Brzo čitanje – rješenje za zaposlene žene?

Koliko vremena dnevno provedete čitajući elektroničke poruke, različite dokumente ili tekstove s interneta? Sat? Dva-tri? A kada ste posljednji put imale vremena pročitati neku knjigu? Što ako vam kažemo da biste mogli udvostručiti ili čak utrostručiti brzinu kojom čitate i tako uštedjeti vrijeme koje vam je potrebno za obavljanje svakodnevnih zadataka?

Brzo čitanje nije ništa novo niti revolucionarno, no uz blagodati moderne tehnologije danas je lakše no ikad povećati brzinu čitanja i tako si ostaviti prostora za neke druge stvari koje tijekom dana želite ili morate obaviti.

Brzo čitanje – rješenje za zaposlene žene?

Tijekom godina razvijen je cijeli niz različitih tehnika kojima se povećava brzina čitanja. Prisjetite se samo prvih razreda osnovne škole kada su vas redovito testirali i provjeravali brzinu kojom čitate.

Većina odraslih čita brzinom od 200 do 250 riječi u minuti i to zato što pročitano izgovara u sebi. Oni pojedinci koji čitaju brže, naučili su ‘ušutkati’ svoj unutarnji glas i tako dobiti na brzini. Za to im je bilo potrebno puno strpljenja i svakodnevni trening kako bi stečenu brzinu čitanja, koja se kod nekih penje i na više od 1000 riječi u minuti, ostvarili i dalje povećavali. Samo za usporedbu, svjetska prvakinja u brzom čitanju, Anne Jones, čita otprilike 4700 riječi u minuti. Impresivno, zar ne? No, što ako biste svoju brzinu čitanja mogli udvostručiti bez ikakvog posebnog treninga i to u samo nekoliko minuta?

Upravo je to moguće uz pomoć aplikacije Spritz koju možete isprobati u svom internetskom pregledniku, a uskoro bi se trebala naći i na mobilnim uređajima.

brzo_čitanje_1

Spritz – brzo čitanje na drugačiji način

Ekipa koja je razvila Spritz tvrdi kako je uz pomoć njihove aplikacije moguće pročitati stranicu teksta u nešto više od jedne minute. Zamislite samo koliko bi vam to uštedjelo vremena samo u jednom danu?

Princip na kojem se temelji Spritz je veoma jednostavan. Dok se druge tehnike čitanja fokusiraju na čitanje grupiranjem riječi ili letimično čitanje ‘skeniranjem’ stranice, Spritz na ekranu prikazuje jednu po jednu riječi, ali velikom brzinom. U praksi to izgleda otprilike ovako – u posebnom prozorčiću (čitaču) koji se pojavi na vrhu stranice, određenom se brzinom (koju čitatelj sam odabere) ispisuju riječi. Na taj način čitatelj ne mora ‘gubiti vrijeme’ na pomicanje oka s jedne riječi na drugu i iz jednog reda u drugi ili kretanje po stranici. Osim toga, jedno je slovo u riječi označeno crvenom bojom, kako bi se privukla pažnja čitatelja. Istraživači su otkrili kako se, tijekom čitanja, pogled prirodno pozicionira lijevo gore od riječi.

Iako to možda zvuči komplicirano, za običnog korisnika stvar je veoma jednostavna. Otvorite web stranicu koju želite pročitati, uključite Spritz, odaberete brzinu kojom želite čitati i krenete s čitanjem.

Mi smo otkrili kako bez problema odmah možemo čitati brzinom od 350 do 400 riječi u minuti, a nakon malo vježbe ta je brzina rasla i na 500 i više riječi. Naravno, čitajući tekstove na stranim jezicima, brzina nam se nešto smanjila.

Već je najavljeno kako će Spritz biti ugrađen u e-mail program na novom Samsung Galaxy mobilnom telefonu, a trebale bi uslijediti i Spritz aplikacije za Android i iOS.

Dok one ne postanu dostupne, na tržištu se može naći cijeli niz drugih aplikacija koje koriste isti sustav za ‘ubrzavanje’ čitanja.

aplikacija placeit resume

Brzo čitanje na mobilnim uređajima

Korisnici uređaja s iOS-om mogu se poslužiti aplikacijom Fastr, koja je zapravo e-čitač elektronskih knjiga i dokumenata, a korisnicima nudi mogućnost čitanja ‘normalnom’ brzinom i ‘brzo čitanje’. Osim toga, nudi i cijeli niz mogućnosti poput označavanja zanimljivih dijelova, ali i postupnog ‘treniranja’ brzog čitanja i dijeljenja napretka s prijateljima na društvenim mrežama.

Korisnici Androida mogu odabrati jednu od desetak aplikacija koje se temelje na Spritzovoj metodi. Mi smo isprobali Balto Speed Reading Free, aplikaciju koja podržava cijeli niz različitih formata elektroničkih dokumenata, ali i mogućnost ubacivanja dokumenata iz aplikacija poput Kindle, Dropbox, Google Drive, Pocket, Evernote i Flipboard.

Brzo čitamo, ali koliko pamtimo?

Aplikacije poput Spritza omogućavaju korisnicima da u relativno kratkom vremenu ‘pročitaju’ veliku količinu teksta, no upitno je koliko je od tog teksta pročitano s razumijevanjem. Brzi čitači, koji čitaju više od 1000 riječi u minuti, najčešće pamte oko polovicu onoga što su pročitali. Za čitanje dnevnih vijesti, blogova ili tekstova na internetu to možda i nije toliko bitno, ali ako želite čitati stručne tekstove ili važne poslovne dokumente ipak ćete morati malo ‘prikočiti’.

Osim toga, brzo čitanje zahtjeva i velik stupanj koncentracije što znači da ćete za potpuni učinak morati potražiti relativno mirno i tiho mjesto. Brzo čitanje teško ćete prakticirati u javnom prijevozu na putu do posla, u uredu uz telefon koji uporno zvoni ili kasno uveče kada ste već umorni.

No, Spritz i slične aplikacije mogle bi biti izvrsno rješenje za čitanje e-mail poruka ili dokumenata na mobilnim uređajima na kojima zbog veličine ekrana često morate ‘skrolati’ po ekranu kao i u situacijama kad imate nekoliko minuta vremena, a prepun ‘inbox’ nepročitanih poruka.

Foto: screenshot, PlaceIt,123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

natječaj za kulturne i kreativne industrije

Natječaj za kulturne i kreativne industrije vrijedan više od 33 milijuna...

Još je nešto manje od mjesec dana preostalo za podnošenje projektne prijave na poziv Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih...