Bismo li trebali prepustiti aplikacijama vođenje naših društvenih mreža?

Odluka o prepuštanju vođenja društvenih mreža nekom internetskom alatu ili aplikaciji ponekad može biti dvosjekli mač.

Je li zabrinutost oko korištenja ovih aplikacija opravdana?

Pitanja koja nam se tada javljaju mogu biti vezana uz nekolicinu stvari. Prvo, zanima nas imaju li automatski objavljeni postovi dovoljan doseg i uključenost korisnika. Zatim, može se postaviti pitanje kažnjavaju li društvene mreže takve aplikacije, a također razmišljamo jesu li one vrijedne novca koji u njih ulažemo.

Brian Peters s portala entrepreneur.com dao je odgovore na iznad postavljena pitanja. Rezultati istraživanja provedenog na 200 postova na 35 Facebook stranica govore kako objave postavljene od strane automatiziranih aplikacija ne utječu negativno na doseg objave i uključenost korisnika. Takve aplikacije su, među mnogim drugima, Buffer, Mention, CoSchedule ili Hootsuite.

Prikaz svih društvenih mreža u jednom sučelju

Kako smo pisali u jednom od prijašnjih postova, osnovne funkcije ovih aplikacija za upravljanje društvenim mrežama su prikaz vaših računa na društvenim mrežama u jednom sučelju, praktičnija objava postova nego na samim mrežama i analiza vaših aktivnosti na tim destinacijama. Svaki od ovih programa ima podršku za više od jednog profila i više od jedne društvene mreže (obavezni Facebook i Twitter, najčešće i LinkedIn), a u mnogima je od njih omogućena i suradnja članova tima (prilagođeno situacijama kad više osoba vodi jedan korisnički račun, primjerice u različitim smjenama).

Tempiranje objava putem takvih aplikacija također je jedna od klasičnih i omiljenih opcija, koja vaš rješava brige da ćete nešto propustiti objaviti u terminu koji ste ocijenili najboljim. Neke vam aplikacije nakon analize vaših postova i korisničkih komentara znaju i same ponuditi optimalan termin za objavu. Uz to nalazimo na mnogo sitnih i praktičnih funkcija, kao što je ona za kraćenje linkova (jer je na Twitteru ograničen broj znakova po postu).

Kvaliteta sadržaja kao ono što čini najveću razliku

Nedavno provedeno istraživanje spomenuto u Entrepreneurovom članku ide u korist svima koji koriste tzv. Third party aplikacije i razbija zabludu da su one neučinkovite ili da nam samo bespotrebno uzimaju novac. Razlike između nativnog objavljivanja postova i objavljivanja putem aplikacija su vrlo gotovo nezamjetne, stoga autori ovog teksta smatraju da ih je dobro uključiti u održavanje društvenih mreža, posebice ako njima upravlja više osoba ili ako nemate vremena svakodnevno ručno postavljati objave.

vođenje društvenih mreža

Ono što je najvažnije, dakle mnogo važnije od toga na koji način se postavljaju objave na društvenim mrežama, jest kvaliteta vašeg sadržaja. To je ono što čini razliku i što će imati veći doseg do ciljne skupine i veći angažman korisnika (komentari, oznake „sviđa mi se“, dijeljenje i ostali načini uključivanja). Kvaliteta sadržaja ima veći značaj i od tajminga i od učestalosti objavljivanja.

Stoga, uložite više vremena i truda u kreiranje originalnog, zanimljivog, informativnog, svježeg sadržaja i vidjet osjetit ćete veliku razliku u razvoju vaših društvenih mreža.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više