Uskoro konferencija koja će otkriti što je potrebno za opstanak i razvoj pravne profesije u vremenu promjena

Konferencija pod nazivom „Budućnost pravne profesije“ u organizaciji Hrvatske udruge za mirenje održat će se Novinarskom domu 6. ožujka 2019. s početkom u 11 sati. Riječ je o konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za mirenje i uz sudjelovanje Petrić & Kajić odvjetničkog društva.

Nužna promjena

Svijet je izložen nezapamćeno brzim promjenama koje zadiru u svaki kutak društva, pa i u pravni sustav i pravnu profesiju. Trenutno se događa najveća prilagodba u povijesti pravne profesije u kojoj su se s jedne strane potrebe korisnika pravnih usluga sasvim izmijenile, a zahtjevi za udovoljenje njima postali sve glasniji.

Ipak, pravosuđe i pravna profesija, uključujući i pravno obrazovanje, u svojoj osnovi i izvedbi nedovoljno su se izmijenili. Bez značajnih prilagodbi u tradicionalnom radu pravnih institucija i pravnika te u pravnom obrazovanju, prijeti opasnost umanjenja njihove društvene relevantnosti.

budućnost pravne profesije

U traženju rješenja za probleme tradicionalnog sustava rješavanja sporova i njegovih korisnika, posebno onih koja nadilaze mogućnosti normativnog utjecaja kao alata za promjene, u svijetu su se s jedne strane, pojavili različiti trendovi među kojima prednjače oni usmjereni na humanizaciju prava, pravne profesije i pravnih institucija. Njihovom primjenom uvelike se umanjuje otuđenost pravne profesije i pravnih institucija od javnosti i korisnika njihovih usluga.

Dodavanjem novih pristupa među kojima je medijacija samo najistaknutija, sudionici sporova dobivaju više odgovornosti za vlastite živote i sporove, više mogućnosti izbora oko načina njihovog rješavanja, uvećan osjećaj osobne važnosti i sudjelovanja u odlučivanju o pitanjima koja su samo njima važna te uvećan pristup pravdi.

Pravni sustav, pravosuđe i pravna profesija s druge strane, dobivaju sjajnu priliku za promptno, efikasno i ekonomično osuvremenjivanje. Rezultat je povećana međusobna suradnja, uvažavanje, povjerenje, zadovoljstvo, uzajamna korist i uspješnije društvo u cjelini.

Tehnologija ispred čovjeka

Enormni i brzi razvoj novih tehnologija, među kojima su sofisticirani sustavi umjetne inteligencije, blockchain tehnologija, glasovni asistenti i roboti, uvelike će preoblikovati današnji izgled svih industrija i profesija, pa i pravne.

Ove tehnologije višestruko nadmašuju ljudske sposobnosti u najvećem broju segmenata. Ne postoji u dovoljnoj mjeri svijest o obimu promjena koje one sa sobom nose, kao ni o potrebi žurnog prilagođavanja konkretno pravne profesije tim novim društvenim uvjetima. Riječ je o iznimnim alatima koji će buduće pravne usluge učiniti transparentnijim, pristupačnijim, kvalitetnijim, bržim i ekonomičnijim. Oni će osloboditi velike ljudske i pravničke potencijale zarobljene sporom obradom i analizom enormne količine podataka.

budućnost pravne profesije

Dok napredna tehnologija postaje sve bolja u onome što rade ljudi, ljudi moraju početi njegovati i usavršavati svoje unikatne nezamjenjive ljudske osobine (tzv. “soft-skills) i učiniti ih relevantnim na tržištu rada. To je možda jedina i najveća ljudska kompetitivna prednost u odnosu na modernu tehnologiju i robote. Sasvim jednako je i s pravnim profesionalcima.

Koje su mogućnosti?

Promjene jako brzo stižu, željeli ih mi ili ne. Potrebno je uložiti zajedničke napore da bi se pronašla ravnoteža između potrebnih promjena te stabilnosti i važnosti pravnih institucija i pravne profesije za naše društvo. Napredak je moguć uz spremnost na promjene i učenje te ulaganje u sebe. Pravna profesija još uvijek ima priliku odlučivati o sebi, a nema boljeg trenutka za to od onog – sadašnjeg.

Konferencija je prilika za otvorenu, stručnu i dostojanstvenu raspravu o subjektivnim i objektivnim poteškoćama s kojima se suočava tradicionalni sustav rješavanja sporova, pravna profesija te korisnici njihovih usluga. Kroz izlaganja i panele upoznat ćemo se s raznim temama vezanim uz sadašnjost i budućnost pravnog sustava i pravne profesije.

Iznijet će se prijedlozi usmjereni na mogućnosti kratkoročnog i dugoročnog poboljšanja postojećeg stanja. Naznačit će se primjeri iz praksi drugačijih pristupa stranaka i strankama u sudnicama i izvan njih. Ukazat će se i mogućnosti novih tehnologija, kao i na njihov utjecaj i posljedice na daljnji razvoj prava i pravne profesije.

Program konferencije

11:00 – 11:20  Otvaranje konferencije

➤ dr. sc. Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje

Uvodni govori:

➤ Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa RH

➤ Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH

11:20 – 11.50  Uvodna izlaganja:

➤ Roman Završek, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, Ljubljana – “Nove tehnologije – pomoć pravnoj profesiji ili zamjena za nju?

➤ dr. sc. Srđan Šimac – “Pravnik 21. stoljeća u službi humanizacije prava, pravnih institucija i pravne profesije”

11:50 – 12:50 PANEL 1: IZGRADNJA PUTA U BUDUĆNOST

Moderator: dr. sc. Srđan Šimac

➤ Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH

➤ Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa RH

➤ Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, Ravlić i Šurjak d.o.o.

➤ Roman Završek, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, Ljubljana

➤ Ivan Maleković, predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore

➤ prof. dr. sc. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Zagreb

12:50 – 13:05     Pauza

13:05 – 14:15 PANEL 2: HUMANIZACIJA I ROBOTIZACIJA PRAVA – JESMO LI ZAKASNILI?

Moderator: Petar Petrić, odvjetnik, Petrić & Kajić odvjetničko društvo d.o.o., Zagreb

➤ Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

➤ prof. dr. sc. Alan Uzelac, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet Zagreb

➤ Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore,  Zajednički odvjetnički ured Klasić i Rožić, Križevci

➤ dr. sc. Mladen Vukmir, odvjetnik, Vukmir i suradnici, Zagreb

➤ Marko Porobija, odvjetnik, Porobija & Špoljarić d.o.o., Varaždin/Zagreb

➤ Vlaho Hrdalo, odvjetnik u Zagrebu, predsjednik Udruge za Blockchain i kriptovalute

➤ Sonja Popović, SAP d.o.o., Zagreb

➤ Filip Stipančić, tehnološki poduzetnik i startup mentor iz Zagreba

14:15 – 14.45   Pitanja i odgovori

Zatvaranje konferencije

 

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

udruga GLAS PODUZETNIKA

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA postaje udruga?

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA nastavit će sa svojim dijelovanjem nakon što su se uspješno izborili za nove gospodarske mjere. Prema anketi u...