Muči li vas bol u leđima? Evo kako si pomoći

Ljudski organizam stvoren je za kretanje, a od posljedica sjedilačkog načina života poput bolova u leđima ili vratu pati sve veći broj ljudi.  

Oslabljena muskulatura glavni je uzrok krivog držanja, ali i bolova u leđima. Neaktivan stil života dodatno oslabljuje mišiće, te narušava njihovu funkciju. Kada su prisutni kronični bolovi, neophodan je fizioterapijski pristup. U našoj ustanovi Neuro Ortho Physio detaljnim pregledom fizioterapeut radi procjenu stanja i utvrđuje ozbiljnost situacije. 

Bol u leđima posljedica je nedovoljnog kretanja


U većini slučajeva nekretanje uzrokuje lošu cirkulaciju, slabost u mišićima, krutost i nefleksibilnost kralježnice, a učinkovito i pozitivno djelovanje za navedene simptome ima znanstveno dokazana MAITLAND manualna terapija.

U pitanju je manualni tretman koji izvode isključivo specijalizirani fizioterapeuti. Pažljivim pokretima fizioterapeut mobilizira kralješke, tretira mišiće i živce te na taj način olakšava stanje oslobađajući od boli. Terapija je vrlo ugodna i nimalo agresivna. Manualna terapija je idealan način održavanja za osobe koje su vremenski ograničene dolaziti na kontinuirane terapijske postupke.

Osim same terapije pod nadzorom ste fizioterapeuta i dobivate preporuku za ciljane vježbe kod kuće ili na poslu. Manualnu terapiju preporučamo jednom mjesečno u svrhu preveniranja bolnih stanja.


Pročitajte više: Fizioterapeut otkriva zašto je važna prevencija bolova u kralježnici


Istezanje za opuštanje tijela


Kratkim svakodnevnim vježbanjem znatno možemo utjecati na bolove u vratu i leđima. Tek 10 minutno jutarnje istezanje djeluje opuštajuće na cijeli organizam. 

Razgibavanjem vratnih mišića osloboditi ćete se napetosti u stražnjem dijelu vrata i pojačati pokretljivost. Laganim pokretima istegnite vrat na lijevu i desnu stranu. Nakon toga gurajte glavu naprijed prema vratu (bradu u grlo). Ponovite 3 puta po 10 ponavljanja. 

Jedna od najjedostavnijih vježbi istezanja je dodirivanje tla dlanovima iz stojećeg položaja. Laganim zagrijavanjem, podignite obje ruke u zrak i zatim lagano prema tlu, ponoviti laganim pokretima 5 puta i zatim se zadržati 15 sekundi sa dlanovima prema tlu.

Kod višesatnog sjedenja, često imamo potrebu protegnuti gluteusni mišić. Lezite na leđa na čvrstu podlogu. Savijte noge u koljenu i prekrižite ih, lijevu nogu prebacite preko desnog bedra lagano rukama povlačite desno bedro prema sebi i obrnuto. Zadržati se u položaju istezanja 15 sekundi, i svaku stranu ponoviti 3 puta.


Pročitajte više: Kako se riješiti bolova u leđima?


Svakodnevno kretanje za zdravlje


Ključna stvar je osvijestiti važnost kretanja. Brza šetnja ili bicikliranje u trajanju 45-60min dnevno također su jednostavna opcija, a njihov učinak je odličan.

Kod zahtjevnijih stanja poput hernije diska ili išijasa, klijente upućujemo na individualne terapijske programe pod nadzorom fizioterapeuta i kineziologa. Programi uključuju razne metode rehabilitiranja poput MAITLAND manualne terapije, suvremene INDIBA tecar terapije za protuupalno i regenerativno djelovanje te jedinstvenu aktivnu rehabilitaciju na DAVID aparatima koja je trenutno u Hrvatskoj dostupna isključivo u našem centru.

DAVID sistem uključuje vježbanje na 6 zasebnih aparata, a svakom pacijentu uvodnom dijagnostikom određujemo individualni program vježbanja. 
Vježbanje je maksimalno kontrolirano, ciljano i dozirano u skladu sa stanjem i potrebama klijenta. Digitalni DAVID sistem omogućuje nam temeljito praćenje napretka od samog početka rehabilitacije do završnog testiranja.

Trajanje ovakvog tipa rehabilitacije je 4-12 tjedana ovisno o ozbiljnosti slučaja. Nakon odrađene rehabilitacije neophodna je prevencija poput povremene manualne terapije, vježbanja pod nadzorom u specijaliziranim ustanovama ili preporučene vježbe kod kuće sa pojačanim kretanjem u slobodno vrijeme.

Članice Women in Adria ostvaruju 25% popusta na DAVID rehabilitacijski program i 15% popusta za druge usluge Neuro Ortho Physio.

Tekst pripremila: Jelena Dvorski Klasić, Ustanova za fizikalnu terapiju Neuro Ortho Physio

Foto: Canva/Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -