4 načina na koje možete iskoristiti blagodati samoniklog bilja u vašem domu

Užurbana svakodnevica koja je postala ništa manje nego očekivana, ostavlja nam sve manje vremena za prirodu. Ipak, u svoj moderni život možemo ju unijeti na jednostavan način. Naime, dovoljno je početi od prostora u kojem najviše boravimo, a to su naši domovi i poslovni prostori.

Priroda daje potreban balans

Temom prirode u našim životima bavio se i nedavno održani festival samoniklog bilja u Kršanu, na kojem je izlaganje održala dizajnerica Svjetlana Duić Legčević iz Floressa designa.

„Prostor u kojem boravimo smatramo živim i u stalnoj je interakciji s nama. Boje, oblici, materijali i mirisi koje koristimo u prostoru utječu na nas jer naše tijelo percipira okolinu putem sva tri osjetila pa nas tako prostor čini opuštenima, razdražljivima, melankoličnima, pasivnima ili pak punima energije i životne radosti. Taj balans energija uvelike nam omogućava korištenje naših najvećih potencijala.“

Upravo ovakav koncept Svjetlana koristi kroz aranžmane, instalacije i scenografiju koja je bazirana na klasičnom dizajnu interijera te tehnikama i umijećem balansa energije u prostoru (feng shui), a sve to s naglaskom na cvjetni dizajn.

biljke u kući

„Kroz koncept mog dizajna klijent dobiva kompletnu priču, ne samo oku lijepu, nego onu koja  prepoznaje podsvijest“, ističe.

Evo nekoliko njenih prijedloga instalacija koje će na jednostavan način unijeti vaš prostor u balans!

1. Aranžman s ljekovitim biljem u kuhinji

S obzirom da nam hrana daje potrebnu energiju, važno ju je kvalitetno konzumirati. U prirodi oko nas možemo naći pregršt biljaka koje možemo koristiti u prehrani. Zato je za kuhinju idealan stalak s vazom u koji možete stavljati začinsko bilje, posaditi ga ili držati u vodi. Ako nemate prostora, možete ga objesiti na zid ili imati na stalku.

„U kuhinji imamo previše električnih aparata, odnosno previše elementa vatre koji nas može staviti u stanje razdraženosti i nervoze. Ova drvena daščica sa zelenim biljem zato će nas smirivati, odnosno uzemljavati prostor i služiti kao izolator između elementa vode i vatre čiji sukob često vidimo u kuhinjama.“

biljke u kući

2. Mini vrtovi za dnevni boravak

U prostorije s puno svjetla i dnevni boravak gdje provodimo najviše vremena tijekom dana dobro je postaviti mini vrtove. S obzirom da nas moderni život odvaja od prirode i jednostavno više nemamo vremena i energije otići prošetati, vrlo je važno održati kontakt s prirodom, makar i u zatvorenom prostoru.

„Briga za ovakve male vrtove smiruje nas, uzemljava i podiže energiju rasta, bistrinu uma te prestajemo biti raspršeni. Također, mnogi ga koriste za meditacije i smirenje.“

biljke u kući

Ono što su dodatne prednosti mini vrta su zabava, ali i lekcije koje pružaju i najmanjima.

„Uz brigu za vrt možemo razvijati dječji osjećaj odgovornosti, dijeljenja i brige za okolinu te razvijati njihovu kreativnost. Živi vrtovi predstavljaju rast i podižu nam životnu radost. Možete se poigrati njihovom izgradnjom upotrebljavajući razne materijale koje ste pronašli u prirodi, žive boje dekora i zdrave biljke.“

3. Aromaterapeutski aranžmani u spavaćoj sobi

Lavanda se često koristi zbog njene boje koja iscjeljuje i mirisa visokih frekvencija. Njen miris, osim što može podići vaš osobni CHI (energiju), što rezultira povećanjem pozitivne energije, isti učinak ima i na vaš prostor.

„CHI disbalans vodi k lošem zdravlju i smanjenju vaše životne energije. Lavanda je izrazito korisna ako osjećate da je balans energije prostora narušen jer njen miris djeluje smirujuće, pasivno i senzualno.“

Upravo zato ga se najviše koristi u spa prostorijama, kao i u kupaonici dok se opuštamo u toploj kupki. Lavanda je odličan izbor i za spavaću sobu jer nas njena purpurna boja i miris relaksiraju, razbistruju um te tako omogućavaju lakši san.

biljke u kući

Odaberite male aranžmane u spavaćoj sobi koji će se sastojati od staklene posudice punjene pijeskom u kojoj se nalazi drvena loptica na koju možete kapati eterična ulja. Dodajte i malu lučicu koja, osim što nam daje lijepi ambijent, pojačava intenzitet mirisa.

4. Vijenac godišnjih doba za vanjske prostore

Vijenac je još jedna jednostavna i dekorativna opcija gdje možete iskazati svoju kreativnost.

„Igrajte se bojama i slažite ih prateći kompasne smjerove te godišnja doba prepoznavajući boje i bilje koje bi odgovaralo“, savjetuje Svjetlana.

biljke za kuću

Započnite s lijeve strane u smjeru kazaljke na satu. Za početak odaberite zelenu boju koja predstavlja rast i uzlaznu energiju proljeća. Koristite ružmarin, lovor te grančice raznih zelenih grmova. Nakon toga prepoznajte tonove toplog ljeta i na vijenac postavite crveno-ljubičaste nijanse lavande, majčine dušice ili statice. Karakteristične jesenje zlatno-žute i smeđe nijanse dobro će predstaviti smilje ili gospina trava. Na zimskom kraju dolaze hladne boje poput svijetloplave ili srebrne koje možemo pronaći u različcima, kamilici ili listovima pelina.

Ako vam nedostaje određena boja, slobodno ju zamijenite ukrasima poput mašni ili školjaka i napravite vijenac na svoj način!

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više