Arianna Huffington: „Burn-out sindrom nije cijena koju trebamo svi platiti za uspjeh“

Burn-out sindrom ili sindrom profesionalnog sagorijevanja podrazumijeva stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti, uzrokovane pretjeranim stresom. Do toga stresa dolazi zbog nezadovoljstva, odnosno nemogućnosti usklađivanja svih obaveza i izvršavanja zadataka.

Također, javlja se i negativan stav prema šefu, ali i kolegama na poslu, a kao posljedicu može imati i poremećaj u menstrualnom ciklusu. S ovim se problemom susreću i mnoge majke koje zanemaruju sebe kako bi obavile kućanske poslove i balansirale privatni i poslovni život pa često i „pucaju“.

Kako spriječiti burn-out sindrom?

Da se radi o zaista velikom problemu svjesni su mnogi, pa se tako polako uvode i promjene kako bi se on spriječio. Primjerice, u Francuskoj je stupio na snagu zakon „Pravo da se isključe“, kojim se zaposlenicima omogućuje razdvajanje privatnog i poslovnog života te pravo na odmor. Naime, pretjerana upotreba elektroničkih uređaja može dovesti do burn-outa, pa im na ovaj način žele smanjiti i stres.

U Švedskoj su nekim tvrtkama smanjili broj radnih sati, a izvršna direktorica neprofitne organizacije Children’s Garden iz Amerike uvela je četverodnevni radni tjedan za sve zaposlenike kako bi bili produktivniji i imali više vremena za sanjarenje, istraživanje i pomlađivanje.

O ovom problemu često govori i Arianna Huffington, nekadašnja suosnivačica i glavna urednica Huffington Posta, koja je u 66-godini krenula lansirala startup Thrive Global. Naime, ona je na osobnom iskustvu naučila što to znači, kada se onesvijestiš od iscrpljenosti. Od tada je počela više paziti na zdravlje, ali i spavanje, pa je nedavno osmislila i krevet za smartphone koji pomaže da vas telefon ne ometa u snu.

Nedavno je održala govor na Health Means Business National Summitu u Washingtonu i pritom istaknula kako ne moramo biti u zabludi da je burn-out cijena koju svi moraju platiti za uspjeh, piše Thrive Global. Dakle, dogodio se pomak u tome kako gledamo na spajanje privatnog i poslovnog života. Potrebno je odvajati i isključiti se ponekad, jer su upravo odmoreni zaposlenici najproduktivniji i najkreativniji, rekla je Huffington i pozvala sve lidere na summitu da i oni jednako tako pripaze na svoje zaposlenike kako ne bi „izgorjeli“ – jer imaju tu moć.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Facebook Shops

Može li Facebook Shops spasiti male biznise?

Mark Zuckerberg lansirao je novu aplikaciju unutar Facebooka, Facebook Shops. Temeljna ideja ovog segmenta Facebooka je da male tvrtke mogu jednostavno...