Blaženka Mičević visoku poziciju u javnom sektoru zamijenila poduzetništvom i preporodila se

Entuzijastičnu poduzetnicu, majku i doktoricu znanosti kao što je Blaženka Mičević ne susreće se često. Iako je imala odličan posao u državnoj instituciji i poziciju o kojoj mnogi sanjaju, shvatila je da to nije ono u čemu želi provesti život. Žudila je za slobodom i osjećajem veselja odlaska na radno mjesto na kojem će moći pokazati sve što zna.

Uz suprugovu bezrezervnu podršku napravila je veliki rez u svojoj karijeri i danas živi život o kojem je godinama sanjala te vodi svoju tvrtku Agrodet.

Slučajan put u područje geodezije

Iako danas više svoj život ne može zamisliti bez geodezije, priznaje da to nije bio njezin prvi izbor.

“Geodezija se dogodila slučajno, ali pokazala se kao jedna od najboljih odluka u mome životu. Nakon dvije godine studiranja na PMF-u, shvatila sam da to nije za mene i krenula sam studirati svoju drugu ljubav, a to je građevina. Kada sam se došla upisati na Građevinski fakultet, uhvatila me panika i pobjegla sam na geodeziju jer je navodno bila lakša, mada tada zapravo nisam znala ništa o njoj”, prisjeća se Blaženka.

No, upravo joj je takva promjena planova omogućila da svega nekoliko dana nakon stjecanja diplome nađe posao u struci u jednoj privatnoj tvrtki. Počela je kao pripravnica i postepeno napredovala do dobivanja svog ovlaštenja inženjera geodezije, a kako se htjela konstantno razvijati i raditi na sebi, upisala je i magistarski studij koji je kasnije uspješno kombinirala s majčinstvom.

Nakon nekoliko godina rada za druge u privatnom sektoru, prešla je u državnu službu i to u katastarski ured Slavonski Brod, što pamti kao jedno od svojih najdražih radnih iskustava. S obzirom na uloženi trud i rezultate koji su to i potvrđivali, postala je zamjenica ravnatelja geodetske uprave pod kojom su svih katastarski uredi u cijeloj Hrvatskoj, a to joj je pružilo neprocjenjivo znanje o upravljaju velikim sustavima te o mogućnostima, ali i nemogućnostima mijenjanja istih.

Dvije godine kasnije uspela se za još nekoliko stepenica u svojoj karijeri i postala ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište, a u isto vrijeme je i doktorirala iz područja upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Nezadovoljstvo stanjem u državnim institucijama

Činilo se kao da ima sve. Siguran posao, dobru plaću i izvanrednu poziciju u svojoj karijeri. Međutim, sve je više počela razmišljati o tome da se projekti važni za gospodarski razvoj zemlje mogu i moraju početi rješavati drugačije.

“Osjećala sam da može i drugačije, da ne mora sve uvijek biti komplicirano i da strateški važni projekti ne mogu biti projekti jednog mandatnog razdoblja jedne političke stranke. Zemljišna politika osnova je razvoja svake napredne zemlje, temelji se na struci i znanosti i mora biti njen prioritet. Kada sam shvatila da se to u tom smjeru ne razvija, odluku je bilo puno lakše donijeti. Znala sam da svojim znanjem i iskustvom, željom za radom i ljubavi prema novim izazovima mogu ponuditi puno više u privatnom sektoru”, iskrena je Blaženka.

Odluku je donijela nakon dugog vijećanja sa suprugom i vaganja obje strane, no nikada nije požalila.

“Morali smo biti realni i sagledati sve mogućnosti. Ipak sam davala otkaz u javnoj službi, odlazila s visoke pozicije i sigurne plaće. Osim toga, imamo dvoje djece i živimo u podstanarskom stanu. Suprug u to vrijeme nije radio i zajedno smo ulazili u ovaj posao. No kada smo donijeli odluku, otkaz sam predala ministru sljedeće jutro i presretna izašla iz njegovog ureda. Taj osjećaj sreće koji me preplavio poništio je sav strah koji sam do tada imala”, govori nam Blaženka.

Agrodet za savjete upravljanja zemljištem

Tako su ona i suprug krenuli u vlastiti posao i osnovali Agrodet, agenciju koja danas pruža usluge savjetovanja u području poljoprivredne i zemljišne politike, savjetovanja u području komasacije, okrupnjavanja i rješavanja imovinsko-pravniha odnosa, izrade strateškog plana upravljanja poljoprivrednim zemljištem, geodetske i tehničke usluge, usluge obrade i analize podataka, geomarketinga, praćenja investicijskih projekata u poljoprivredi, izrade analiza zatečenog stanja u poljoprivrednom sektoru za JLS i izrade strategija razvoja poljoprivredne proizvodnje za JLS.

Prvih nekoliko mjeseci bilo je vrlo izazovno za nove poduzetnike, a kako kaže sama Blaženka, bila joj je novost kako joj je uvijek nedostajao još jedan papir za određenu prijavu ili projekt jer je bila navikla na nešto potpuno drugačije tijekom svog rada u javnom i državnom sektoru.

No, istodobno je uživala u svakom novom danu opremanja ureda, predstavljanja usluga, profiliranju klijenata i isplati prvih plaća. Dakako, svakodnevne male prepreke uvijek su bile dio priče, ali ni ona ni suprug nisu dali da ih to obeshrabri, već su ih gledali kao poticaj za nova učenja.

Njihova okolina nije dijelila isto oduševljenje.

“Nikome nije bilo jasno zašto se upuštamo u to jer to, naravno, nitko ‘normalan’ u našoj zemlji ne radi. Ali i suprugovi i moji roditelji su nas podržali u toj odluci. Moja mama je ipak potiho plakala danima jer se bojala da nećemo imati od čega živjeti, što mi je tek nedavno priznala. Sada im je drago što smo tako odlučili jer vide koliko uživamo u onome što radimo”, s osmijehom nam govori Blaženka.

Sami razvijaju geoinformacijske sustave

Danas je Agrodet daleko ispred svoje konkurencije, a ono što ih izdvaja na tržištu jest korištenje geoinformacijskih sustava koje sami razvijaju i koji pomažu klijentima da vizualiziraju svoj konačni projekt.

“Pomažemo našim klijentima da od šume vide drvo i izoštre svoj vidno polje. I to na način da za njih sistematiziramo, obrađujemo i analiziramo njihove podatke o stanju u prostoru (poljoprivredna, građevinska i šumska zemljišta, nekretnine, prostorne planove, ceste i dr.) Na temelju tih slikovitih podataka, općine i gradove savjetujemo u kojem se smjeru trebaju razvijati, dok privatne investitore savjetujemo kako mogu pratiti, poboljšati i promovirati svoje poslovanje”, pojašnjava Blaženka.

Kako dodaje, kod tih usluga inovativnost je u brzini i modeliranju prostornih podataka koji se nalaze u geoinformacijskom sustavu i na temelju kojih vrlo brzo klijenti dobiju informaciju koja ih zanima.

“U vrlo krakom roku možemo klijentu dati informaciju gdje se nalazi zemljište od npr. 50000 m2 koje se nalazi dijelom u građevinskoj zoni, dijelom je poljoprivredno zemljište, koje je pogodno za izgradnju manjeg hotela, klinike i sadnju lavande i to u Istri jer investitor želi ulagati u zdravstveni turizam. Općinama u vrlo kratkom roku dajemo informaciju koliko kojeg zemljišta imaju i kako ga najbolje staviti u funkciju ili riješiti imovinsko pravne odnose kako bi bilo spremno za investiciju”, govori Blaženka.

Razgovorima i istraživanjima do idealnog rješenja

Za privatne klijente također nude i uslugu po principu “ključ u ruke” pa projekte razvijaju od njihovog samog početka, odnosno od brzog pronalaska lokacije metodama prostornih analiza, geodetskih usluga, usluga rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, pisanja poslovnog i financijskog plana, prijave na EU fondove ili druge izvore financiranja, komuniciranja s nadležnim institucijama i slično, a sve putem već spomenutih geoinformacijskih sustava koje sami razvijaju.

Pritom im je najvažnije da bilo s jedinicama lokalne samouprave, domaćim i stranim investitorima ili pak poljoprivrednicima i poduzetnicima u poljoprivrednom sektoru putem razgovora točno definiraju njihov problem kako bi pronašli najbolje rješenje.

Zato im je potrebna nadogradnja opreme kojom trenutno raspolažu kako bi još više unaprijedili svoje usluge. Upravo čekaju rezultate natječaja za HBOR-ov kredit za žene poduzetnice kako bi uložili u kupovinu bespilotne letjelice, terenskog vozila, računala, plotera i programa kojim trebaju unaprijediti svoje poslovanje i ponuditi novu inovativnu uslugu na tržištu.

Smiraj i sreća u poduzetništvu

Blaženkine radne obaveze razlikuju se od dana do dana, ovisno o tome ide li na poslovni put ili ne, o broju sastanaka predviđenih za taj dan, nastavnim i izvannastavnim obavezama njezine djece i slično, no kako sama kaže, iako ima hrpu radnih zadataka, u poduzetništvu se preporodila.

“Državni i javni sektor ima veliki problem odlaska stručnog kadra iz tih sektora. Ne smatram da je najveći problem javnog sektora njegova veličina, već njegova neučinkovitost i na rješavanje tog problema treba staviti najveći fokus. Ujedno nisu isti uvjeti napredovanja za žene i muškarce i mislim da je potrebno o tome što više javno govoriti. Mislim da sam u potpunosti prodisala otkada sam poduzetnica jer sam ranije stalno osjećala da nešto nedostaje i to me činilo nervoznom. Sada sam sretna i zadovoljna”, zaključuje Blaženka Mičević.

Uz doktorsku disertaciju koju je uz djecu, obiteljske obaveze i sve moguće prepreke u samoj njezinoj izradi obranila u svibnju prošle godine, najponosnija je upravo na to što je smogla hrabrosti napraviti prvi korak prema potpunoj slobodi uživanja u poslu i otvoriti svoju tvrtku. U svemu tome suprug joj je bio najveći poticaj i podrška.

Zajedno planiraju uživati svaki dan u svome poslu, raditi na stjecanju novih znanja i vještina, kao i na razvoju svojih usluga i proizvoda te, u konačnici,  pričati svoju priču i izvan granica Hrvatske.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -