Bizmeet – nova društvena mreža za poslovnjake je ženski startup

Ida Pandur, mlada specijalistica za digitalni marketing, došla je na zanimljivu ideju ‒ za internetsku društvenu mrežu namijenjenu poslovnim ljudima koji puno putuju, svojevrsnu kombinaciju LinkedIna i Foursquarea.

Bizmeet kombinacija LinkedIna-a i Forsquarea

Mrežu je nazvala Bizmeet.me, pa okupila suradnike i krenula u razvoj projekta. Na pozornost javnosti nisu dugo čekali. Na IdeaPitchu, hrvatskom natjecanju startupa, Bizmeet osvojio je mjesto u programu hub:raum Krakow WARP, koji je organizirao Deutsche Telekom za razvoj 15 startupa iz Srednje i Istočne Europe. Tamo nisu prošli  dalje, tj. osigurali financiranje svog projekta, ali su stekli mnoga korisna iskustva i poznanstva. Bizmeet.me trebao bi uskoro biti otvoren za prve korisnike, a Ida paralelno radi na još jednom projektu. Detalje nam je sama ispričala.

Odakle ideja za Bizmeet?

Bila sam s prijateljima na piću i pričali smo kako poboljšati iskustvo turista u Zagrebu. Nakon toga kako poboljšati iskustvo putovanja, pa poslovnih putovanja i konferencija. Sinulo mi je kako je čest problem ‒ ako zbog posla putujemo sami ‒ kvalitetno upotpuniti vrijeme i pritom upoznati zanimljive profesionalce, na aerodromu, konferencijama itd.

Na koji način funkcionira Bizmeet.me, kako se ostvaruju kontakti?

Funkcionira tako da unutar svog profila možeš pretraživati ljude upisujući njihovo ime, skillse, lokaciju ili određeni tag (npr. ime eventa). Ne ovisiš o GPS-u da bi mogao kontaktirati druge ljude, nego pomoću searcha svoj sastanak možeš dogovoriti već danas iz Zagreba ako za dva tjedna putuješ u London. S obzirom na to da je mobile app, dodavat ćemo i GPS funkcionalnosti, ali za prvu verziju idemo van s funkcionalnosti Search and connect. Ako si u Londonu, bit će ti preporučene osobe iz Londona koje su match tvojim skillsima kako bi ih i tamo mogla kontaktirati. Na neki način, radimo hibrid LinkedIna i Foursquarea jer vidimo da to ljudima nedostaje.

Kome je sve Bizmeet.me namijenjen? Čime se razlikuje od ostalih društvenih mreža?

Namijenjen je poslovnim korisnicima koji su otvoreni za širenje svog networka i koji žele upoznati nove ljude i otvoriti nove poslovne mogućnosti, bilo da se radi o putovanju u drugu državu, odlasku na konferenciju, čekanju na aerodromu ili upoznavanju drugih profesionalaca unutar svog grada. Razlika je u tome što je ovo mreža onihkoji su otvoreni za direktni networking uživo, pa nije spamerski ako vam se netko nepoznat javi. S druge strane, niste ovisni o tome da morate biti na nekoj lokaciji da biste se odatle javili ljudima – kontakt možete ostvariti i puno ranije, te dogovoriti sastanke bez dugih pretraga po webovima i hladnih mailova.

Za koje platforme razvijate Bizmeet.me?

Bit će razvijeno za sve platforme: iOS, Android, pa i Windows. Mobilni web naravno. Cilj nam je biti dostupnima svugdje gdje su naši korisnici. Krenut ćemo s mobile webom, pa onda iOS, Android pa Windows ‒ takav je trenutno plan.

bizmeet.me

Tko sve sudjeluje u projektu? Kako ste birali svoje suradnike?

Ja sam došla na ideju, a onda sam dobila izvrsnu preporuku od svog advisora na projektu, Ivana Brezaka Brkana, koji mi je preporučio Darija Krznara za dizajn. Dario i ja smo sjeli, prošli ideju i koncept i dogovorili da je to to i da idemo skupa graditi Bizmeet. Uskoro nam se po njegovoj preporuci pridružio Zoran Lorković, s kim Dario radi godinama, te nam je Zoki preuzeo cijeli tehnički dio projekta. Dario Krznar je naš dizajner i kreativni direktor, Zoran Lorković je CTO i brine se za tehničku stranu projekta, a ja vodim poslovni razvoj i marketing cijele priče.

Kako je tekao razvoj projekta?

Trebalo nam je neko vrijeme da razradimo koncept jer smo htjeli korisnicima ponuditi nešto što je jednostavno, korisno, a ujedno i jako lijepo. Testirali smo rješenja na samim korisnicima kako bismo dobili vrijedne inpute i prije samog razvojnog dijela, što nam se pokazalo jako pametnim potezom jer smo dobili super povratne informacije.

Tko su korisnici na kojima ste testirali rješenje?

Poslovni korisnici koje smo proveli kroz mockup aplikacije. Do sada smo pričali i pokazali app preko 100 ljudi, a preko 400 ih je već zatražio early invite na našoj stranici bizmeet.me.

Koliko ste dosad vremena i novaca uložili u Bizmeet.me?

U vremenu svih nas oko 100 tisuća kuna.

Kako se dalje planirate financirati?

Cilj nam je naći partnera investitora s kojim bismo zajedno mogli graditi proizvod i probijati ga na globalno tržište. U tom smislu nije nam bitan samo novac, koliko veze i potencijalan doseg prema korisnicima koji su osnova našeg servisa.

U kojoj je Bizmeet.me fazi?

Backend je u razvoju. Postoje određeni moduli koji su fiksni jer su osnova koncepta i to se razvija već dva tjedna. Redefinirali smo koncept da bude korisnicima još zanimljiviji i korisniji od samog starta, na čemu smo radili tijekom cijelog programa hub:raum WARP u Krakowu. Sad nam ostaje front end screenova po novom konceptu i ostatak back enda. Očekujemo da ćemo biti vani za korisnike koji su se registrirali za rane pozivnice u idućih mjesec dana.

bizmeet.me

Što ste naučili u Krakowu? Koji vam je dio programa bio najkorisniji?

Naučili smo kako funkcionira svijet startupa, od početnog koncepta preko razvoja korisničkog iskustva pa sve do toga kako se razgovara s investitorima i rješavaju legalne komponente razvoja prema korisnicima. Tih deset dana bilo nam je izrazito korisno i još uvijek ne mogu vjerovati da smo dobili priliku sudjelovati na nečem takvom. Najviše smo, mislim da mogu reći, napredovali u definiranju business modela i cijele priče s investitorima ‒ kako, koga i zašto. Predavanja su nam držali stručnjaci iz DT-a, osobe iz venture capital fondova, oko legalne perspektive cijele priče pomagala nam je odvjetnica sa Stanforda itd. Bilo je to izuzetno korisno iskustvo i zbog kontakata po cijeloj Europi, to nam je neprocjenjivo.

Trenutno osnivate i svoju agenciju. Kakav je to osjećaj? Na što moraju biti spremni oni koji se danas za to odluče?

Jako je uzbudljivo, pogotovo jer pokrećem i agenciju i Bizmeet.me kao proizvodni startup. Svaki dan je novi izazov. Procedura je komplicirana i traje nekoliko tjedana. Uvjeti nisu idealni. Treba imati neki početni kapital i biti spreman na borbu s birokracijom. Naoružajte se strpljenjem i odlučnošću. Jer ako imate neki cilj, onda vam nitko ne bi trebao stati na put, pa čak ni država. Nije nemoguće, samo je malo teže.

Moja agencija ulazi u joint venture s jednom poznatom agencijom, što ćemo uskoro i službeno objaviti. Želja nam je ponuditi najbolja moguća 360 rješenja integracije online i tradicionalnog marketinga u potpuno iskustvo za korisnike. Već sam krenula u neke projekte s klijentima što se tiče agencije te smo u fazi jakog razvoja Bizmeeta. Sve u svemu, jako je dinamično, jako je zahtjevno, ali podrška okoline koju imam daje mi dodatnu motivaciju za ići naprijed i napraviti nešto na što ću biti jako ponosna.

Foto: Pixell, Bizmeet.me

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...