Brazilka Marcela za ljubavi došla u Hrvatsku i postala jedna od tridesetak Uberovih vozačica s vrhunskim ocjenama korisnika

Marcela Valerio Guimaraes Souza tridesetogodišnjakinja je rođena u Brazilu, u Sao Paolu, koja posljednje tri godine ima stalnu zagrebačku adresu. U Hrvatsku ju je dovela ljubav, odnosno, mladić kojeg je upoznala za vrijeme zajedničkog rada na kruzeru.

Privikavanje na život u novoj zemlji, toliko udaljenoj od domovine, prošao je bez ikakvih problema. Odmah po dolasku upisala je tečaj hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu, a poslove koje je radila uglavnom su bili povremeni, honorarni, vezani uz prevođenje na engleski i portugalski jezik.

Ženama takav posao više odgovara

No, početkom ove godine Marcela je prihvatila novi poslovni izazov, te je postala Uberova vozačica. I dok se u hrvatskom društvu ovakva vrsta poslova smatra rezerviranima isključivo za muškarce, Marcela svojim primjerom i iskustvom ruši sve predrasude.

“Čim je Uber stigao u Hrvatsku, odmah sam pomislila kako je to odlična stvar za mene. Prvi kontakt ostvarili smo početkom godine, kada smo dogovorili sve formalnost oko sklapanja ugovora. Odgovara mi takva vrsta posla zbog fleksibilnosti u mnogim stvarima, a to je ujedno prvi stalniji posao kojeg radim od svojeg dolaska u Hrvatsku”, priča nam Marcela na početku našeg razgovora.

Rođena Brazilka o svojim iskustvima priča samo u superlativima. Od radnih uvjeta i zarade, do odnosa i iskustva s klijentima, Marcela nabraja samo stvari koje su je oduševile.

Percepcija ljudi je da je prijevoznička branša nešto što je rezervirano isključivo za muškarce. Marcela se s ovom tvrdnjom nikako ne slaže, upravo suprotno:

“Ženama čak takav posao i više leži nego muškarcima jer smo mi po prirodi smirenije, strpljivije, opreznije u prometu, a samim time i – bolje vozačice! Nismo nervozne u prometu, što je itekako važno za ukupnu sigurnost na cestama. To je nešto što posebno cijene i naši klijenti. Sigurnost nam je svima na prvome mjestu. Zato me čudi što nema više žena koja bi se bavile ovim poslom, jer uistinu nema nikakvih prepreka da tome tako i bude”, dodaje Marcela.

Ističe kako Uber pruža maksimalnu sigurnost, ne samo klijetima, već i vozačima, jer u svakom trenutku znate tko je vozač, a tko korisnik. Zapravo, nitko nije anoniman, a to je izuzetno važno upravo ženama za njihovu sigurnost, kako bi se izbjegle bilo kakve neugodne situacije, bez obzira na kojem sjedištu se nalazili.

Kako se Uberova usluga bazira na registriranoj mobilnoj platformi, klijenti u svakom trenutku mogu vidjeti sve pojedinosti o vozačicama ili vozačima koji će doći po njih, te ih u končanici i sami mogu ocijeniti.

vozačica Ubera

“Ja se mogu pohvaliti stvarno super ocjenama. Skoro su sve same petice. Točnije, prosjek mi je visokih 4,95. Takve ocjene nisam imala niti u školi”, kroz smijeh nam se pohvalila Marcela.

Uberovi korisnici oduševljeni ženom za volanom

Korisnici Uberove usluge iako znaju tko će doći po njih, često ostanu u čudu kada vide da za volanom sjedi – žena. I dok su muškarci svi odreda zadovoljni kada vide da ih i žena može bez ikakvih problema odvesti do željene destinacije, žene su posebno ponosne što je to učinila – jedna od njih.

Marcela je kao i svi ostali na Uberovoj platformi morala zadovoljiti sve potrebne kriterije kako bi mogla obavljati ovu uslugu. Dobila je hrvatsku vozačku dozvolu, donijela dokaz o nekažnjavanju, ima automobil… Radno vrijeme je fleksibilno, te može raditi kada želi i koliko želi.

“Preporučila bih i drugim ženama, koje imaju mogućnosti i volju, da se uključe u ovaj posao. Uistinu smatram kako smo mi žene bolje rješenje za vozačice. Posao preko Ubera je odlično rješenje i za one osobe sa stalnim poslom, koji traže dodatni izvor zarade. Fleksibilnost radnog vremena, mogućnost organiziranja slobodnog vremena, svima ostavlja otvorena vrata da rade ovaj posao. Čak i ako radite cijeli tjedan i nemate u tom periodu slobodnog vremena, možete raditi samo preko vikenda. I meni da sada netko ponudi stalno zaposlenje, nastavila bih voziti na Uber platformi.”

Ono što joj se posebno sviđa u ovom poslu je mogućnost upoznavanja novih ljudi. Vožnja od jednog mjesta do drugog daje joj priliku da svoje klijente kroz razgovor i bolje upozna. U samo dva mjeseca već se imala priliku susresti s različitim sudbinama, sretnim i tužnim pričama, zanimljivim situacijama…

“Sjećam se da sam jednom vozila ženu koja se vraćala sa sahrane svoje kolegice. Odmah sam vidjela da je prilično utučena. Započela sam razgovor, da joj malo odagnam misli. Pričale smo o svemu, o životu, dobrim i lošim stvarima kroz koje prolazimo. Ja sam joj ispričala svoju životnu priču, na što smo se i smijale i plakale, te mi je na kraju zahvalila što sam joj uljepšala taj, za nju, iznimno stresan i tužan dan. Lijepo je kad možete kroz razgovor nepoznatim ljudima barem malo uljepšati svakodnevnicu. A i oni meni. Upoznala sam i par iz Sirije koji već dulji niz godina živi u Hrvatskoj. Razgovor je naravno bio vezan uz stanje u toj ratom zahvaćenoj zemlji. Tužni su zbog svega što se tamo događa. Jedina ime je sreća što osobno u Siriji više nemaju nikoga od najbliže rodbine, jer su se svi na vrijeme sklonili na sigurno.”

Ovog trenutka u Hrvatskoj ima tridesetak vozačica koje voze i koriste Uberovu aplikaciju, u četiri grada, Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Marcelina iskustva najbolja su pozivnica i drugim zainteresiranim ženama da se okušaju u ovom zanimljivom, ali i isplativom zanimanju.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više