Što svaki mali poduzetnik mora znati o upravljanju novčanim tokom?

Svaki početak je težak, pa tako i za male poduzetnike koji se žele okušati u toj grani. Prije nego što započnete s poslom, morate promisliti o financijama i na koji način njima rukovoditi. Naša članica i direktorica FI managementa, Mirjana Tomašković, izdvojila je nekoliko savjeta za upravljanje novčanim tokom kod malih poduzetnika.

Ključ je u pozitivnom poslovanju

Prije svega, ne dozvolite da novac upravlja vama, već vi morate upravljati njime. Okrenuti morate biti prema pozitivnom poslovanju, koje će ujedno utjecati na vaše stanje na računu, kao i na buduće poslovanje. Naime, ukoliko poslujete na pogrešan način, stanje na računu bit će loše, a čak i ako imate financijskih sredstava na njemu, ne mora značiti da je vaš način uspješan; možda ste samo odgodili plaćanje dobavljačima ili ste svoju robu ili usluge naplatili ranije.

“Želite li znati je li vaše poslovanje bilo pozitivno, tu informaciju nećete dobiti iz bankovnog izvještaja, već iz računa dobiti i gubitaka. Na umu morate imati i činjenicu da je vaš dio financija samo onaj koji preostane nakon što ste platili sve svoje vjerovnike, pa financijska sredstva na računu ne znače nužno da poslujete pozitivno”, ističe Mirjana.

Zadržite poštovanje prema vjerovnicima

upravljanje novčanim tokom

Ipak, ukoliko imate probleme s novčanim tokom, nemojte bježati od svojih vjerovnika, već im se za svaki propust barem ispričajte, s obzirom na to da prema njima ipak imate obaveze. Trebate ih smatrati prijateljima koji su vam posudili novac kroz svoju robu ili usluge, a njihovo je svako pravo tražiti da im novac bude vraćen. Ukoliko dođe do situacije da dugove niste u mogućnosti otplatiti, ostaje vam opcija da otvorite stečaj i još jednom im se ispričate, kako biste zadržali odnos poštovanja prema njima.

Čak i ako se držite svih preporuka, nije sigurno da ćete odmah biti uspješni i da će vaše poslovanje biti pozitivno. No, to je početak od kojega morate krenuti kako biste napredovali i razvijali vaš posao, misleći na buduće uspjehe.

Foto: Unsplash/privatna arhiva Mirjane Tomašković

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eCommawards 2023.

eCommawards 2023. – Proglašeni najbolji web trgovci u Hrvatskoj

Hrvatski webshop godine je bima-shop.hr, prema ocjenama stručnog žirija ovogodišnjeg ekskluzivnog događaja eCommAwards powered by Ooblee, u organizaciji  udruge eCommerce Hrvatska....