Božićni džemper-od predmeta izrugivanja do unosne poslovne ideje

Oku neugodni šareni džemper s klasičnim božićnim motivima nekada je predstavljao samo najnepoželjniji poklon daljnje rođakinje osamdesetogodišnjakinje. Tada biste ga morali obući i prošetati zamišljenom pistom uz oduševljeni pljesak prisutnih. I bilo bi vam jasno, rugaju vam se.

Kako vas ružni božićni džemper može učiniti uspješnom?

Poznata vam je ta scena iz božićnih filmova, zar ne? No tako je sve počelo. Bili su to počeci sjajne poslovne lekcije. Da ste u tom trenutku spomenuli osobama iz prethodnog odlomka da će jednom netko zarađivati milijune na ružnim džemperima ili da će postati modni hit, pa… vjerojatno bi vam samo daljnja rođakinja osamdesetgodišnjakinja ponosno potvrdno klimnula. I bilo bi vam jasno, ponovo vam se rugaju.

Ova modna ironija postala je iznimno popularna u cijelom svijetu. Motivi se znaju: pahuljice, sobovi, jeleni, Alpski vrhovi, saonice, Djed Mraz, zvona ili jelke. I ne, ne jedan motiv po džemperu. Svi odjednom. Što više – to bolje! Iako se ne može točno odrediti tko je pretvorio tu šarenu pletenu šalu u modni trend, pionirom se smatra Bill Cosby, odnosno Cliff Huxtable iz svog „The Cosby Showa“. Trend su nastavili tinejdžeri, većinom studenti američkih sveučilišta, organizirajući zabave kako bi ismijavali odrasle koji su ih jednom davno nosili.

Malo po malo, ružni božićni džemper postao je toliko popularan da je dobio i svoj dan, Nacionalni dan ružnih džempera, 12. prosinca. Možda razočarani činjenicom da se i najmanji dio svih blagdana komercijalizira, on je dokaz da svaki proizvod ili usluga, osoba ili brend, može postati uspješan pažljivim osluškivanjem tržišta. A pobjednički marketing mix ponekad je onaj iznenađujući, i na prvi pogled, nemogući. Ali jedno je sigurno, da bi uspjeli, potrebno je biti – drugačiji. Potrebno je istaknuti se iz mnoštva.

Da su blesavi božićni džemperi postali unosan posao u kojem se okreću milijuni govori i podatak da ih ima većina poznatih trgovačkih lanaca. Čak ih i Wall Street naziva najpopularnijim modnim predmetom, a iz Google-a nam javljaju milijune i milijune pretraživanja. Upravo to je prepoznala i poduzetna Anne Marie Blackman, koja je primijetila često korištenje ključnih riječi „ugly sweater“ i „ugly sweater parties“. Bacila se na posao, kupila obične pletene džempere i malo crvene vune za nos od Rudolfa. Rezultat: Prve godine je na e-bayu prodano oko 50 pulovera po cijeni od 50 do 150 američkih dolara. Iduće godine, 25.000 prodanih džempera. Tvrtka „My Ugly Christmas Sweater’“ posluje i danas.

Ružni božićni džemper logičan je slijed suvremenog odbijanja mainstream mode i kulture te bijega od manjka kreativne autentičnosti. Logičan je slijed i konstantnog viralnog prenaglašavanja i populariziranja događaja, stvari, ljudi… Logičan je slijed rasta potreba za pripadnošću. A upravo takva okolina plodno je tlo za svaku poslovnu ideju.

Voljeli ga vi ili ne, za svaki slučaj, ipak potražite taj ružni božićni džemper negdje na dnu ormara. Ako vas već ne inspirira za neki dobar poslovni poduhvat, barem ćete razveseliti drage ljude oko sebe! Ho-ho-ho!

Maja Šustar – Marketing stručnjak s višegodišnjim iskustvom u području turizma i psihologije.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više