Branka Hitner usred recesije odustala od preprodaje i pokrenula proizvodnju industrijskih vreća

Ambalaže proizvoda koje konzumiramo ili pak koristimo prilikom gradnje naših domova nužne su da bi željeni proizvod sigurno došao do nas, krajnjih korisnika, ali često ne razmišljamo o tome kako je pojedina ambalaža ili vreća nastala. Proces proizvodnje paprinatiih vreća većih dimenzija dobro poznaje Branka Hitner, direktorica slavonske  tvrtke Carta d.o.o., jedne od najuspješnijih hrvatskih tvrtki koje su usmjerene na proizvodnju i tisak papirnatih industrijskih vreća.

Ova uspješna poduzetnica, majka dviju kćeri i baka vlastitu je tvrtku pokrenula krizne 2010. godine i pokazala kako za uspješan posao nije presudno ni vrijeme ni lokacija, nego kvalitetna ideja i svakodnevni predan rad. Da je to prepoznala i šira javnost, potvrdilo se prošle godine kada je bila nominirana za inspirativnu poduzetnicu godine.

Cijelu karijeru u industriji proizvodnje ambalaže

Branka Hitner diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a vrlo brzo nakon stjecanja diplome zaposlila se u industriji proizvodnje ambalaža, gdje je i provela cijeli svoj dosadašnji radni vijek. Kao pripravnica svoje prvo radno iskustvo stjecala je u poduzeću Litokarton d.d., a kako je iznimno brzo napredovala i pokazivala odlične rezultate, sa samo 27 godina bila je unaprijeđena u direktoricu financija.

Iako je Litokarton bio jedan od lidera u svome području, snašle su ga ratne godine pa je tada Branka svoju karijeru nastavila u privatnom poduzeću Ekovreća d.o.o., u kojem je također pokazivala svoj talent. Godine 1999. Frantschach Austrija kupio je tvrtku te uz dodatna ulaganja ona postaje prepoznatljiva i izvan granica Hrvatske. Tri godine kasnije najveći svjetski proizvođač papira i vreća Mondi packaging Beč globalizirao je europsko tržište i hrvatsku tvrtku stavio u skupinu od 58 tvornica u svijetu, no proizvodnja je i dalje nastavila raditi u Valpovu.

U cijelom tom periodu Branka je radila kao menadžerica prodaje, a posljednjih sedam godina u Mondiju provela je kao zamjenica glavnog direktora za područje Hrvatske, Slovenije i BIH.

Međutim, kako u doba recesije teški uvjeti na tržištu nisu gotovo nikoga štedjeli, Branka se morala suočiti  s neugodnom odlukom o zatvaranju svog radnog mjesta u Valpovu. Iako je brzo pronašla posao u Žito grupi i postala direktorica nekadašnje Đakovštine d.d., nakon godinu dana ondje odlučila je da je vrijeme za nove poslovne pothvate. Okušati se u poduzetništvu bila je želja koja je tinjala u njoj.

Branka_Hitner1

U recesijskim godinama hrabro odlučila pokrenuti vlastitu tvrtku

Tako je u vrijeme dok je kriza u Hrvatskoj i svijetu bila u punom zamahu odlučila otvoriti vlastitu tvrtku i posvetiti i daljnju karijeru onome što najbolje zna, proizvodnji industrijskih vreća. Rezultat toga je tvrtka Carta d.o.o.

„Odlučila sam da se želim nastaviti baviti ovim poslom  jer sam cijeli svoj život posvetila ovoj vrsti proizvodnje pa sam pokrenula vlastiti posao. Donijeti odluku 2009. godine o pokretanju vlastite tvrtke nije bilo nimalo lako. Štoviše, rekla bih da je bilo vrlo smiono. Ne samo da je bila recesijska godina , nego ni samo pokretanje posla nije teklo glatko. Trebalo je naći opremu i prostor te kreditora koji bi razumio ideju i dao zeleno svjetlo, a to je ujedno bio i najteži dio“, objašnjava Branka.

Potrebno je mnogo vremena da posao zaživi pa tako ni Carta nije nastala preko noći. Iako je tvrtka bila registrirana već 2005.godine, kada je Branka još radila u Mondiju, pravi je procvat doživjela tek nekoliko godina kasnije.

„Započela sam još 2005. godine baveći se trgovinom. Uvozili smo vreće i prodavali ih postojećim kupcima koje sam ja dobrim dijelom uspjela zadržati kroz dugogodišnje kontakte. Prvotna ideja je bila proizvodnja malih vrećica od jedan, dva i pet kilograma jer u to vrijeme nije bilo takvih kvalitetnih proizvoda na ovim prostorima. Međutim, pažljivim iščitavanjem svog ugovora o radu u Mondiju, uvidjela sam da bi time došlo do sukoba interesa pa je ta ideja ostala po strani. Kada sam odlučila u potpunosti se posvetiti vlastitoj tvrtki, prvo smo uvozili vreće i prodavali ih, a kada smo dosegli nivo uvoza za jednu proizvodnu smjenu, tada smo odlučili krenuti u vlastitu proizvodnju“, nadovezuje se Branka.

Za dugoročan uspjeh posao se mora prenositi s generacije na generaciju

Zahvaljujući svojem bogatom iskustvu i kontaktima, znala je tko je najbolji proizvođač opreme koja je nužna za proizvodnju papirnatih industrijskih vreća pa je odlučila direktno od njih nabaviti rabljenu opremu, čime je postigla značajne uštede.

Kada je dobila kredit i pronašla idealni prostor za svoju tvrtku, krenula je u vlastitu proizvodnju onoga što najbolje poznaje, a dodatan poticaj bila joj je želja da jednog dana posao preuzme njezina mlađa kći, koja je magistra ekonomije i magistra inženjerka poljoprivrede.

„Moja starija kćer je liječnica dentalne medicine pa je njezina karijera otišla u potpuno drugom smjeru od moje, no kod mlađe kćeri sam vidjela potencijal za nastavak ovog, danas mogu reći, obiteljskog posla.  Da biste dugoročno mogli uspjeti, posao se mora prenositi s generacije na generaciju. Uspjeh ne može doći preko noći. Naša će tvrtka imati pravu vrijednost  tek za možda desetak godina, odnosno tada će biti onakva kakva zaista želim da bude“, objašnjava ova iskusna poduzetnica.

Smatra kako nema smisla ulagati svoje vrijeme, rad i trud u tvrtku kojoj se ne predviđa dugi vijek i za koju nema potencijalnog kvalitetnog nasljednika. Zato posljednje četiri godine s njome radi i mlađa kći, koja vodi financije i računovodstvo te se svakim danom sve više upoznaje s proizvodnim procesima.

Upravo je poznavanje proizvodnih procesa jedan od najvećih izazova koje je Branka morala savladati kako bi uspješno mogla voditi vlastiti posao.

„Da biste uspjeli u ovom poslu, zaista trebate znati sve o proizvodnim procesima. S obzirom da su žene po prirodi ipak manje sklone tehničkim znanostima, to je dodatna otežavajuća okolnost, ali uspješno sam je savladala jer je nemoguće biti na čelu tvrtke bez toga. Primjerice, moram znati koliko je zahtjevna  izrada koje vreće da bih shvatila zašto danas mi radimo osamedeset vreća, a naša konkurencija sto. Vrlo je bitno shvatiti sve te procese kako bi se povećala proizvodnja te kako bismo postali što konkurentniji na tržištu. Konkretno, radimo li cementnu vreću, moramo je raditi maksimalnom brzinom jer su cijene niske, ali su količine velike pa se kroz produktivnost može opravdati niža cijena“, iskrena je Branka.

Branka Hitner

Savladavanje tehničkih znanja nije joj bila prepreka da bi uspjela u pretežno muškoj industriji, a posebno je ponosna na to što je njezina tvrtka jedna od rijetkih u cijeloj regiji u ovoj branši koja na svojim pokretnim linijama ima ženu strojarsku tehničarku.

„Zaista mi je drago što ona radi kod nas. Ne samo zato što ima vrlo bogato iskustvo u proizvodnji, nego i zato jer njezin primjer pokazuje kako spol nije nikakva prepreka, pa čak i onda kada se radi posao koji je u društvu percipiran kao muški. Žene su ipak općenito marljivije i preciznije, a to je vidljivo i kod nje“, s ponosom ističe Branka.

Strani i domaći klijenti uvijek im se nanovo vraćaju

Danas njezina tvrtka, koja broji ukupno devet žena i četrnaest muškaraca, izvozi i na tržiša Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, a u tijeku su i pregovori s najvećom mađarskom šećeranom. Vrijednost i kvalitetu Cartinih proizvoda prepoznalo je i domaće tržište, a to potvrđuje i činjenica što im se klijenti uvijek nanovo vraćaju. Da bi se to postiglo, potrebno je uložiti puno truda, pa čak i u trajanju od nekoliko godina za pojedinog klijenta, što nam je Branka detaljno obrazložila.

„Konzumenti naših proizvoda već imaju uhodane klijente. Mi smo tu da im se nametnemo nečim boljim, nečime što ih može privući i zadržati njihovu pažnju, a to je dugotrajan proces. Primjerice, u jednu cementaru ulazimo dvije do tri godine. U prvoj godini su na prvom mjestu uzorci ponuda i međusobno upoznavanje, druge godine kreću manje količine narudžbi, a tek treće godine možete postati jedan od njihovih glavnih dobavljača.“

Napredak i prehranjivanje 23 obitelji motivacija su joj u svakodnevnom radu

Rezultati prodaje pokazuju da im je pošlo od ruke ponuditi kvalitetnu uslugu za zadovoljavajuću cijenu, a motivaciju za to Branka nalazi u svakom novom radnom danu i ljudima koji je okružuju.

„Želim da naš proizvod iz dana u dan bude što bolji i kvalitetniji te da se naša proizvodnja širi. Osim toga, ovaj posao prehranjuje 23 slavonske obitelji, dakle ukupno oko stotinjak ljudi. Kod nas rade i dva bračna para pa njihova egzistencija u potpunosti ovisi o našem zajedničkom radu, a to je svakako dodatna motivacija za uspjeh.“

Zato su i tvrtkini planovi za budućnost veliki, a Brankin predani odnos prema onome što radi vidljiv je na svakom koraku.

„Zaista sam sretna što sam pokrenula ovaj posao. Proizvodnja je moj život i u tom sam području neusporedivo sretnija nego bih bila u prodaji, iako je ona daleko manje zahtjevna. Zato ne mislim stati. Trenutno je u tijeku proces nabave stroja za izradu tiska u šest boja, što će nam omogućiti širenje lepeze kupaca koji trebaju zahtjevniju ambalažu, a dugoročni planovi uključuju i proizvodnju manjih vreća poput onih od 20 kilograma za građevinsku industriju“, zaključuje Branka Hitner.

Kada za to dođe vrijeme, Branka bi voljela ostvariti svoj prvotni san o prozvodnji malih vrećica od jedan, dva i pet kilograma. Ne sumnjamo da će kupci prepoznati kvalitetu i tih proizvoda ove obiteljske tvrtke, kao što su to i dosada činili.

Foto: privatna arhiva Branke Hitner

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -