Barbara Ilić: “Toliko sam željela raditi u cyber sigurnosti da mi nije bilo bitno je li to dominantno muška branša ili ne”

Barbara Ilić je junior stručnjakinja za sigurnosne tehnologije u tvrtki Combis. Riječ je o tech kompaniji koja rješava izazove vezane uz digitalnu transformaciju, komunikaciju i cyber sigurnost. Barbara je trenutno jedini ženski SOC analitičar u timu u kojem radi. No, u ovom ne vidi baš nikakav problem. Dapače, kaže kako je toliko željela raditi u cyber sigurnosti da joj nije bilo bitno radi li se o dominantno muškoj branši ili ne.


Pročitajte više: HR stručnjakinja Colas Francuska, Debora Marcarelli: “Uloga HR-a je da ženama komunicira da vjeruju u sebe”


“Kao SOC analitičar stojim na prvoj crti obrane od sigurnosnih prijetnji”

Barbarina pozicija u Combisu je ‘junior stručnjak za sigurnosne tehnologije’. Kao takozvani SOC analitičar stoji na prvoj crti obrane od sigurnosnih prijetnji. Radi kao dio tima koji prati i bori se protiv potencijalnih sigurnosnih incidenata, analizira sigurnosne prijetnje i na njih pravovremeno reagira.

„Moja uloga je analiza i obrada sigurnosnih prijetnji na temelju dostupnih dnevničkih zapisa. S obzirom na provedenu analizu, potrebno je zaključiti radi li se o stvarnoj prijetnji ili o „false positive“ detekciji”, objasnila nam je Barbara.

Što je cyber sigurnost

Dio njezinih redovitih odgovornosti je i održavanje sigurnosti e-pošte, što uključuje održavanje infrastrukture za sigurnost e-pošte, osiguravanje stabilnosti protoka pošte implementacijom politika, procesa i procedura za sigurnu komunikaciju.

“Ovim tehnikama pružamo sigurno okruženje, implementirajući kontrole za upravljanje i ublažavanje rizika. Te poslove obavljam interno i za klijente. Trenutno radim s Cisco ESA uređajem za zaštitu e-mail prometa. Za ovu poziciju i zadatke ključno je imati poznavanje e-mail poslužitelja, SMTP, TLS, DNS i srodnih protokola, kao i opću pozadinu umrežavanja”, dodala je Barbara.

Što se tiče projekata na kojima je radila do sad, Barbara kaže da se na njih tek polako uključuje, pa je do sada radila na PoC projektu integracije sigurnosnog rješenja kod korisnika zajedno s kolegom Filipom. U sklopu toga, radila je na implementaciji Cisco ESA sigurnosnog rješenja kod korisnika, migraciji s trenutnog sustava zaštite na Cisco ESA uređaj i konfiguraciji uređaja, politika i procedura za odvijanje sigurne komunikacije.

„U skorijoj budućnosti ću sigurno biti uključena u više projekata, čemu se iznimno veselim”, otkrila je Barbara.

Teorijsko znanje nedostatno?

Iako je sretna što sada radi u Combisu, njezin put nije bio lagan. Još za vrijeme studija brinula ju je činjenica kako nema praktičnog znanja i iskustva, već samo teoretsko.

„Pravo iskustvo, po mom je mišljenju, moguće steći tek prvim pravim zaposlenjem. Kao što sam se i pribojavala, uglavnom bih nakon obavljenih razgovora za posao bila obaviještena kako nisam primljena. No onda je došao Combis, koji mi je širom otvorio vrata, bez obzira na dotadašnji manjak poslovnog iskustva u tom području te su prepoznali moj potencijal, zbog čega sam iznimno zahvalna”, otkrila nam je Barbara.

Za jedne je riječ “ne” put prema neuspjehu, za druge je poticaj

Barbara je na početku svoje karijere često nailazila na zatvorena vrata. No, mnogi uspješni ljudi će, kada gledaju unatrag, ipak zaključiti da su odbijanja bila nužna jer su ih ista izgradila kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Tako i Barbara sad pozitivno gleda na te početne frustracije.

“Iskreno, u tom trenutku sam se stvarno osjećala frustrirano zato što sam mislila da se mladim ljudima koji su tek izašli na tržište rada ne daje dovoljno prilike. Znala sam koliki potencijal i volju imam, a nitko mi nije davao priliku. Ali, to mi je i pomoglo. Pomoglo mi je da se izgradim i očvrsnem”, priznaje.

Barbara poručuje: “Ne odustajte”

Otkrila je kako je osoba koja ne odustaje lako. Znala je da negdje postoji netko tko će ju prepoznati i dati joj priliku. Nije ni pomišljala na to da odustane. Naravno da je bila razočarana kada bi čula “Ne”, ali razmišljala je na način: OK, idemo dalje. Naći će se neka prilika. Stoga je njezin savjet svim mladim ljudima da ne odustanu.

„Sve se na kraju isplati. Zato sam i bila tako sretna kada sam dobila posao u Combisu jer sam znala da se moj trud isplatio”, istaknula je Barbara.


Pročitajte više: Pionirka među ženama u IT-u Ivana Kalajžić: “Zahvalna sam da moj uspjeh nije išao brzo i strelovito”


“Treba stati, udahnuti i uzeti vrijeme za sebe”

S obzirom na to da je u ovom poslu relativno nova, do sada nije imala puno stresa oko poslovnih obaveza. Kolege su joj često znale reći da je kraj godine razdoblje kada je najveća gužva i kada se najviše grize, no ona je krajem godine tek došla u firmu pa se tad tek privikavala na novu radnu okolinu, te se uhodavala u posao i u nova zaduženja.

„Svaki posao je stresan, pogotovo ako se vodi ta bitka s vremenom, ali u današnjem užurbanom vremenu treba znati stati, udahnuti i uzeti vrijeme za sebe”, priznala nam je ova stručnjakinja za sigurnosne tehnologije.

Zna kako uzeti predah

Barbara je priznala da je u današnjem užurbanom stilu života nekad teško uzeti vrijeme za sebe. Međutim, ona ima naviku, koju je stekla ranije, a to je da svaki dan nađe bar malo slobodnog vremena.

„Uvijek odvojim dio vremena u kojem ću odraditi trening ili u sklopu kojeg ću pripremiti nešto zdravije za jesti. Nekad ću možda otići u šetnju ako je lijepo vrijeme. Kako sam u kvartu kojem živim okružena šumom, nekad se prošećem po šumi, a nakon šetnje uvijek se mogu vratiti kući i odraditi još neke obaveze ako su mi ostale”, otkrila nam je Barbara.

Ipak, svoje obveze voli odraditi savjesno i na vrijeme, pa ako to znači ostati na poslu koji sat dulje od uobičajenog, s tim nema problema.

Jedina je žena u timu. Da, i?

Barbara je trenutno jedina žena u timu, no ovo joj nije strano s obzirom na to da je takva situacija bila i na fakultetu. Cijeli život je okružena muškarcima i može reći da se razlike ni ne osjete. Ovaj posao odabrala je zato što je sigurnost područje koje ju izuzetno zanima. Tako su joj se i završni i diplomski rad temeljili na istraživanju sigurnosnih prijetnji.

Kao sigurnosni analitičar stoji na prvoj crti obrane od sigurnosnih prijetnji, što svakako može biti stresno. Ipak, njezin posao je dinamičan i izazovan, a to je upravo ono što joj treba i što ju pokreće.

Prilikom zaposlenja nije ni razmišljala o tome hoće li imati kolegice ili hoće li se naći, kao što se i našla, u timu sa 7 drugih kolega.

“Nije da ne bih voljela još jednu kolegicu u timu, ali mogu reći da su me kolege prihvatile kao punopravnog člana, a svatko ima toliko znanja koja nesebično dijeli, da imam prilike toliko toga naučiti i na tome sam iznimno zahvalna. Na znanjima koje sam do sada stekla ne mislim stati, svakako imam plan educirati se i razvijati te napredovati dalje u svojoj karijeri. Sretna sam što sam našla posao koji me ispunjava i koji mi daje priliku neprestano se razvijati i usavršavati”, dodala je.

Foto: Barbara Meden privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -