Je li Ivanišević u pravu? Pravnica pojašnjava ‘cake’ bračne stečevine

najnovijem broju Nacionala objavljeni su dokumenti koji pokazuju da je Goran Ivanišević  pokrenuo više postupaka s ciljem da se njegovoj bivšoj supruzi Tatjani Dragović oduzme dio imovine koja joj je pripala temeljem njihovih ranijih međusobnih potpisanih sporazuma. Od nje navodno traži i povrat pozajmice od 2,5 milijuna eura. Sud je Tatjani Dragović blokirao sve račune i zabranio raspolaganje imovinom, piše Nacional.

Nakon medijskih natpisa oglasio se i sam Ivanišević na Instagramu. Svoju objavu u međuvremenu je i obrisao.

Bračna stečevina ili vlastita imovina?

“Onog trenutka kad sam se usudio potraživati novce koje sam zaradio prije i tijekom braka, koje je T.D. prisvojila mimo svih zakona i ugovora, postao sam obiteljski nasilnik i miljenik sudova. Sad samo još čekam tužbu koja bi trebala utvrditi da je dotična T.D. osvojila Wimbledon i dvije olimpijske medalje, a možda osvojila i još neki Grand Slam, ali to još sud treba utvrditi”, napisao je Ivanišević.

Je li riječ o Ivaniševićevom novcu ili o bračnoj stečevini i tko je onda u pravu – Ivanišević ili njegova bivša supruga? Odgovor na pitanja može se potražiti u Obiteljskom zakonu, no tek je za vidjeti kako će sud presuditi.

Ovim povodom razgovarali smo s Dinom Lijić, pravnicom za obiteljske financije. Lijić nam nije mogla prokomentirati konkretan slučaj Ivanišević-Dragović, ali nam je objasnila što je bračna stečevina.

“Prema Obiteljskom zakonu, bračna stečevina je ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom ili koja potječe iz imovine stečene radom, pod uvjetom da je stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice”, objašnjava Lijić.

Dodaje da u bračnu stečevinu ne ulazi imovina koju su bračni drugovi stekli prije braka ili je stvorena za vrijeme trajanja bračne zajednice, ali ne na temelju rada. To je, primjerice, imovina stečena nasljeđivanjem ili darovanjem.


Pročitajte više: Financije u braku – moje je moje, a tvoje je naše


Bračna stečevina: što kad damo djeci?

Osim toga, navodi Lijić, na žalost ili na sreću imovina stečena ugovorom o doživotnom uzdržavanju je bračna stečevina bez obzira je li davatelj uzdržavanja jedan od partnera ili oba. Također, i dobici od igara na sreću su bračna stečevina.

Pravnica je podijelila i nekoliko korisnih savjeta.

“Ako možete, nastojte ne miješati vlastitu imovinu i bračnu stečevinu. Možete bračnu stečevinu prebaciti na zajedničku djecu, na taj način zaobilazite problem na koga od partnera će glasiti imovina. To ima i svoje nedostatke kao što je otežano raspolaganje imovinom. Uz to, punoljetna i poslovno sposobna djeca mogu pak raspolagati tom istom imovinom na štetu roditelja pa to može dovesti i do ovisnosti o djeci”, zaključuje pravnica.

Foto: Privatna arhiva / Canva / Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Aleksandra Prijović

Tko nam to p(j)eva u Areni? Aleksandra Prijović izazvala pomutnju

Ni odron smeća na Jakuševcu, ni bespravna gradnja bivšeg šefa HEP-a, ni umiješanost ministrice Obuljen Koržinek u aferu Geodezija. Ništa od...
- Advertisment -