Barbara Corcoran – Porazi su mi glavni motiv za uspjeh

Svi smo se u nekom trenutku u svom životu suočili s porazom – bilo na poslovnom ili privatnom planu. No, karakteristika je uspješnih ljudi, što svaki poraz i neuspjeh ne doživljavaju kao nešto negativno, već kao inspiraciju za nove pothvate i pobjede.

Jedna od takvih osoba je i američka poduzetnica Barbara Ann Corcoran. Ova vitalna 65-godišnjakinja posljednjih godina slovi kao stručnjakinja za nekretnine koja je svoju tvrtku za trgovanje nekretninama “The Corcoran Group” u 30 godina pretvorila od tvrtke s početnim kapitalom od svega 1000 dolara do kompanije vrijedne 66 milijuna dolara.

Barbara Corcoran – Porazi su mi glavni motiv za uspjeh

Kad god drži govor o svom životu i radu, Barbara Corcoran voli isticati kako su ju neuspjesi pratili od ranog djetinjstva. No, upravo su joj ti životni porazi i neuspjesi davali poticaj da se trudi još i više.

Naime, dobar dio djetinjstva govorili su joj da nikad neće ništa postići u životu jer je bolovala od disleksije te je imala poteškoća u učenju. Iako je u međuvremenu uspjela naučiti čitati, završila fakultet i uspjela u životu, još uvijek osjeća posljedice omalovažavanja u djetinjstvu.

“Svi imaju svoje probleme, a ovo je moj. Kad god trebam nešto napraviti… Pripremam se kao luda jer se bojim da ću podbaciti”

Strah od neuspjeha tjerao ju je da riskira i trudi se više nego drugi oko nje. Kad joj je tadašnji dečko Ramone Simone rekao da ju ostavlja i ženi se njenom tajnicom, poslovno partnerstvo koje su imali raspalo se. Barbara Corcoran doslovno je uzela svoju polovicu zaposlenika iz kompanije i pokrenula ono što će poslije postati poznato kao “The Corcoran Group”.

Činjenica da joj je Simone, kad su se razilazili rekao kako nikad neće uspjeti bez njega, dala joj je dodatnu snagu.

“Dao mi je policu osiguranja za ostatak života. Znala sam da ću radije umrijeti nego da me vidi kako propadam”

Iako je danas izuzetno uspješna, još uvijek se suočava s vlastitim nesigurnostima. No, kako sama kaže, razvila je vlastito tajno oružje – mantru za koju vjeruje da bi svi u poslovnom svijetu trebali koristiti.

“Zvuči otprilike ovako: Odj…! Imam jednako pravo biti ovdje kao i ti. Jednako sam pametna kao i ti. Napravila sam mnogo i mnogo stvari radim sama”, otkrila je nedavno Barbara Corcoran.

Da njena mantra funkcionira pokazuje i primjer s emisijom “Shark Tank” koja poduzetnicima-početnicima daje šansu da svoju poslovnu ideju “prodaju” panelu investitora. Barbara Corcoran trebala je biti jedna od članica žirija/investitora. Međutim, producenti su ju odlučili zamijeniti ženom upola mlađom i fizički atraktivnijom.

Iako bi mnogi vikali kako je to nepravedno, ali ne bi učinili ništa, Barbara Corcoran taj je potez protumačila kao izazov. Napisala je pismo producentima i predložila im da organiziraju “okršaj” između njih dvije. Barbara Corcoran pokazala se boljom i tako potvrdila svoje mjesto u emisiji.

“Smatram vašu odbijenicu srećonošom, jer sve što mi se dogodilo u životu, dogodilo se nakon nekog neuspjeha”

Tijekom pet godina sudjelovanja u emisiji, uložila je u 37 poslovnih ideja od kojih je osam izuzetno uspješno te tako dokazala kako ne treba neuspjehe shvaćati kao kraj, već kao priliku za novi početak.

“Pravi se pobjednici prepoznaju po vremenu koje im treba da se prestanu sažalijevati. Moji pobjednici to osjećaju, ali se veoma brzo oporave i kažu “idemo ponovno””, ističe Barbara Corcoran.

Često ističe kako bi u poslu trebalo vjerovati instinktima, ali i držati se podalje od ljudi koji se stalno žale jer su oni prepuni negativne energije.

Zanimljivo je kako kao glavni uzor u svom životu uvijek ističe svoju majku jer je upravljala cijelom obitelji, ali i uspjela prepoznati poseban dar u svakome te im dati dovoljno samopouzdanja da iskoriste taj dar kako bi uspjeli u životu.

“Imam teoriju u koju zaista vjerujem. Smatram da i tvoja najgora slabost može postati tvoja najveća snaga”

Barbara Corcoran ponosi se sa svoje dvoje djece, ali i otvoreno priznaje da joj je usklađivanje poslovnih i majčinskih obaveza često predstavljalo problem. Željela je davati sve od sebe i na poslu i kod kuće, ali to jednostavno nije uspijevala.

“Davno sam odustala od koncepta ravnoteže u životu. Mislim da je to unaprijed izgubljena bitka”, ističe Barbara i dodaje kako je u tim trenucima i na poslu i kod kuće umjesto po 150 davala tek po 75 posto. Zajedno je to još uvijek više od 100 posto, ali ne 150 na što je navikla.

Potporu joj daje i suprug, za kojeg ističe kako je snažna osoba, inače se ne bi mogao nositi s njom.

“Nema šanse da ga kontroliram. Ne bi ostala u braku s njim da mogu. Uz njega mogu svoju poslovnu stranu donijeti kući, ali on će me prisiliti da kod kuće budem partnerica, a ne šefica”, kaže Barbara Corcoran i još jednom potvrđuje kako “snažne žene” trebaju “snažnog muškarca” koji im može parirati u poslu, ali i kod kuće.

Foto: Facebook stranica Barbara Corcoran

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -