Barack Obama smatra da su žene bolje vođe, a u tome ga podupiru i istraživanja

„Više žena bi trebalo biti na pozicijama moći jer čini se kako ovih dana muškarci na tim pozicijama imaju nekih problema.“ Tako je glasio dio nedavnog govora bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Stopama prethodnika

Obama nastavlja tradiciju svojih prethodnika, pa i on nakon završenog predsjedničkog mandata putuje svijetom i gostuje na različitim skupovima. Upravo se vratio s petodnevnog putovanja kroz tri zemlje, koje je završilo u Francuskoj. Tamo je govorio o kvalitetama onih na vodećim pozicijama, naglasivši važnost većeg broja žena na tim pozicijama.

Govor u ključnom trenutku

Obamin govor došao je u trenutku kada je nebrojeno mnogo žena iz različitih industrija ukazalo na seksualno zlostavljanje i diskriminaciju od strane muškaraca na pozicijama moći. Jedan od najpoznatijih primjera je Harvey Weinstein, američki producent protiv kojeg  su, nakon godina šutnje, ustale njegove kolegice iz filmske industrije.

Otkako  je otkriveno da je godinama  seksualno uznemiravao kolegice, više je žena dobilo hrabrost da progovori o seksualnom zlostaljanju i na vlastitom radnom mjestu. Sada se pokrenuta lavina više jednostavno ne može zaustaviti.

Iako bivši predsjednik nije eksplicitno spomenuo nijedno ime, svima je jasno o kome i o čemu govori kada spominje „probleme moćnih muškaraca.“

Obamu podupiru i rezultati istraživanja

Barack Obama spomenuo je i kako su žene efikasnije u obavljanju zadataka, što je poduprla i nedavna  američka studija provedena na 52 418 osoba na rukovodećim pozicijama.

Prema rezultatima studije, žene češće preuzimaju inicijativu, više ulažu u osobni napredak,  snažnija su inspiracija drugim kolegama, u većem postotku rade na izgradnji dobrih odnosa te su  spremnije na suradnju i timski rad.

Bez obzira na to, rezultati također pokazuju da žene imaju manje samopouzadnja i vjere u svoje sposobnosti i  poslovne vještine.

Karakteristike vođe

Tijekom pariškog govora, Obama je dodao kako je uvijek cijenio ljude koji su se pitali sljedeća pitanja:

  1. Kako mogu poboljšati svoju okolinu?
  2. Kako mogu osnažiti ljude oko sebe?
  3. Kako mogu izgraditi tim u kojem će svi međusobno surađivati kako bi obavili posao na najbolji mogući način?

Vođe su oni koji se mogu povezati s ljudima, koji posjeduju dozu empatije i razumiju druge. Ako toga nema, zaposlenici neće imati potrebu graditi dobre odnose i biti predani poslu.

Foto: Flickr – Daniel Borman

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više