Arianna Huffington: „Burn-out sindrom nije cijena uspjeha“

Burn-out sindrom ili sindrom profesionalnog sagorijevanja podrazumijeva stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti, uzrokovane pretjeranim stresom. Do toga stresa dolazi zbog nezadovoljstva, odnosno nemogućnosti usklađivanja svih obaveza i izvršavanja zadataka.

Također, javlja se i negativan stav prema šefu, ali i kolegama na poslu, a kao posljedicu može imati i poremećaj u menstrualnom ciklusu. S ovim se problemom susreću i mnoge majke koje zanemaruju sebe kako bi obavile kućanske poslove i balansirale privatni i poslovni život pa često i „pucaju“.

Kako spriječiti burn-out sindrom?

Da se radi o zaista velikom problemu svjesni su mnogi, pa se tako polako uvode i promjene kako bi se on spriječio. Primjerice, u Francuskoj je stupio na snagu zakon „Pravo da se isključe“, kojim se zaposlenicima omogućuje razdvajanje privatnog i poslovnog života te pravo na odmor. Naime, pretjerana upotreba elektroničkih uređaja može dovesti do burn-outa, pa im na ovaj način žele smanjiti i stres.

U Švedskoj su nekim tvrtkama smanjili broj radnih sati, a izvršna direktorica neprofitne organizacije Children’s Garden iz Amerike uvela je četverodnevni radni tjedan za sve zaposlenike kako bi bili produktivniji i imali više vremena za sanjarenje, istraživanje i pomlađivanje.

O ovom problemu često govori i Arianna Huffington, nekadašnja suosnivačica i glavna urednica Huffington Posta, koja je u 66-godini krenula lansirala startup Thrive Global. Naime, ona je na osobnom iskustvu naučila što to znači, kada se onesvijestiš od iscrpljenosti. Od tada je počela više paziti na zdravlje, ali i spavanje, pa je nedavno osmislila i krevet za smartphone koji pomaže da vas telefon ne ometa u snu.

Nedavno je održala govor na Health Means Business National Summitu u Washingtonu i pritom istaknula kako ne moramo biti u zabludi da je burn-out cijena koju svi moraju platiti za uspjeh, piše Thrive Global. Dakle, dogodio se pomak u tome kako gledamo na spajanje privatnog i poslovnog života. Potrebno je odvajati i isključiti se ponekad, jer su upravo odmoreni zaposlenici najproduktivniji i najkreativniji, rekla je Huffington i pozvala sve lidere na summitu da i oni jednako tako pripaze na svoje zaposlenike kako ne bi „izgorjeli“ – jer imaju tu moć.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -