravno na štetu žena. Ako brak i najbolje funkcionira, uvijek postoji mogućnost nesretnih slučajeva koji nas mogu dovesti u financijske probleme i ugroziti egzistenciju. Možemo li si dopustiti da nemamo svoju financijsku neovisnost?

U braku zbog pravih razloga

Ako su financije toliki problem u brakovima, zašto ne biti onda u braku iz pravih razloga? U potpunosti odvojiti račune, a na zajednički račun uplaćivati novac za podmirenje zajedničkih obiteljskih troškova. Ostatak vaših primanja pripada vama i sami si morate osigurati dovoljno za mirovinu. Tako se nećete morati pitati “Što ako me on ostavi?”, na primjer.

Jedan od razloga zbog kojih su žene manje plaćene su i porodiljni dopusti osobito ako su duži. Ako se odričemo prihoda za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta, ne bi li bilo u redu da nam se iz zajedničkog budgeta izdvoji propušteno ulaganje u mirovinski fond?

Ekonomsko nasilje češće od fizičkog

Prema istraživanju udruge B.a.b.e. gotovo svaka treća žena u Hrvatskoj je doživjela ekonomsko nasilje.  “Alarmantno je da ekonomskog nasilja ima čak i više nego onog fizičkog. Zabrinjavajuće je da žene koje su u nasilnim vezama većinom ne prepoznaju ekonomsko nasilje, a one koje ga i prepoznaju ne pridaju mu veliku važnost jer samo žele da ih partner prestane tući. One zapravo u tim vezama i ostaju zato što su ekonomski ovisne o partneru. Žene koje su pak u fizički nenasilnim vezama deklarativno se izjašnjavaju kako ne bi dopustile da ih partner ekonomski zlostavlja, no kada s njima malo detaljnije porazgovarate, onda doznate štošta. Recimo, da skrivaju kako su za nove cipele potrošile svoj novac. Očekivala sam da će ekonomsko nasilje nad ženama biti više zastupljeno na selu nego u gradu, a pokazalo se da nije tako.” kaže sociologinja Ksenija Klasnić, suautorica istraživanja.

Što vi mislite, da li je bolje imati zajednički ili odvojeni bankovni račun? I da li bi odvojeni računi potaknuli žene na veću financijsku neovisnost?

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nesigurnost u karijeri

Nesigurnost u karijeri – 40% mladih žena ne vjeruje da će...

Australsko sveučilište Monash ranije ove godine objavilo je istraživanje vezano uz percepciju karijernih izazova i očekivanja od strane svojih studentica. Istraživanje...
- Advertisment -