Jedina osoba koja vas sputava u vašem uspjehu ste vi sami

Carrie Green je pravnica, poduzetnica, autorica i osnivačica ženske online platforme Female Entrepreneur Association. U jednom od svojih TED govora pričala je o najvažnijoj stvari koja nam je potrebna za uspjeh – pravom mindsetu.  Ako ne razmišljamo kao poduzetnici, nikada to nećemo ni postati.

Što nas sprječava da se pokrenemo?

Na početku govora, bez objašnjavanja o čemu se radi, zamolila je da joj se bilo tko iz publike pridruži na pozornici. U publici je bilo oko 1000 ljudi, ali je dobrovoljaca bilo vrlo malo. Jedan čovjek je došao na pozornicu, Carrie je izvadila 20 funti iz džepa, pružila dobrovoljcu, zahvalila mu se i rekla mu da se vrati na svoje mjesto.

Zatim je pitala sve prisutne što je njih spriječilo da dignu ruku i budu dobrovoljci. Baš kao i tijekom njenog malog eksperimenta s publikom, kazala je da je tako i u životu. Ono što nas sprječava da se pokrenemo su strah (od nepoznatog), prepreke i manjak motivacije.

„U mom današnjem eksperimentu ne radi se o novcu, radi se o snazi našeg uma. Zbog načina na koji razmišljate, propuštate nevjerojatne prilike“, rekla je Green.

„Misli koje vas sputavaju su: „Ne mogu ja to, nisam dovoljno dobar/dobra, nemam dovoljno novca, nemam vremena…“ Uz to, možda vam se jednostavno ne da nešto napraviti danas i ostavljate to za sutra, a to sutra nikad ne dođe“, dodaje.

Što učiniti ako posao raste, a mi smo sve nezadovoljniji?

Na vlastitom primjeru pokazala je zašto smo jedina osoba koja nas sputava u uspjehu upravo mi sami. Još tijekom studija, Carrie je prokrenula uspješan biznis dekodiranja mobilnih telefona. Posao je rastao, a ona je bila sve nezadovoljnija.

 

Nezadovoljstvo se mjesecima gomilalo, postala je nesretna i samu je sebe sabotirala, čak i kada su joj na pamet padale dobre ideje. Brinula se, sumnjala u sebe i propitivala smisao svega što radi.

„Tada sam hvatila da, ukoliko želim voditi uspješan i ispunjen život, moj mindset to mora pratiti. Postavila sam si ciljeve, razmislila što želim i zašto to želim te se zapitala kakva osoba moram postati kako bih sve željeno i ispunila. Onda sam morala i svoje razmišljanje usmjeriti prema tome, a ne prema sumnji i negativnosti.“

“Programirajte” svoj mozak za uspjeh

Carrie je naglasila da moramo „programirati“ svoj mozak za uspjeh. „Kad god sam se uhvatila kako su mi misli negativne, svjesno bih prekinula razmišljati o lošim stvarima. Mi možemo kontrolirati naše misli, umjesto da im dopustimo da one kontroliraju nas.“

Danas je Carrie vlasnica jedne od najvećih online platformi koja okuplja više od 100 000 žena poduzetnica. Taj uspjeh nije došao slučajno i nije došao preko noći. Došao je njezinom svjesnom namjerom i poduzetom akcijom u ostvarivanju željenog cilja.

Cijeli govor možete pogledati u nastavku.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -