Čak 70 posto djece za posvojenje teško pronalazi posvojitelje

U petak 15. travnja u Zagrebu je održana konferencija o posvajanju djece. Četvrtu konferenciju o posvojenju u organizaciji Adopte, udruge za potporu posvajanju, otvorila je izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

U pripremi zakon s jednostavnijm procedurom posvojenja

„Želja nam je da što manje djece odrasta u institucijama, a što više u obiteljima. Kako bismo u tome uspjeli, trebamo riješiti administrativne prepreke za posvojenje. Preduge postupke treba pojednostaviti na način da se djeca maksimalno zaštite, a potencijalnim posvojiteljima skrati čekanje na dijete.

Tako djeca ne bi godinama odrastala u domovima i ulazila u školsku dob kada postaju teže posvojiva. Trenutačno se radi na zakonu koji bi omogućio jednostavniju proceduru posvojenja“, kazala je ministrica Juretić.

i ovo dijete treba obitelj2

 

“I ovo dijete treba obitelj”

Ovogodišnja konferencija Adopte koja se bavi problemom teže posvojive djece, nosi poruku „I ovo dijete treba obitelj“. Naime, godišnje više od 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi.

Riječ je o teže posvojivoj djeci, tj. onoj starijoj od 6 godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama. S druge pak strane u Registru potencijalnih posvojitelja nalazi se 640 ljudi.

Zbog tog velikog nesrazmjera između interesa za posvojenje i djece koja ostaju odrastati u domovima za nezbrinutu djecu i udomiteljskim obiteljima, Adopta je krajem 2015. godine među potencijalnim posvojiteljima provela istraživanje o preprekama posvojenju teže posvojive djece.

Bojazan od djetetove prošlosti

Kod posvojenja starije djece ispitanici su kao ključnu prepreku naveli bojazan od djetetove prošlosti i njezin utjecaj na budućnost, a kod posvojenja djece manjinskih etničkih skupina strah od društvenih predrasuda i diskriminacije.

Kod posvajanja djece s braćom i sestrama potencijalni su posvojitelji ograničeni socioekonomskim uvjetima, a kod posvajanja djece s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama osobe zainteresirane za posvojenje najvećom preprekom smatraju neodgovarajuću dostupnost zdravstvenih usluga i sustava podrške.

i ovo dijete treba obitelj3

„Kako bi se stanje promijenilo, neophodna je izrada nove sveobuhvatne javne politike vezane uz posvajanje koja bi sadržavala niz održivih aktivnosti u potpunosti prilagođenih potrebama posvojitelja i pojedinih kategorija djece. To, među ostalim, podrazumijeva unapređenje učinkovitosti sustava posvojenja, organiziranje kampanja za promicanje posvojenja s naglaskom na različite kategorije djece, osnaživanje potencijalnih posvojitelja te pružanje podrške posvojenoj djeci i njihovim obiteljima“, istaknula je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović.

U sklopu konferencije „I ovo dijete treba obitelj“ u subotu, 16. travnja, od 9.30 do 14 sati u hotelu Panorama Zagreb održao se program namijenjen posvojiteljima i onima koji to žele postati. U sklopu njega potencijalni su posvojitelji mogli doznati sve o odabiru posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta, a posvojitelji kako s djetetom graditi privrženost te kako s njim razgovarati o posvojenju.

i ovo dijete treba obitelj4

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više