Bivša izvršna direktorica CBS Entertainmenta Nina Tassler napisala knjigu za majke o odgoju kćeri

Odnos između mame i  kćeri je veoma poseban, ali i složen, on oblikuje karakter kćeri.

U različitim kulturama postoje različiti pristupi u odgoju djevojčica. Upravo o toj razlici između odgoja kineskih djevojčica i djevojčica rođenih na Zapadu pisala je Amy Chua u knjizi „Majka uspjeha: Kako sam odgojila pobjednike“.

Kineski odgoj jakim radnim navikama i vještinama

Chua je Amerikanka kineskog podrijetla koja je svoju djecu nastojala odgojiti na način kako je i sama odgojena – jakim radnim navikama i vještinama, uključujući prijetnje, urlanja i nasrtaje – kako bi postigle vrhunske rezultate i postale savršene. Za razliku od Kineza koji smatraju kako je takav „željezni“ odgoj najbolji način da djecu pripreme za budućnost, roditelji sa Zapada više poštuju dječju individualnost i podupiru ih u stvarima koje vole.

Majčina uloga u odgoju kćeri

Drugačiji pristup od Chua ima bivša izvršna direktorica CBS Entertainmenta Nina Tassler koja smatra da kćer možeš najbolje pripremiti za život dajući joj upravo životne savjete.  Tassler je svojoj  knjizi “Što sam rekla svojoj kćeri” pisala o važnosti majčine uloge u odgoju kćeri.

Inspiracija za knjigu bila joj je 13-godišnja kćer, a u knjigu je skupila i savjete snažnih i raznolikih skupina žena – američku političarku i diplomatkinju  Madeleine Albright, sutkinju Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, bivšu suprugu američkog predsjednika Georgea W. Busha Lauru Bush, poznatu američku glumicu Brooke Shields, nogometašicu Miu Hamm.

Jedan od savjeta iz knjige je da uključite kćer u svoj život. U intervjuu za CBS This Morning Tassler je kazala kako je nevažno radi li se o mami nogometašici, mami koja radi ili mami koja je kod kuće:

„Zapravo, sve smo mi samo majke.  Ujedinjene u nastojanju da damo najbolje moguće savjete našim kćerima za budućnost i da imaju slobodu izbora, da su ravnopravne u društvu“

Upravo se i ravnopravnosti u društvu dotaknula u svojoj knjizi – savjet sutkinje Ruth Bader Ginsburg je važnost da djeca vide kako oba roditelja dijele iste obiteljske odgovornosti te kako je važno naučiti djecu da muškarci nisu bolji od žena (primjerice u vožnji) ili obrnuto (u kućanststvu) već da su različiti, ali jednaki.

Foto: Flickr/Jason W

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...