Kako biti utjecajni dok još nemate takvu poziciju?

Kako motivirati suradnike da obave posao, kada još nemate titulu koja bi vam donijela poštovanje? Bez obzira na titulu, postoje veoma vrijedne vještine pomoću kojih možete postati utjecajni. Trenerica za žensko vodstvo Jo Miller donosi 6 vrsta utjecaja koje možete iskoristiti.

Vrste utjecaja koje donose poštovanje

Položajni utjecaj

Položajni utjecaj je autoritet koji dolazi s poslovnom titulom i pozicijom. Riječ je o obliku utjecaja do kojeg se teško dolazi. Ljudi dugi niz godina stvaraju karijeru kako bi mogli utjecati na druge.

Stručni utjecaj

Ovaj je utjecaj povezan s pozadinom, iskustvom, kvalifikacijama i postignućima u karijeri. Trebate si postaviti pitanje znaju li vaše kolege i menadžeri koliko ste stručni? Umjesto da budete najbolje čuvana tajna u vašoj organizaciji, pronađite odgovarajuće i djelotvorne načine za promicanje svojih uspjeha. Na taj ćete način povećati svoj stručni utjecaj.

Utjecaj resursa

Utjecaj koji vam pomaže da privučete i aktivirate sredstva za obavljanje poslova. Važno je dobro upravljati resursima, nikako nemojte odbijati dodatne resurse koji vam mogu pomoći u obavljanju poslova i ili štedjeti na njima. Pregovarajte za resurse koji su vam potrebni, dobro ih iskoristite pa će vam u budućnosti povjeriti upravljanje i s većim resursima.

Informacijski utjecaj

Budite uključeni u sve što se događa u organizaciji. Informirajte se o promjenama, planovima, novim projektima, reorganizaciji, dodjeli resursa ili proračunima prije nego postanu službeni. Na taj ćete način brže donositi poslovne odluke, a s vremenom će se drugi moći osloniti na vašu sposobnost donošenja odluka. Tada ćete imati svoj informacijski utjecaj.

Izravni utjecaj

Veoma je važno biti čvrst, pošten i profesionalan. Lideri i roditelji imaju mnogo toga zajedničkog. Jednako kao i roditelj koji će reagirati kad dijete dovodi u opasnost sebe ili druge, tako će i lider koristiti svoj izravan utjecaj i pokušati razgovarati sa svojim zaposlenikom. Pa makar to bio i razgovor o ljubavnim problemima. Najbolji lideri to rade na način koji je pravedan, izravan i povjerljiv, te djeluju više kao mentori nego gazde. Koristeći svoj izravan utjecaj, mogu značajno utjecati na nečiju karijeru, zbog čega ih zaposlenici jako poštuju.

Utjecaj poslovnih odnosa

Utjecaj koji raste izgradnjom dobrih poslovnih odnosa sa svima s kojima surađujete. Dobri poslovni odnosi važni su za svaku organizaciju, jer tim koji uspješno surađuje može puno više postići od uspješnog pojedinca.
Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više