Na Jadranu ponuda smještaja sve veća, a gostiju je sve manje

Ljetna destinacija je odabrana, no što je sa smještajem? Pretpostavljam da smo sve upoznate s prednostima, ali i pokojim manama „bookinga“.

Booking služi kao pomoć u beskonačnoj potrazi za smještajem. Pomaže nam da vidimo slike apartmana, komentare gostiju, što sve nudi apartman te ono možda najbitnije – određivanje budžeta. Jednostavnost komunikacije s iznajmljivačem olakšava nam cijelu potragu oko savršenog apartmana za dugo očekivani godišnji odmor.

No, kakvu percepciju iznajmljivači imaju prema „bookingu“?

Ponuda premašuje potražnju apartmana

Da će sezona biti neizvjesna primijećeno je već u siječnju – mjesecu kada se popunjavaju kalendari za kuće za odmor s bazenima. Ukupno je više rezervacija, ali gledajući svaki objekt pojedinačno primjetne su razlike u poslovanju.

„Kod nas se dogodila situacija da su kuće koje se uspješno iznajmljuju treću ili četvrtu godinu ostale na pola popunjene. Dok su se nove kuće s lakoćom popunile. Razloga je puno. Ono što slušamo na televiziji i u medijima da je ponuda premašila potražnju ovog puta je točna“, ističe Ankica Ćaleta, vlasnica agencije za iznajmljivanje vila My Luxoria.

Povećanje broja novih smještaja

Krajem 2018. godine na tržište je izašao jako veliki broj kuća za odmor s bazenima i luksuznim vilama. Vlasnici tih vila, mahom početnici u iznajmljivanju, izašli su na tržište s malim cijenama u odnosu na postojeće kuće. To je dovelo do njihove popunjenosti, ali isto tako do nepopunjenosti kuća koje su duže vremena na tržištu. Nadalje, za ovu godinu smanjen je interes gostiju za Hrvatskom kao destinacijom što je isto tako razlog slabije popunjenosti. U ovo doba prošle godine, već bi se sve manje više popunilo i upiti bi, barem oni ozbiljniji prestali već u svibnju, uz izuzetak last minute upita kojih ima svake godine, no situacija ove godine je poprilično šarolika.

“Sezona rezervacija je dosta produžena u smislu da i dalje dobivamo upite i rezervacije za ovo ljeto obzirom da je u većini vila ostalo slobodnih termina, što nije bio slučaj prošlih godina“,  kaže Zdravka Wieser direktorica Private villas of Croatia.

Slaba educiranost iznajmljivača

Ovo je još jedan problem koji prati sve iznajmljivače. „Tu se misli na vlasnike koji prvi put ulaze u takav posao i/ili se prvi put susreću s turizmom. Njihova strategija određivanja cijena često ne prati savjete agencije ili drugih stručnjaka. Ako želimo veći uspjeh u budućnosti moramo biti fleksibilniji, razmjenjivati informacije otvoreno i podignuti razinu domaćinstva na veći nivo“, zaključuje Ankica.

Isto tako trebali bi se više okrenuti prema gostima i osluškivati njihove želje, a ponekad i savjete za unaprjeđenje ponude, te raditi na “dodanoj vrijednosti” zbog koje će nas gosti prepoznati i vraćati se.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -