Jesu li borilačke vještine nova metoda jačanja samopouzdanja u poslovnom svijetu?

Borilačke vještine postoje stoljećima ako ne i tisućljećima, no obično su bile rezervirane za muškarce. Posljednjih desetljeća sve više žena im se okreće, a često ističu da se zbog toga osjećaju snažnije, sigurnije, samopouzdanije i učinkovitije na poslu.

Zašto odabrati borilačke vještine?

Dobrotvorna organizacija Pink Belt Project nedavno je provela istraživanje na više od 400 žena koje se bave borilačkim vještinama diljem Australije i rezultati su zaista sjajni.

95 posto ispitanica u anketi izjavilo je da su doživjele poboljšanja u svom mentalnom zdravlju, kao i poboljšanje samopouzdanja kao rezultat bavljenja borilačkim vještinama.

93 posto izjavilo je da je doživjelo umjereno ili visoko poboljšanje osjećaja sigurnosti, dok je 78 posto žena reklo da vjeruje da će im njihov trening borilačkih vještina pomoći u zaštiti ako dođe do fizičkog obračuna. To nam je potvrdila i naša članica Sanja Roginić koja se Kickoboxingom bavila šest godina, a nažalost morala je svoje borilačke vještine i iskoristiti.

“2007. godine sam pretukla provalnika i u jednom sam izlasku nokautirala frajera.”

Zbog operacije koljena Sanja je morala prestati s treninzima, ali iz više razloga preporučuje drugim karijeristicama i poduzetnicama da odaberu borilačke vještine kao oblik treninga. “Takvi treninzi te nauče ustrajnosti, snazi volje, ali i kako rušiti barijere kad zaista nemaš snage. Iako sam se prestala baviti kickboxingom ostao je taj neki ‘guard’ u mojoj osobnosti i to ljudi primjećuju.”

Borilačke vještine odabrala je i arhitektica Romana Lasan koja je nanizala velike uspjehe. “To mi je jako pomoglo u samopouzdanju posebno jer sam se natjecala i bila državna prvakinja u boksu, reprezentativka i što sam sudjelovala na svjetskom prvenstvu u Kini. Prestala sam s natjecanjima zbog obujma posla jer je teško oboje držati na visokom nivou.”

Isto tako i Romana smatra da borilačke vještine na poseban način utječu na ljudski mindset. “Sport, a posebno borilački, jako utječe na razvoj discipline, radnih navika i na dobro organiziran život općenito. Kroz ranije periode nisam bila sportski tip, ali sam jako zavoljela borilačke sportove jer prikazuju iskonsku borbu i zahtijevaju jako puno od čovjeka, no toliko i daju.”

borilačke vještine
Romana Lasan

Koji su još benefiti borilačkih vještina?

Većina žena koje su se odazvale anketi također su rekle da su se pokazale napredak na poslu u vidu koncentracije i poboljšanja voditeljskih vještina.

Kristy Hitchens, osnivačica Pink Belt Australia, rekla je da studija potvrđuje rad dobrotvorne organizacije koja nudi stipendije za borilačke vještine preživjelima obiteljskog zlostavljanja i seksualnog napada.

“Postoje dokazi koji pokazuju kako žene obučene u samoobrani i / ili borilačkim vještinama imaju poboljšanu sposobnost prepoznavanja nasilnog ili prijetećeg ponašanja te će također s povjerenjem izraziti svoje granice”, rekla je Hitchens za Women’s Agenda.

Sanja Roginić smatra da je važno znati samoobranu. “Osnovna stvar koju bi svaka poduzetnica zbog sebe trebala savladati i tome učiti svoju djecu, posebnu žensku, je fizička samoobrana. Život je pun nepredvidljivih situacija. Iz samog osjećaja “sigurnosti i spremnosti” dolazi i samopouzdanje. Samopouzdanje je čvrsti temelj na kojem čovjek, cijeneći sebe, bez straha donosi odluke. Ima jedna dobra izreka ‘Bolje je biti ratnik u vrtu, nego vrtlar u ratu'”, istaknula je Sanja.

Hitchens također kaže da postoje neke zastarjele ideje o sportu, posebno da on potiče nasilje, umjesto da ga sprječava. Također želi vidjeti kako se borilačke vještine odmiču od sporta kojim dominiraju muškarci.

“40 posto ispitanica u mojoj anketi izjavilo je da imaju samo muške instruktore. Dok je samo 10 posto imalo samo ženske instruktorice”, objašnjava ona. “Najčešći zabilježeni prijedlog za poboljšanje njihovog borilačkog iskustva bio je sudjelovanje većeg broja žena.”

Hitchens bi potaknula žene svih dobnih skupina da pruže priliku borilačkim vještinama, čak i ako se osjećaju neodlučno. “Mnoge žene osjećaju se neodlučno baviti se fizičkim aktivnostima kojima udaraju nogama jer to jednostavno nije nešto što su ikad prije radile”, rekla je.

“Možda se osjećate izvan zone komfora, ali vjerujte iskustvu svih žena širom Australije koje su pridonijele ovom istraživanju”, rekla je.

Romana preporučuje svim ženama koje grade biznis da se upute na treninge borilačkih vještina. “Upravo taj trenutak gdje je sve samo u tvojim rukama i nogama te koliko si ulagao na treningu će se pokazati u mečevima. Individualnost koja je potrebna u poduzetništvu može dosta razviti na takvom treningu.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -